Μία ανάσα πριν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: Κοντά σε συμφωνία, λέει το Bloomberg

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα γλυπτά στην Ελλάδα στο πλαίσιο μίας πολιτιστικής ανταλλαγής

Έντονα συζητάτε το ενδεχόμενο τα ελληνικά Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, Ελλάδα και Βρετανία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Σε εκτενές δημοσίευμά του αναφέρει ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις σχετικά με την επιστροφή, στο μέλλον, των Γλυπτών στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής η οποία θα σημάνει το τέλος μιας διαμάχης που χρονολογείται από το 1800.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ρεπορτάζ, αλλά δεν κατονομάζει, καθώς η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, μια ενδεχόμενη κοινή δήλωση θα μπορούσε να προβλέπει την αποστολή μέρους των  Γλυπτών στην Αθήνα, σε βάθος χρόνου.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι μαραθώνιες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη

Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δανείσει άλλα ιστορικής αξίας αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο θα ήταν δυνατό να γεμίσει τις κενές προθήκες του με πιστά αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα που ήδη ετοιμάζονται.
Όπως γράφει το Bloomberg, οι μαραθώνιες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά περίπλοκο και το ζήτημα της μετακίνησης των Γλυπτών.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης πως θα μπορούσε να ακολουθηθεί το μοντέλο της συμφωνίας για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες της Συλλογής Στέρν, που επιτεύχθηκε, πριν από λίγους μήνες, μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ), η οποία κυρώθηκε από την Βουλή, και προβλέπει την σταδιακή επιστροφή τους και τον μόνιμο επαναπατρισμό τους, σε τουλάχιστον 25 χρόνια.  

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε στο Bloomberg ότι η συμφωνία θα «λειτουργήσει στο πλαίσιο του νόμου» αναφορικά με μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ότι «δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας καθώς αυτή αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ιστορίας της ανθρωπότητας».

Το Parthenon Project, ένας φορέας με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, Εντ Βέιζι, το οποίο συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, είπε ότι μια λύση είναι «επιτέλους εφικτή».

Related posts

Βαρύ πένθος για τον Μιχάλη Κουινέλη – Δύσκολες ώρες για τον τραγουδιστή

Θλίψη στο Άργος: Εργαζόμενος στην καθαριότητα πέθανε εν ώρα εργασίας – Ήταν πατέρας 4 παιδιών

EKTAKTO – Φωτιά TΩΡA σε πασίγνωστο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας: Σuναγερμός στην Πυροσβεστική