Μόλις λύθηκε το μυστήριο για το πως χτίστηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου

Υπήρχε ένα μυστήριο γύρω από το πως κατάφεραν να χτίσουν τις πυραμίδες της Αιγύπτου με τα μέσα της τότε εποχής, με μια σημαντική μερίδα του κοινού να πιστεύει πως κάποιος άλλος ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή τους, όπως ένας εξωγήινος πολιτισμός. Τώρα όμως η επιστήμη ήρθε για να μας δώσει τις απαντήσεις, καθώς ανακάλυψαν ένα θαμμένο παρακλάδι του Νείλου, που κάποτε έρεε δίπλα σε περισσότερες από 30 πυραμίδες της Αιγύπτου. Έτσι, λύνεται το μυστήριο για το πως κατάφεραν οι Αιγύπτιοι να μεταφέρουν τους τεράστιους πέτρινου ογκόλιθους για το χτίσιμο των τεράστιων κατασκευών.

Την εποχή της κατασκευής, τα παρακλάδι του ποταμού είχε μήκος 64 χιλιομέτρων, και πέρναγε από το εμβληματικό συγκρότημα της πυραμίδας της Γκίζας, μεταξύ των άλλων κατασκευών. Ο ποταμός είχε παραμείνει θαμμένος κάτω από την έρημο για χιλιετίες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που αποκάλυψε το μεγάλο εύρημα εχθές, 16 Μαΐου 2024.

Μάλιστα, η ύπαρξη του ποταμού εξηγεί και τον λόγο που ένα συγκρότημα από 31 πυραμίδες χτίστηκαν σε μια αλυσίδα, κατά μήκους μια αφιλόξενης πλέον λωρίδας ερήμου, 3.700 με 4.700 χρόνια πριν.

Η λωρίδα κοντά στην αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα Μέμφις περιλαμβάνει τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας – τη μοναδική σωζόμενη κατασκευή από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου – καθώς και τις πυραμίδες Khafre, Cheops και Mykerinos.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν πως πρέπει να έχει γίνει χρήση μιας πλωτής οδού για την μεταφορά των τεράστιων ογκόλιθων, όμως μέχρι σήμερα δεν είχαν στοιχεία για την ύπαρξη ενός υδάτινου δρόμου στην περιοχή.

Αλλά κανείς δεν ήταν σίγουρος για την τοποθεσία, το σχήμα, το μέγεθος ή την εγγύτητα αυτής της μεγάλης υδάτινης οδού με την πραγματική τοποθεσία των πυραμίδων”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Eman Ghoneim από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Wilmington στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα έκανε χρήση από δορυφορικές εικόνες ραντάρ, για να χαρτογραφήσει το παρακλάδι του ποταμού, στον οποίο έδωσαν το όνομα Ahramat, που σημαίνει Πυραμίδα στα αραβικά.

Το ραντάρ τους έδωσε τη «μοναδική ικανότητα να διεισδύουν στην επιφάνεια της άμμου και να παράγουν εικόνες από κρυφά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων θαμμένων ποταμών και αρχαίων κατασκευών», είπε ο Ghoneim.

Έτσι λοιπόν, λύθηκε το μυστήριο για το πως χτίστηκαν οι μεγάλες πυραμίδες της Αιγύπτου, κάτι που αποτελεί μεγάλη απόδειξη πως όταν δεν καταλαβαίνουμε πως έγινε κάτι, δεν σημαίνει πως κάτι μεταφυσικό έχει συμβεί. Η επιστήμη είναι η μόνη που μπορεί να μας δώσει τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε και αργά ή γρήγορα θα το κάνει.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Related posts

Αργούσε να γυρίσει πίσω και τελικά τον βρήκαν νεκpό

Βόλτα με το Μετρό Θεσσαλονίκης: Σε 17 λεπτά από τον έναν τερματικό στον άλλον – Όσα είδαμε

Θρήνoς για τη Μαρία – «Έσβησε» στα 49 της χρόνια