Μωβ μέδουσες: Έχουν εμφανιστεί σε ελληνικές παραλίες
Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι μωβ μέδουσες που έχουν φτάσει φέτος στις ελληνικές ακτές και όλο εξαπλώνονται… μάλιστα οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα αρκετά επικίνδυνο είδος μεδουσών.
H πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών ή Pelagia noctiluca στις ελληνικές θάλασσες προβληματίζει τους λουόμενους σε πολλές περιοχές της χώρας και όχι άδικα αφού θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο.
Εξαρση μωβ μεδουσών δεν παρατηρείται μόνο στις ελληνικές θάλασσες και σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου. Έχουν εντοπιστεί και στο Ιόνιο πέλαγος αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Μάλτα. Ωστόσο, τα συμπτώματα από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας φαίνεται να είναι αντιμετωπίσιμα (τουλάχιστον στην πλειοψηφία των περιπτώσεων).
Τα πρώτα βήματα σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα
Εάν έρθουμε σε επαφή με μωβ μέδουσα, μερικά από τα πιο πιθανά συμπτώματα είναι ο πόνος σαν κάψιμο και το έντονο κοκκίνισμα του δέρματος. Σοβαρότερα συμπτώματα μπορεί να είναι η ναυτία, η ταχυκαρδία, ο εμετός, η κεφαλαλγία, η δύσπνοια, η πτώση πίεσης και ο σπασμός των βρόγχων. Οπότε, σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό, ένα κέντρο υγείας ή ένα νοσοκομείο.
Ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ, Επαμεινώνδας Χρήστου εξήγησε τις τρεις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα: «Αν μας τσιμπήσει, με θαλασσινό νερό και μια πλαστική κάρτα απομακρύνουμε τα υπολείμματα, μετά κάνουμε χρήση πάγου, και μετά βάζουμε πάνω στην πληγή μαγειρική σόδα με νερό για 2-3 λεπτά που σταματά τη δράση της τοξίνης. Στο μέσο άνθρωπο είναι απλά ένας ερεθισμός στο δέρμα. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή άσθμα και τότε πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό. Στο συγκεκριμένο τσίμπημα δεν επιτρέπεται ούτε το ξύδι ούτε η αμμωνία».