Μυτιλήνη: 27χρονος νοσηλεύεται με οξεία μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό του

by Newsroom i-diakopes.gr
Μυτιλήνη: 27χρονος νοσηλεύεται με οξεία μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό του

Μυτιλήνη: Αναφορές για περιστατικό με 27χρονο μετά τον εμβολιασμό του

Στην Καρδιολογική Κλινική του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης νοσηλεύεται τις τελευταίες ώρες ένας 27χρονος από χωριό της Λέσβου, ο οποίος το Σάββατο είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το stonisi.gr, η κατάσταση του νεαρού είναι σταθερή. Της νοσηλείας του προηγήθηκε η εμφάνιση συμπτωμάτων οξείας μυοκαρδίτιδας και η μεταφορά του στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, σύμφωνα με το τοπικό Μέσο.

Υπενθυμίζεται πως κατά τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τις σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί σε νέους μετά τον εμβολιασμό με τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2 η συχνότητα που ανέρχεται σε περιστατικό ανά 10.000 με 100.000 εμβολιασμένους.

Η επίπτωση αυτή είναι σχεδόν 50% αυξημένη σε σχέση με την επίπτωση των περιστατικών μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας σε άτομα στον κοινό πληθυσμό.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό με τον 27χρονο στη Μυτιλήνη

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμβαμάτων αναφέρεται μετά την 2η δόση του εμβολίου και η συχνότητα είναι 5 με 10 φορές υψηλότερη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Η είδηση της ημέρας

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για να χαρακτηριστεί ένα περιστατικό μυοκαρδίτιδας ως επιβεβαιωμένο αλλά και σχετιζόμενο με το εμβόλιο, πρέπει να υπάρχει ιστολογική διάγνωση (από εξέταση μυοκαρδιακού ιστού) που να το αποδεικνύει αλλά και να αποκλειστούν άλλα αίτια μυοκαρδίτιδας.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως στις περισσότερες των περιπτώσεων η μυοκαρδίτιδα/περικαρδίτιδα είτε είναι ασυμπτωματική είτε χαρακτηρίζεται από ήπια συμπτώματα τα οποία αποδράμουν αυτόματα χωρίς θεραπεία. Ειδικά στις περιπτώσεις περικαρδίτιδας χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και κολχικίνη. Στις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και ειδικά σε ασθενείς με επηρεασμένη καρδιακή λειτουργία χορηγούνται υποστηρικτικά συνδυασμός αποκλειστών των β-αδρενεργικών υποδοχέων και του άξονα ρενίνης-αγγειοτενσίνης.

Η χρήση ενδοφλέβιας ανοσοσφαιρίνης, γλυκοκορτικοειδών και άλλων ανοσοτροποποιητικών παραγόντων έχει αναφερθεί μόνο σε βαριά περιστατικά τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι στα περισσότερα περιστατικά η καρδιακή λειτουργία (κλάσμα εξώθησης) παραμένει φυσιολογική ενώ ακόμη και σε αυτούς τους ασθενείς με μειωμένο κλάσμα η κατάσταση βελτιώνεται στα φυσιολογικά επίπεδα εντός δύο εβδομάδων. Τα δεδομένα αυτά αφορούν τόσο σε νεαρούς ενήλικες όσο και σε παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Προτεινόμενα