Να γιατί σπάμε ρόδι την Πρωτοχρονιά: Το αρχαίο έθιμο του λαού μας, η ευχή που πρέπει να λέμε και τι σημαίνει

by Newsroom i-diakopes.gr
Να γιατί σπάμε ρόδι την Πρωτοχρονιά: Το αρχαίο έθιμο του λαού μας, η ευχή που πρέπει να λέμε και τι σημαίνει

Το σπάσιμο του ροδιού την Πρωτοχρονιά, είναι ένα πανάρχαιο έθιμο του λαού μας, προκειμένου να είναι καλή η νέα χρονιά.
Το εν λόγω έθιμο εντοπίστηκε στην Πελοπόννησο και στη συνέχεια διαδόθηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Να γιατί σπάμε ρόδι την Πρωτοχρονιά: Το αρχαίο έθιμο του λαού μας, η ευχή που πρέπει να λέμε και τι σημαίνει

Το αρχαίο έθιμο
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, ντυμένοι όλοι με επίσημα ρούχα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχτούν το νέο χρόνο, καλό κι ευλογημένο.

Κατά την επιστροφή, ο νοικοκύρης του σπιτιού έχει στην τσέπη του ένα λειτουργημένο ρόδι, που στην Μικρά Ασία το φυλούσαν στα εικονίσματα από τις 14 Σεπτέμβρη, δηλαδή τη μέρα του Σταυρού, κάνει το ποδαρικό και σπάει το ρόδι.

Πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι στην κλειστή εξώπορτα και να του ανοίξουν, χωρίς να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του, έτσι ώστε να είναι ο πρώτος που μπαίνει στο σπίτι για να κάνει το ποδαρικό με το ρόδι στο χέρι.

Τα λόγια που πρέπει να πούμε κατά το σπάσιμο του ροδιού

Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί πόδι, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα για να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και ταυτόχρονα λέει «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά».

Τα παιδιά κοιτάζουν οι ρώγες να είναι τραγανές και κατακόκκινες, καθώς όσο γερές κι όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.

Άλλη ευχή που συνηθίζεται να λέγεται κατά το σπάσιμο του ροδιού είναι «όσο βαρύ είναι το ρόδι, τόσο βαρύ να είναι το πορτοφόλι μας, όσο γεμάτο καρπούς είναι το ρόδι, να είναι γεμάτο το σπίτι μας με καλά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας» .

Οι λέξεις ρόδι και ροδιά, εκτός από την προφανή τους ετυμολογική σχέση με τη νήσο της Ρόδου, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις έννοιες ροή και δύναμη.

Η δύναμη του συγκεκριμένου καρπού είναι χαρακτηριστική στην ελληνική μυθολογία και όχι μόνο, αφού τα ιστορικά δεδομένα που σχετίζονται μ`αυτό τον καρπό είναι ανεξάντλητα.

Στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν πως η δύναμη του ροδιού κρυβόταν στους πολυάριθμους κόκκους του (αφθονία και γονιμότητα), αλλά και στο πορφυρό χρώμα του (χρώμα που φέρνει καλή τύχη).

Άλλωστε, ακόμη και σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο εκφραστικά σύμβολα της ελληνικής λαογραφίας, με έντονη παρουσία σε κάθε μορφή και έκφραση της παραδοσιακής ζωής.

Τα έθιμα που σχετίζονται με το ρόδι, ποικίλλουν από τόπο σε τόπο και διαφέρουν μεταξύ τους, όπως και τα μέρη της Ελλάδας στα οποία το συναντάμε.

Από τα πιο γνωστά είναι η χρήση του στην Παρασκευή των κολλύβων, η συμμετοχή του σε διάφορες φάσεις του γαμήλιου εθιμικού κύκλου και το σπάσιμό του ροδιού την Πρωτοχρονιά ως ένδειξη καλού ποδαρικού για το νέο έτος.

Προτεινόμενα