Κασσελάκης: “Εάν με αποκλείσουν δεν θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ την επομένη μέρα”.
Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τα όσα αναμένονται στο επερχόμενο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Εάν με αποκλείσουν δεν θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ την επομένη μέρα, υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας για το επερχόμενο συνέδριο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στο MEGA ενώ όδευε προς τη Χαλκίδα για περιοδεία όπου πραγματοποίησε. Υπογράμμισε πως «πιστεύω ότι ο κόσμος θέλει να είναι σαν μία μύγα στο δωμάτιο. Να μπορεί να δει ακριβώς πώς ζούμε σε αυτές τις περιοδείες, τα τηλέφωνα που παίρνουμε, πώς παίρνουμε αποφάσεις, την διάδραση με τον κόσμο, τι είναι αυθεντικό».
«Θα συνεχίσουμε την πορεία μας στη βάση μέχρι τέλους»
Όπως είπε, «είναι απολύτως δημοκρατικό το να καταγράφονται οι αντιδράσεις του κόσμου. Αν κάποιος στον δρόμο, για παράδειγμα, αρνείται να μου σφίξει το χέρι επειδή είναι ομοφοβικός, μου έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές, το βλέπεις από την αντίδραση και πού και πού τους ρωτάω και εγώ και δεν το αρνούνται».
Υπογράμμισε ότι «τους λέω «εντάξει, είστε τη λάθος μεριά της ιστορίας». Είναι προφανές ότι κάποιος ο οποίος λέει «ναι, αυτός είμαι, θέλω να αποκτήσω παιδιά κτλ.» που η βάση του κόμματος ξέρει ότι η κοινωνία δήθεν δεν ήταν έτοιμη, παίρνει ένα ρίσκο».
Ερωτηθείς πόσο γρήγορα μπορεί να έρθει στη χώρα η πρόοδος, υποστήριξε ότι «τουλάχιστον 5 χρόνια χρειάζονται από την αρχή της ιδέας και της προετοιμασίας μέχρι την εφαρμογή της και μετά ίσως άλλα 3 – 4 χρόνια για να δούμε την διάχυση της ανάπτυξης από αυτήν την εφαρμογή των προτάσεων».
Για το αν φαντάζεται το μέλλον του στην Ελλάδα, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε καταφατικά.
«Βέβαια. Έχω αναγκαστεί να απαντάω στην ερώτηση γιατί πέρα από τις διακρίσεις που μπορεί να κάνει κανείς για διαφορετικότητα, για ηλικία, είναι και το κομμάτι του απόδημου. Είναι ότι «μα κάποιος που έχει ζήσει τόσα χρόνια έξω, τι δουλειά έχει στην Ελλάδα». Έχουμε μια ηττοπάθεια στη χώρα μας, μου λένε «τι έμπλεξες εδώ παιδί μου»».
«Κατά τον ίδιο, «τώρα έχει αλλάξει λίγο το κλίμα γιατί βλέπουν ότι δεν τα παρατάω, άρα δεν είναι πλέον το «τι έμπλεξες», τώρα είναι «μην μασάς, μέχρι τέλους». Υπάρχει πολλή οργή στον κόσμο».
Συμπλήρωσε ότι «έχω υπάρξει ειλικρινής ως προς αυτό, ο λόγος που είμαι στην Ελλάδα είναι επειδή με τίμησε το κόμμα μας με την ηγεσία του. Το ότι αλλάξαμε τη ζωή μας για να μπορέσουμε ανιδιοτελώς να προσφέρουμε, είναι δείγμα αγάπης προς την πατρίδα και πατριωτισμού».
«Αυτό το οποίο γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι προσχηματικό»
Για το αν αισθάνεται δημοφιλής, τόνισε πως δεν είναι τόσο σίγουρος. Υπογράμμισε ότι «για εκείνους που δεν έχουν θετική γνώμη και ανοιχτό μυαλό για εμένα, ίσως οφείλεται στο ότι δεν καταλαβαίνουν τα κίνητρά μου».
Για τα όσα διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υποστήριξε ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι προσχηματικό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι κάτι το οποίο είχε αποφασιστεί εδώ και μήνες γι’ αυτό αρχές Αυγούστου συνεδρίαζαν όσοι από αυτήν την ΚΕ, που έχει γίνει φημισμένη, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην άρση εμπιστοσύνης και έχετε δει έκτοτε το πώς έχουν κάνει το καταστατικό «κουρελού» γιατί προσθέτουν σε εκείνο όρους που δεν υπάρχουν».
Συνέχισε λέγοντας «ποια είναι η αντιπρότασή τους; Να μην επιλέγει η βάση το ψηφοδέλτιό της; Θα ακούσουμε επιχειρήματα τύπου «το παιδί δεν κάνει», «ανέβασε τον Τάιλερ στην σκηνή». Πού ήσασταν τόσο καιρό; Δεν πρόκειται να αλλάξω αυτό το οποίο είμαι, τον εαυτό μου, αλλά από εκεί και πέρα πιστεύω ότι η ζωή μου είναι άκρως πολιτική διότι είμαι αντισυμβατικός και εξωσυστημικός».
Πρόσθεσε ότι «έχουν υπάρξει περιπτώσεις στις οποίες έχω εκπλαγεί αλλά δεν είναι κάτι το οποίο δεν το περίμενα. Αισθάνομαι ότι ακόμα και να μου τη «φέρουν» δεν θα με «λυγίσουν». Ακόμα και τώρα, μετά από όσα έχουμε περάσει τους τελευταίους μήνες, δεν αισθάνομαι άσχημα για τον εαυτό μου. Ας με πουν έκπτωτο».
Όπως είπε «θα συνεχίσουμε την πορεία μας στη βάση μέχρι τέλους. Δεν είναι δυνατόν να έχεις εκλεγεί πρόεδρος ενός κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τριετή θητεία και επειδή μερικοί θέλουν να προκαλέσουν μια κατάσταση να πηγαίνεις κατευθείαν σε εκλογική διαδικασία. Υπάρχουν καταστατικά, διαδικασίες, η αλλαγή χρειάζεται χρόνο».
«Πολλοί μου λένε για το εκτόπισμα του ηγέτη»
Για το αν αισθάνεται ηγέτης, υπογράμμισε πως «πολλοί μου λένε για το εκτόπισμα του ηγέτη. Αν δεις, οι περισσότεροι ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, και στις ΗΠΑ σε κάποιον βαθμό, είναι διαχειριστές. Αν αισθάνομαι ηγέτης; Η λέξη αυτή είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να σου δημιουργήσει αλαζονεία».
Πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι έχω αρκετές ηγετικές ικανότητες και πολλές οι οποίες είναι λιγότερο εμφανείς. Δεν μου αρέσει να είμαι αυτοαναφορικός αλλά θεωρώ ότι αν με δεις σε μία συνάντηση. θα δεις αναλυτικές ικανότητες που δεν τις έχετε δει. Το πιο σημαντικό για εμένα δεν είναι το αν αισθάνεσαι ή είσαι ηγέτης, είναι να είσαι υπηρέτης».
Αποκάλυψε επίσης μερικά από τα μηνύματα που λαμβάνει από τους πολίτες στο Instagram. «Χαίρομαι για τις αποφάσεις σου», λέει πολίτης σε ένα μήνυμα. «Σε αγαπάμε πολύ», λέει άλλος. «Καλό μας αγώνα», λέει τρίτος. Πολλά από τα μηνύματα που λαμβάνει, του απευθύνονται ως «πρόεδρο».
Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε και για την οικογένειά του.
«Υπάρχουν στιγμές που μου λείπει η Φάρλεϊ και ο Τάιλερ. Έχουμε συνηθίσει πλέον σε μια νομαδική ζωή μεταξύ Αμερικής, Ελλάδας, Αθήνας που δεν είχαμε καν διαμέρισμα να μείνουμε, τώρα όλο αυτό που γίνεται, περιοδείες. Δεν έχουμε περάσει έναν χρόνο σταθερότητας».
Επισήμανε ότι «αυτό που μου έχει λείψει είναι το να μπορεί να έρχεται η οικογένειά μου μαζί μου και θεωρώ ότι είναι λυπηρό ότι στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα το θεωρούν lifestyle το να έρχεται μαζί σου ο σύζυγός σου, ο σύντροφός σου», υπογράμμισε.
Όπως λέει, δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωριστά από τον σύζυγό του.
«Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας ο ένας χωρίς τον άλλον, που είναι και ο λόγος που είμαστε παντρεμένοι. Αυτό δεν έχει σχέση με φύλο, αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί παντρεύεσαι κάποιον; Δεν παντρεύεσαι για να μπορείς να έχεις μια οικονομία κλίμακας στα οικονομικά του νοικοκυριού. Παντρεύεσαι επειδή δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς το άλλο άτομο, αυτό ισχύει για εμάς», επισήμανε.
Για τις περιοδείες τόνισε πως «θα αισθανθώ ότι υπάρχει περιοδεία όταν είμαι και με τη βούλα του Συνεδρίου υποψήφιος για επανεκλογή.
«Έχουμε περάσει σε άλλη φάση πολιτικής»
«Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι κάνουμε μια καμπάνια για τα αυτονόητα, ότι πρέπει ένας νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος ο οποίος έχει κρατήσει το κόμμα ψηλά και αγαπά τη βάση του και θέλει να της δώσει φωνή και δύναμη, ότι πρέπει να έχει την ευκαιρία, εντάξει βάσει όσων έχουν γίνει, να μπορεί να χάσει ή να κερδίσει αλλά να χάσει στην κάλπη».
Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως «πλέον, έχουμε περάσει σε άλλη φάση πολιτικής. Ο κόσμος θέλει κοινή λογική, θέλει να ξέρει ποιος είσαι. Σίγουρα δεν ενδιαφέρεται για να του βγάλεις τις περγαμηνές σου από έναν κομματικό σωλήνα. Να το παίζεις υπεράνω των άλλων».
«Αυτά, έχουν τελειώσει», κατέληξε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Δείτε βίντεο από την περιοδεία στη Χαλκίδα:
Κασσελάκης: Εάν με αποκλείσουν δεν θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ την επομένη μέρα
Η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη συνεχίστηκε στο στούντιο της εκπομπής «Χαμογέλα και Πάλι» με τη Σίσσυ Χρηστίδου. «Εάν με αποκλείσουν δεν θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ την επομένη μέρα», τόνισε μεταξύ άλλων.
Όπως είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, «δυστυχώς επικρατεί μια αναστάτωση για τις λίστες των μελών ανά τοπική οργάνωση μελών».
«Υπάρχουν πολλοί που ψήφισαν πέρσι, που δεν βρίσκουν το όνομά τους στις λίστες, μέλη που γράφτηκαν μέσω του iSIRIZA, δεν μπορούσαν να ψηφίσουν. Μετά τις αντιδράσεις μας μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γραφτεί μέσω iSIRIZA. Παροτρύνω τον κόσμο ειδικά τον νεότερο κόσμο, να πάει και να ψηφίσει, να μην αποθαρρυνθεί. Υπάρχουν γραμμές επικοινωνίας για να ενημερωθεί ο κόσμος αλλά δεν απαντάνε στις κλήσεις. Αλλιώς μπορούν να επικοινωνήσουν με μας και να προβούν σε καταγγελίες. Εμείς έχουμε 35 γραμμές και είναι όλες κατειλημμένες», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης
«Δεν προκάλεσα την πρόταση μομφής»
Δήλωσε ότι δεν του αρέσει η αντιμετώπιση των δυο στρατοπέδων, δηλ. ο Στέφανος και όλοι απέναντί του. Πρόσθεσε ότι είναι ικανοποιημένος έως τώρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν θεωρώ τους Συνέδρους κομπάρσους. Θεωρώ ότι στο μέλλον πρέπει να συζητήσουμε το πως θα είναι πιο παραγωγικά τα συνέδρια. Το λυπηρό της υπόθεσης είναι ότι κάνουμε ένα ολόκληρο συνέδριο για να αποκλειστεί ένας άνθρωπος. Αν δεν υπήρχε το διακύβευμα του αποκλεισμού του Στ. Κασσελάκη, δεν θα υπήρχε τόση ένταση και το συνέδριο».
Όπως είπε, «θα πηγαίναμε απευθείας στην κάλπη. Αλλά μάλλον ξέρουν πολύ καλά τι θα δουν στην κάλπη. Είμαι πεπεισμένος ότι θα το δούμε από την 1η Κυριακή και μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους. Δεν είναι δυνατόν να πάμε στο Συνέδριο που να ακυρώσει υποψηφιότητα του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου από 150.000 μέλη του κόμματος πέρσι, επειδή 138 άτομα της ΚΕ που είναι 285 –μία μειοψηφία– αποφασίζει ότι δεν πρέπει να κατέβει.
Συμπλήρωσε ότι «είναι λυπηρά αυτά και ειδικά από κόμμα της Αριστεράς. Δεν προκάλεσα την πρόταση μομφής. Αμφισβητήθηκα από την 1η βδομάδα της εκλογής μου από μέλη του κόμματος. Με κατηγόρησαν για διαπλοκή και αμερικανικά συμφέροντα. Δεν βγήκε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι πιο προβεβλημένοι υπουργοί, να με στηρίξουν σε κανένα κανάλι ούτε μια φορά. Ήταν μια προειλημμένη απόφαση αυτό για την πρόταση μομφής από τον Φεβρουάριο».
Ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε ότι υπάρχουν πιέσεις να συγχωνευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε έναν κεντροαριστερό χυλό.
«Μετά τις ευρωεκλογές θα πηγαίναμε σε καταστατικό συνέδριο αρχές του Οκτώβρη»
«Αφού έφυγε ο Αλ. Τσίπρας από την ηγεσία του κόμματος, το κόμμα κατέρρευσε δημοσκοπικά. Ο μονός που ανέλαβε την ευθύνη ήταν ο Τσίπρας και κανένας από αυτούς που λένε τώρα για μένα δεν ανέλαβε την ευθύνη. Μετά τις ευρωεκλογές θα πηγαίναμε σε καταστατικό συνέδριο αρχές του Οκτώβρη. Από τότε άρχισαν «φωνές» προβεβλημένων στελεχών και είπαν να το κάνουμε μετά το ΠΑΣΟΚ», είπε.
Καταληκτικά υπογράμμισε πως «δεν κατάλαβα γιατί να το κάνουμε μετά το ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση; Αυτό έγινε γιατί υπάρχουν πιέσεις να συγχωνευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε έναν κεντροαριστερό χυλό με ανθρώπους που είναι βολικοί στο σύστημα. Ένα από αυτά είναι και το ζήτημα της τράπεζας Αττικής. Μπορεί να υπάρχει συμπόρευση βάσει πολιτικών συγκλήσεων από κάτω προς τα πάνω. Στις ευρωεκλογές δεν υπήρχαν προβλήματα με τις λίστες των ψηφοφόρων».