Οι 3 όροι που θέτει η Ελλάδα για την αποστολή στρατού στην Ουκρανία

by Ioanna Themistocleous
Οι 3 όροι που θέτει η Ελλάδα για την αποστολή στρατού στην Ουκρανία

Σήμερα, Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι για τη συνάντηση των ηγετών της «συμμαχίας των προθύμων» υποστηρικτών της Ουκρανίας.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού στην εν λόγω συνάντηση προσφέρει στην Ελλάδα την ευκαιρία να επαναλάβει τους όρους για τη συμμετοχή της, αλλά και να παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναδιατυπώσει τη θέση της Αθήνας, δηλαδή ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε διεθνή δύναμη μόνο μετά την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία. Η Ελλάδα σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» διαβεβαιώνει ότι δεν θα αποστείλει δυνάμεις για οποιαδήποτε επιχείρηση εντός ρωσικής επικράτειας, ενώ σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας από τη Ρωσία, οι ελληνικές δυνάμεις θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

Οι 3 όροι που θέτει η Ελλάδα για την αποστολή στρατού στην Ουκρανία

Οι θέσεις της Αθήνας παραμένουν προς το παρόν σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς η αποστολή υπό σημαία της ΕΕ φαίνεται να έχει αποκλειστεί μετά την άρνηση της Ρωσίας και τη στάση ορισμένων κρατών, όπως η Ουκρανία. Από την ελληνική πλευρά, η ανάπτυξη δυνάμεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θεωρείται πιθανή και ίσως πιο αποδεκτή λύση, δεδομένου ότι στον ΟΗΕ συμμετέχουν όλα τα κράτη και θα μπορούσαν να συνεισφέρουν και χώρες εκτός της «συμμαχίας των προθύμων», όπως από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική ή την Ασία.

Αν προχωρήσει η συμφωνία, δεν είναι ακόμη σαφές ποιες δυνάμεις θα αποστείλει η Ελλάδα. Εξετάζεται η συμμετοχή σε αποστολή στην Ουκρανία ή στο θαλάσσιο σκέλος της αποστολής στη Μαύρη Θάλασσα. Η Αθήνα προτιμά τη συμμετοχή στην ναυτική αποστολή, λόγω της φύσης της αποστολής, αν και δεν είναι βέβαιο πόσο εφικτό είναι αυτό, ιδιαίτερα εάν υλοποιηθεί η τουρκική πρόταση για την ηγεσία της δύναμης περιπολίας στη θάλασσα.

Η κατάσταση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και σε περίπτωση ατυχήματος ή απώλειας ζωής στρατιωτών τρίτων χωρών στο έδαφος όπου θα αναπτυχθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις, δεν θα υπάρχει προστασία από συλλογικές συμφωνίες. Επομένως, η επιλογή της γεωγραφικής περιοχής στην οποία θα αναπτυχθεί η ειρηνευτική δύναμη είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα.

Βίντεο – σοκ: Η στιγμή που η Ναταλί Κάκκαβα πέφτει και χτυπάει άσχημα – Πως αντέδρασε ο Γρηγόρης Γκουντάρας

Μπιφτέκια με σιμιγδάλι: Η πιο νόστιμη συνταγή για τα πιο ζουμερά μπιφτέκια που έχετε φτιάξει ποτέ!

Δύσκολες ώρες για την Χρυσούλα Διαβάτη: Ραγδαίες εξελίξεις με την υγεία της

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Βομβαρδίζεται» από το χαλάζι Τώρα πασίγνωστη μεγάλη πόλη της Ελλάδας – Κάτοικοι και αγρότες απελπισμένοι πως να σωθούν

Σάστισαν μέχρι οι μετεωρολόγοι με αυτό που είδαν: Αντί για άνοιξη, έρχονται χιόνια την Κυριακή – Αυτές οι 3 πόλεις θα ξυπνήσουν «στα λευκά»

Προτεινόμενα