Οικονομική θηλιά στους ανεμβολίαστους: Προ των πυλών ο καθολικός εμβολιασμός

Ανεμβολίαστοι: Πώς διαμορφώνεται η ζωή τους από φθινόπωρο

Ανεμβολίαστοι: Όσο κράτησαν οι ξέγνοιαστες στιγμές του καλοκαιριού, κράτησαν. Με την νέα σεζόν, φτου και από την αρχή με τα νέα μέτρα και τα τεστ.

Στο «κυνήγι» της ανοσίας βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς θέλει να αυξηθούν και άλλο τα ποσοστά εμβολιασμού. Μπορεί πλέον να αποτελεί κοινή αποδοχή πως το τείχος ανοσίας δεν κτίζεται. Ακόμα και εάν εμβολιαστεί το 100%, όμως στην κυβέρνηση επιμένουν σε αυτό.

Έτσι μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει στη φαρέτρα της το όπλο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που είναι στο τραπέζι.

«Παράθυρο» για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στο λεγόμενο front desk των δημόσιων υπηρεσιών, άνοιξε ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης.

«Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ. σε συγκεκριμένα σημεία που υπάρχει επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους».

Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν πως σειρά θα πάρουν οι ένστολοι και οι εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αν και η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει τον σκόπελο των αναστολών ειδικά σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι τα σώματα ασφαλείας.

Στην Ελληνική Αστυνομία, που είναι κατά κύριο λόγο αυτή που έχει επιφορτιστεί με την τήρηση των υγειονομικών περιορισμών. Το ποσοστό των εμβολιασμένων διαμορφώνεται στο 61.53%.

Το 10% όσων υπηρετούν, έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, κάποιο βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια ενώ άλλοι έχουν υπηρεσίες στο εξωτερικό. Στο Λιμενικό Σώμα το 64,5% είναι εμβολιασμένο, ενώ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το 53%.

Επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολίου για πίεση στους ανεμβολίαστους

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν αποκλείεται πλέον να ισχύσει και στον κλάδο της εστίασης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παράδοξο των εμβολιασμένων πελατών και ανεμβολίαστων εργαζομένων.

Τον οδικό χάρτη για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα καθορίσει και η εφαρμογή του μέτρου στους υγειονομικούς από την 1 Σεπτεμβρίου. Με την κυβέρνηση να αναμένει και τις εισηγήσεις των ειδικών προκειμένου να πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Η οικονομική επιβάρυνση για τους ανεμβολίαστους φαίνεται ότι θα είναι αρκετά σημαντική αν θέλουν να έχουν μια φυσιολογική ζωή από το φθινόπωρο. Αρκετοί σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού την ώρα που οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων ζητούν να ανέβει η τιμή του rapid test. Καθώς είναι υψηλά τα λειτουργικά έξοδα.

Όμως και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που χρειάζονται μόνο ένα εβδομαδιαίο τεστ, όπως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, φαίνεται πως θα «πονέσουν στην τσέπη», προκειμένου να μην είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι. Αν θέλουν να πάνε γυμναστήριο δύο φορές την εβδομάδα για παράδειγμα, η έναν κινηματογράφο Παρασκευή βράδυ. Το ένα τεστ των 48 ωρών δεν τους καλύπτει. Θα χρειαστεί να δώσουν και δεύτερο δεκάευρο για να έχουν μια φυσιολογική ζωή.

Αυτή τη στιγμή στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα η τιμή του rapid test ξεκινάει από τα 20 ευρώ. Η κυβέρνηση ρίχνει από τον Σεπτέμβριο την τιμή στα 10 ευρώ για όλους. Όμως οι ιδιοκτήτες των κλινικών εργαστηρίων με ανακοίνωσή τους αντιδρούν.

Ο Φώτης Πατσουράκος, πρόεδρος των κλινικοεργαστηριακών ιατρών δηλώνει: «Η κυβέρνηση υπολογίζει μόνο το αντιδραστήριο, ενώ σε όλα αυτά μέσα θα πρέπει να βάλει τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως οι μπλούζες και η διαχείριση αποβλήτων, το λειτουργικό υπόλοιπο κόστος. Αυτή τη στιγμή κάτω από τα 12 ευρώ, αν θέλουμε να έχουμε αξιόπιστη εξέταση, δε μπορεί να γίνει».

Καθημερινά διενεργούνται 50.000 rapid test στα ιδιωτικά εργαστήρια και με τα νέα μέτρα ο αριθμός θα φτάσει περίπου τις 250.000. Κάτι που θα δημιουργήσει ουρές και αναμονή.

Related posts

Βασίλης Καρράς: Ένας χρόνος πέρασε από τον θάνατο του άρχοντα – Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνό του

Έκτακτο τώρα για Δημήτρη Κόκκοτα – Ανατροπή από τη σύζυγό του

ΘΡΗΝΟΣ: Πέθανε ο αθλητής Σάκης Σιδέρης- Τον πρόδωσε η καρδιά του