Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Θα επιβληθεί και σε άλλους εργασιακούς κλάδους, πέραν του υγειονομικού
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους εργασιακούς κλάδους, πέραν του υγειονομικού. Ο Σεπτέμβριος αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος και οι προβλέψεις δίνουν ακόμη και 10.000 κρούσματα κορωνοϊού σε καθημερινή βάση. Οι φόβοι για πίεση του συστήματος υγείας είναι μεγάλοι. Τρόπος να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη υπάρχει και είναι οι εμβολιασμοί. Η κυβέρνηση και οι λοιμοξιωλόγοι ζητούν επίσπευση των εμβολιασμών και ο μαγικός αριθμός ακούει στο ένα εκατομμύριο.
«Παράθυρο» για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στο λεγόμενο front desk των δημόσιων υπηρεσιών, άνοιξε ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης. «Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ. σε συγκεκριμένα σημεία που υπάρχει επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους».
Ποιοι είναι οι κλάδοι που υποχρεούνται σε εμβολιασμό;
Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν, πως σειρά θα πάρουν οι ένστολοι και οι εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ωστόσο, η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει τον σκόπελο των αναστολών ειδικά σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι τα σώματα ασφαλείας. Στην Ελληνική Αστυνομία, που είναι κατά κύριο λόγο αυτή που έχει επιφορτιστεί με την τήρηση των υγειονομικών περιορισμών, το ποσοστό των εμβολιασμένων διαμορφώνεται στο 61.53%.
Το 10% όσων υπηρετούν, έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, κάποιοι βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια, ενώ άλλοι έχουν υπηρεσίες στο εξωτερικό. Στο Λιμενικό Σώμα το 64,5% είναι εμβολιασμένο. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το 53%. Η επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν αποκλείεται πλέον να ισχύσει και στον κλάδο της εστίασης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παράδοξο των εμβολιασμένων πελατών και ανεμβολίαστων εργαζομένων.
Τον οδικό χάρτη για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα καθορίσει και η εφαρμογή του μέτρου στους υγειονομικούς από την 1 Σεπτεμβρίου, με την κυβέρνηση να αναμένει και τις εισηγήσεις των ειδικών προκειμένου να πάρει τις τελικές αποφάσεις.