Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Τέλος του 2021 θα ανακάμψει ο διεθνής τουρισμός
Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Ο διεθνής τουρισμός δεν πρόκειται να ανακάμψει πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τέλος του 2021 ο τομέας του τουρισμού θα δει ανάκαμψη. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στο γεγονός ότι θα συνεχισθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και το κλείσιμο των συνόρων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Παράλληλα, περίπου το 20% των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού θεωρούν ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει το 2021 αλλά το 2022. Κάνουν αυτή την πρόβλεψη λόγω των ανίσχυρων οικονομιών στις περισσότερες χώρες. Επίσης υπάρχει και η έλλειψη συντονισμένης δράσης παγκοσμίως στα ταξίδια. Αυτό το γεγονός είναι που μειώνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τα κρούσματα κοροναϊού έχουν παρουσιάσει έξαρση παγκοσμίως. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μπροστά σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, με 8,7 εκατομμύρια. Ακολουθούν η Ινδία και η Βραζιλία με 7,9 εκατομμύρια και 5,4 εκατομμύρια, αντίστοιχα.
Η Γαλλία, η Ρωσία, η Ισπανία και η Αργεντινή έχουν καταγράψει περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα κορωνοϊού. Το Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζει το 1 εκατομμύριο. Η πανδημία προκάλεσε τον θάνατο σε περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.
Τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τη πτώση του διεθνούς τουρισμού
Όσον αφορά το εμβόλιο, οι προβλέψεις των ειδικών είναι ότι δύναται μεν να εγκριθεί έως το τέλος του έτους, όμως θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες για την παρασκευή και τη διανομή αρκετών δόσεων στον πληθυσμό. Την ίδια άποψη εξέφρασε στη δήλωση του και ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ, Anthony Fauci.
Σύμφωνα με το νεότερο Παγκόσμιο Βαρόμετρο του ΠΟΤ σημειώθηκαν δραματικές πτώσεις στα ταξίδια. Οι διεθνείς αφίξεις κατέγραψαν δραματική πτώση 81% τον Ιούλιο και 79% τον Αύγουστο. Ο Αύγουστος και ο Ιούλιος αποτελούν τους δυο μήνες με τα περισσότερα διεθνή ταξίδια ετησίως. Η πτώση στο 8μηνο, μέχρι τον Αύγουστο, μεταφράζεται ως 700 εκατομμύρια λιγότερες αφίξεις σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Αυτή η πτώση αντιπροσωπεύει απώλεια 730 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο κατά 8 φορές συγκριτικά με τις απώλειες που σημειώθηκαν λόγω της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009 .
“Αυτή η άνευ προηγουμένου πτώση έχει δραματικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες και θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις”, προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili. “Αυτό τονίζει την άμεση ανάγκη για ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, εγκαίρως και συντονισμένα”.
Οι αφίξεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, που δέχθηκε πρώτη το πλήγμα από τον ιό, μειώθηκαν κατά 79% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020, ανέφερε η επιτροπή. Η μείωση έφτασε στο 69% στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, 68% στην Ευρώπη και 65% στην Αμερική.
Οι διεθνείς αφίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν πτώση κατά 71% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020, ενώ η Κίνα κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση, με πτώση 88%