Περηφάνια! Η Ελλάδα βγήκε πρώτη στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής!

Περηφάνια! Η Ελλάδα βγήκε πρώτη στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής!

Ολυμπιάδα Ρομποτικής: Πρώτη θέση για την Ελλάδα μας

Ολυμπιάδα Ρομποτικής: Πολλοί ακούγοντας τη λέξη «ρομπότ» σκέφτονται τα γνωστά παιδικά ηλεκτρικά παιχνίδια, που τίποτε άλλο δεν κάνουν παρά να γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο μας. Πολλοί θα σκεφτούν, πως τα ρομπότ μόνο παιδιάστικες και χαλαρές στιγμές μπορεί να προσφέρουν. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο όμως, σίγουρα θα αναθεωρήσουν.

Τα ρομπότ είναι πράγματι ηλεκτρονικά παιχνίδια που χρησιμοποιούνται από παιδιά, όμως τα παιδιά που τα δημιουργούν, καθόλου δεν “παιδιαρίζουν”. Εκεί που κάποιοι παίζουν μπάλα, κάποιοι πάνε για μπάσκετ, για μουσικά όργανα, κολύμβηση, σκάκι ή γυμναστήριο, κάποια πιτσιρίκια αποφάσισαν ν’ αρχίσουν ένα λίγο διαφορετικό χόμπι: Την Εκπαιδευτική Ρομποτική!

Περηφάνια! Η Ελλάδα βγήκε πρώτη στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής!

Και για τις 6 ελληνικές ομάδες του ντοκιμαντέρ της COSMOTE “THE REAL ROBOKIDS”, όλα ξεκίνησαν περίπου με τον ίδιο τρόπο. Όπως ξεκινούν (ή τέλος πάντων, θα ‘πρεπε να ξεκινούν) τα όνειρα και τα ταξίδια ενός παιδιού: μ’ έναν εμπνευσμένο δάσκαλο. Μ’ έναν ενήλικα που αποφάσισε να “σπαταλήσει” χρόνο για να γνωρίσει στους μαθητές του έναν καινούριο κόσμο. Ή μ’ ένα γονιό που ασχολήθηκε, έψαξε, είδε τα ενδιαφέροντα του παιδιού του και προσπάθησε να τα καλύψει. Αποτέλεσμα; “Τι λέτε, παιδιά; Θέλετε να φτιάξουμε κάνα… ρομπότ;”.

Τα σχόλια των παιδιών, μέλη της Ολυμπιάδας Ρομπορικής που κέρδισαν την πρώτη θέση

«Όταν ήμασταν στο δημοτικό, ήρθε καινούριος καθηγητής. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν ότι είναι αυστηρός. Λέω: ‘ωχ! την κάτσαμε!’” είπε ο Νάσος, μαθητής γυμνασίου πια, και μέλος των Teamwork Optimum. “Μας ρώτησε αν θέλουμε ν’ ασχοληθούμε μ’ ένα νέο πρότζεκτ. Δηλώσαμε, και μας έβαλε να γράψουμε μια έκθεση. Δεν ήθελε να δει αν είμαστε αρθρογράφοι, ήθελε να δει ποιος θ΄ασχοληθεί στ’ αλήθεια με την ψυχή του. Ε, μας διάλεξε κι αρχίσαμε από τότε να πηγαίνουμε, τα απογεύματα, μέχρι και σήμερα»

«Αν θαυμάζω έναν άνθρωπο πάρα πολύ, σίγουρα είναι ο προπονητής μας» λέει η Εύα των Smartbirds.

Περηφάνια! Η Ελλάδα βγήκε πρώτη στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής!

Ολυμπιάδα Ρομποτικής: Πρώτη θέση για την Ελλάδα μας

Τόσο απλά μα και τόσο σύνθετα, ο ενθουσιασμός γυρνάει τη μίζα στα παιδικά μυαλά – η COSMOTE βάζει πλάτη, όπως εδώ και χρόνια κάνει προσπαθώντας ενεργά για την προώθηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στα σχολεία – κι ύστερα, ξεκινάει η δουλειά. Προγραμματισμός, κατασκευή, βλέπεις υπάρχουν κι εδώ διαφωνισμοί, υπάρχουν στόχοι και κανόνες. Κι είναι ακριβώς αυτοί οι στόχοι κι οι κανόνες που κάνουν τα παιδιά να μη χάνουν το ενδιαφέρον τους. Πιο απλά: όχι μόνο θα φτιάξουμε ρομπότ, αλλά αυτό το ρομπότ θα μπορεί να βλέπει χρώματα, να σηκώνει αντικείμενα, ν’ αναγνωρίζει συναισθήματα, να προσαρμόζεται, να παίζει ποδόσφαιρο. Κι αν είμαστε καλοί, θα τοποθετεί τουβλάκια στις σωστές τρύπες, θα βοηθάει ανθρώπους σε ανάγκη, θα κάνει διαλογή σκουπιδιών και… θα σκοράρει!

Τώρα βέβαια, αν είσαι “μεγάλος” και λιγουλάκι πεζός, θα πεις: “Ε, και; Παιδιά που παίζουν με κουμπάκια. Και τι κερδίζουν; Πού μπορούν να πάνε μ’ όλες αυτές τις ώρες που χάνουν για ν’ ασχολούνται με μπλιμπλίκια;”. Λοιπόν, κοίτα, μπορούν να πάνε, ως και σε Ολυμπιάδα.

Περηφάνια! Η Ελλάδα βγήκε πρώτη στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής!

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής οι δικές μας ομάδες όχι μόνο πήγαν, αλλά έφεραν πίσω και τη μεγαλύτερη συλλογή μεταλλίων από κάθε άλλη χώρα του κόσμου.

“ΤHE REAL ROBOKIDS” της CΟSΜΟΤΕ, για την Ολυμπιάδα μας

Όλο αυτό το μαγικό ταξίδι της Ελλάδας στους αγώνες, θα το δεις στο ντοκιμαντέρ “ΤHE REAL ROBOKIDS” της CΟSΜΟΤΕ, και ξέρεις τι άλλο θα δεις εκεί μέσα; Θα δεις περήφανους γονείς. Πραγματικά χαρούμενους για τα παιδιά τους. Θα δεις καθηγητές να κερδίζουν για τις “χαμένες ώρες” που πρόσφεραν σ’ αυτά τα παιδιά, όσα καμιά εκπομπή στην τηλεόραση – βράδυ στον καναπέ με νάτσος, δεν θα μπορούσε να τους προσφέρει. Θα δεις πιτσιρίκια που ξαφνικά μεγάλωσαν, είδαν τι πάει να πει δουλειά, ελπίδα, συνεργασία. Πώς βρίσκεις ένα όνειρο, και πώς το κυνηγάς. Πώς ξεκινάς με συνεργάτες και καταλήγεις με φίλους.

Ολυμπιάδα Ρομποτικής: Πρώτη θέση για την Ελλάδα μας

Κάπου στη μέση του ντοκιμαντέρ, είδα εκατοντάδες παιδιά απ’ όλα τα μέρη του κόσμου να διασκεδάζουν παρέα. Είχε τελειώσει ο διαγωνισμός για τη μέρα εκείνη, ήταν πια βράδυ κι είχε “γιορτή φιλίας”. Οι διαγωνιζόμενοι χωρίζονται, μπερδεύονται μεταξύ τους, φτιάχνουν διαφορετικές ομάδες για να γελάσουν, να παίξουν, να περάσουν καλά (“Αυτή είναι η Ντέντε, η φίλη μου απ’ τη Μαλαισία” λέει η Μαρία των Smartbirds, κι ένα χαμογελαστό κορίτσι χαιρετάει την κάμερα). Αν δεις τόσες χαρούμενες φάτσες να διασκεδάζουν παρέα, τότε θα ξέρεις κι εσύ αυτό που τα παιδιά ήδη ξέρουν: αν θες να νικήσεις το μίσος, την έχθρα, το κακό ανάμεσα στους λαούς, δώσε στους ανθρώπους κίνητρα να μαζευτούν όλοι μαζί, να γνωριστούν, να βγουν απ’ τη φούσκα του “εμείς” και ν’ αναγνωρίζουν το “εμείς” σ’ όλη τη γη.

Ο Γιώργος μαθητής λυκείου των Teamwork Optimum για την Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

«Βγήκαν ήδη τα θέματα για την Ολυμπιάδα του 2020 στον Καναδά. Έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία, κι αν περάσουμε απ’ τον πανελλήνιο διαγωνισμό το Μάιο, θα είμαστε εκεί! Φυλαχτείτε ΞΑΝΑΡΧΟΜΑΣΤΕ». Είπε όμως και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: «Αν η γη υπάρχει μετά από 10 χρόνια, θα ήθελα, με τις εμπειρίες που θα έχω αποκτήσει, στο μέλλον ν’ ασχοληθώ κι επαγγελματικά με τη ρομποτική»

Γιώργο στο ευχόμαστε, σε εσένα και σε όλα εκείνα τα σπουδαία παιδιά που κυνηγούν τα όνειρα τους! Τίποτα δεν μπορεί να είναι καλύτερο από το να στηριχθεί η προσπάθεια σας, εξασφαλίζοντας σας ένα καλύτερο μέλλον, που θα βελτιώσει τον κόσμο μας.

Καλή τύχη!

Μόλις ανακοινώθηκε: Δωρεάν όλα τα Μέσα Μεταφοράς για πάντα

“Παγωμάρα” στο Buongiorno: “Κατέρρευσε” στον αέρα η Φαίη Σκορδά, μόλις είδε ποιος μπήκε μέσα στο πλατό, ξέσπασαν όλοι σε κλάμματα

Έγραψε μόνο 3 λέξεις στο στεφάνι: Δεν πήγε στην κηδεία του Κώστα Χαρδαβέλλα η Αγγελική Νικολούλη αλλά έστειλε το πιο εγκάρδιο στεφάνι

Aπίστευτο: Δείτε τώρα τη νέα Μαριγκόνα στο ΟΑΚΑ

Τέλος, το ανακοίνωσε: Η Νικολούλη «τελειώνει» σήμερα τη Μουρτζούκου όπως μόνο εκείνη θα μπορούσε

Προτεινόμενα