Φτάνει μέχρι και τα 20 ευρώ το κιλό!
Πάνω από 17 ευρώ το κιλό πωλείται η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ ενώ η βιολογική ξεπερνά τα 20 ευρώ το κιλό.
Αντίθετα στα τυροκομικά καταστήματα, στη Βαρβάκειο αγορά, στα μπακάλικα και τα μικρότερα μαγαζιά τροφίμων στοιχίζει 12,00 με 13,50 ευρώ το κιλό.
Μάλιστα ακόμα και σε περιπτώσεις που ο βασικός κωδικός (η φέτα) περιλαμβάνεται στο 5% (μόνιμη μείωση τιμής), η τιμή παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Όπως αποδεικνύεται και από τη φωτογραφία, φέτα γνωστής εταιρίας παρά την μείωση στοιχίζει 17,80 ευρώ το κιλό.
Η διαφορά μεταξύ των σούπερ μάρκετ, των τυροκομιών και των μπακάλικων είναι αισθητή, με τους παράγοντες της αγοράς να δηλώνουν στο Dnews, η μοναδική εξήγηση για τις τιμές στα ράφια είναι η αισχροκέρδεια.
«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαφορά 4 και 5 ευρώ. Δεν είναι 1 και 2. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Με τις ευλογίες της κυβέρνησης τα σούπερ μάρκετ ανενόχλητα κοστολογούν όσο θέλουν τα προϊόντα», αναφέρει ιδιοκτήτης τυροκομικού καταστήματος στο Dnews.
«Φέτα από τυροπωλείο αλλιώς από πουθενά»
Η σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές είτε στο να ψωνίσουν απο τα τυροκομικά καταστήματα – μπακάλικα είτε να μην αγοράσουν καθόλου φέτα, καθώς όχι μόνο οι τιμές είναι υψηλότερες, αλλά και η ποιότητα χαμηλότερη.
«Η φέτα για εμάς είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη διατροφή μας, ωστόσο έχει ακριβύνει πάρα πολύ το τελευταίο καιρό. Πλέον προμηθευόμαστε φέτα τυροπωλεία και από παραγωγούς που την φτιάχνουν μόνοι τους. Η τιμή είναι φθηνότερη και η ποιότητα καλύτερη. Από το σούπερ μάρκετ δεν αγοράζουμε φέτα γιατί είναι πανάκριβη. Προτιμάμε να μην φάμε από το να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ»
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Τα σούπερ μαρκετ στην προσπάθεια τους να «ξεγελάσουν» το καταναλωτικό κοινό και να χαμηλώσουν τις τιμές προχωράνε σε τρικ με παραπλανητικές σημάνσεις του τυπου (λευκό τυρί, βαρελίσιο τυρί) τα οποία φυσικά δεν είναι ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και τα πωλούν γύρω στα 10 ευρώ το κιλό.
«Ένα προϊόν για να είναι ΠΟΠ πρέπει να είναι 70% πρόβειο και 30% γίδινο. Υπάρχουν τυριά που δεν γράφουν φέτα γράφουν λευκό βαρελίσιο τυρί. Έτσι πολλοί νομίζουν ότι αγοράζουν φέτα αλλά στην ουσία αγοράζουν ένα τυρί πολύ κακής ποιότητας», αναφέρει στα Dnews ιδιόκτητης τυροκομικού στο κέντρο της Αθήνας.