Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Τα νέα δεδομένα για τους εμβολιασμένους
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε νέες αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ποια είναι τα νέα δεδομένα που φέρνει η νέα ημερομηνία λήξης για τους εμβολιασμένους.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προανήγγειλε ότι θα αλλάξει η ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού νόσησης καθώς και του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ο ίδιος χωρίς να αποσαφηνίσει τον χρόνο, ανακοίνωσε ότι έρχονται σημαντικές αλλαγές σε όσα γνωρίζουν μέχρι σήμερα οι εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19.
Υπενθυμίζεται ότι στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι υπάρχει σύσταση της Κομισιόν να ενοποιηθεί η διάρκεια της ισχύος των πιστοποιητικών σε όλα τα κράτη-μέλη. Μάλιστα, είπε στον ΣΚΑΪ ότι η Ε.Ε. προτείνει να αλλάξει η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 9 μήνες και στους 6 μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης.
Στο προσκήνιο τώρα έρχεται το ερώτημα «πώς επηρεάζει η παραπάνω απόφαση τους εμβολιασμένους με τρεις δόσεις»; Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους δεν έχουν ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως η αλλαγή αυτή να αφορά τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις, που έχουν επτάμηνη προθεσμία για να κάνουν την αναμνηστική δόση. Έτσι, θα έχουν δύο μήνες παραπάνω που δεν θα θεωρούνται μη εμβολιασμένοι και θα τους επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης, αλλά και στο λιανεμπόριο και άλλους κλάδους.
Έρχεται τέταρτη δόση εμβολίου το φθινόπωρο
Μετά τις ανακοινώσεις ότι η τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό θα χορηγηθεί το φθινόπωρο εγείρονται ερωτήματα για το αν οι παραπάνω αλλαγές θα αφορούν τελικά και όσους έκαναν την τρίτη. Αν η τέταρτη δόση γίνει υποχρεωτική για την έκδοση του πιστοποιητικού, και εφόσον έχει περάσει το 9μηνο, τότε όσοι έκαναν τρίτη δόση Δεκέμβριο 2021 – Ιανουάριο 2022 θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν ξανά τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο για να μη χάσουν τα προνόμια.
Ακόμη ένα ζήτημα που θα προκύψει είναι και το τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους, αφού αν η τέταρτη δόση συνεχίσει να είναι «διαβατήριο» για εστίαση, μαγαζιά και άλλες δραστηριότητες, τότε όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες με περιορισμούς τον χειμώνα που έρχεται.
Μέχρι στιγμής ισχύουν τα εξής:
- Εάν, για παράδειγμα, κάποιος έχει κάνει δύο δόσεις και κάνει την τρίτη δόση τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να περιμένει τρεις μήνες για να θεωρηθεί εμβολιασμένος και να πάρει πιστοποιητικό.
- Εάν κάποιος δεν έχει κάνει καμία δόση, τότε θα περάσει ακόμα έναν χειμώνα με μέτρα, εφόσον όλα αυτά συνεχίσουν να ισχύουν.
Αλλαγή στην ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό νόσησης
Μέχρι τώρα, όσοι νόσησαν είχαν τρεις μήνες περιθώριο για να κάνουν το εμβόλιο. Με τις νέες αλλαγές, όταν αυτές γίνουν, το χρονικό περιθώριο μεγαλώνει και το πιστοποιητικό νόσησης θα λήγει στους 6 μήνες.
Το τρίμηνο, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, είχε αποφασιστεί προκειμένου να ενισχυθεί ο εμβολιασμός.
Τέλος, ο κ. Πλεύρης δεν αποσαφήνισε πότε θα ξεκινήσει να ισχύει η νέα ημερομηνία λήξης.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι στόχος είναι «να ενοποιήσουμε τους χρόνους των πιστοποιητικών» και υπενθύμισε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους κάνει τρίτη δόση στην Ελλάδα δεν λήγει.
Εξήγησε λοιπόν ότι υπάρχει σύσταση της Κομισιόν προς όλα τα κράτη-μέλη για να ενοποιηθεί η διάρκεια της ισχύος τους σε όλα τα κράτη μέλη, στους 9 μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους 6 μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έως τώρα η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις δύο δόσεις είναι οι επτά μήνες ενώ για το πιστοποιητικό νόσησης είναι οι τρεις μήνες. Για όσους έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού και με την τρίτη δόση, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην ισχύ του πιστοποιητικού.
Διευκρίνισε ότι δεν θα καταργηθούν τα πιστοποιητικά, αλλά αυτό που εξετάζεται είναι να μην χρειάζεται η επίδειξή τους για την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους κατά τους θερινούς μήνες. Προσδιόρισε αυτή την αλλαγή τον Μάιο και δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σχετικά με την χρήση μασκών στους εσωτερικούς χώρους, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι πρόκειται για ένα σχετικά ήπιο μέτρο που δεν περιορίζει την κινητικότητα και την κοινωνική, οικονομική ζωή, ενώ στη χώρα μας οι εσωτερικοί χώροι περιορίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο που πρέπει να «φύγει» άμεσα.