Πιστοποιητικά νόσησης: Δεν μπορείς να το αποκτήσεις ξανά
Όλα τα έχουμε δει… όπως επίσης και άτομα τα οποία επιδιώκουν να κολλήσουν ξανά και ξανά κορωνοιο προκειμένου να μην κάνουν το εμβόλιο αλλά να έχουν πρόσβαση σε όλα χάρη στο πιστοποιητικό νόσησης. Τέλος λοιπόν σε αυτήν την τακτική έρχεται να βάλει η κυβέρνηση, με την απόκτηση πιστοποιητικού νόσησης μόνο μια φορά.
Με τους δείκτες της πανδημίας να έχουν μία πτωτική τάση τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση αποφάσισε την χαλάρωση ορισμένων περιοριστικών μέτρων, τα οποία είχαν παρθεί λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τα πιστοποιητικά νόσησης θα είναι το “πάσο” για τους πολίτες που θέλουν να διασκεδάσουν. Το ίδιο για τους φιλάθλους που θα ξαναβρεθούν και πάλι στις κερκίδες από το Σάββατο, γεμίζοντας τες κατά 50% ή για τους συμμετέχοντες δια ζώσης στα συνέδρια.
Το πράσινο φως πήραν και οι σχολικές μονάδες ώστε να διοργανώσουν και πάλι μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές για τους μαθητές. Φυσικά εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από τους πολίτες, μέτρο που έχει αποδειχθεί καθοριστικό για την πρόληψη της μόλυνσης και της νόσησης λόγω κορωνοϊού.
Αναλυτικά οι πληροφορίες σχετικά με τα πιστοποιητικά νόσησης
Ωστόσο, η επαναμόλυνση με κορωνοϊό και η εκ νέου νόσηση με λοίμωξη Cοvid απασχολεί τους επιστήμονες και την κυβέρνηση πρωτίστως ως ζήτημα δημόσιας υγείας. Οι επαναλοιμώξεις καταγράφονται συχνά από τις γιορτές και μετά με την τεράστια μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον. Τα περιστατικά νόσησης για δεύτερη φορά ακόμη και για ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους με τις δύο δόσεις, έχουν αυξητική τάση.
«Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο, με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από την χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid» διευκρίνισε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Ωστόσο σύμφωνα με το protothema.gr, τα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμού που έχουν συζητήσει ήδη το θέμα, δεν δίνουν το πράσινο φως για έκδοση πιστοποιητικού νόσησης δεύτερη φορά στους πολίτες. Η επιστημονική άποψη που διατυπώνουν έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας κορωνοϊού και έναν χρόνο εμβολιασμών είναι πως πρόκειται για τον σταθερό και πλέον ασφαλή τρόπο ανοσίας. Έχουν επισημάνει πολλές φορές και διά της προέδρου της Επιτροπής, πως η ανοσία από λοίμωξη Covid είναι πολύ κατώτερη της ανοσίας που προκαλεί ο εμβολιασμός.
Τι αποφάσισαν οι ειδικοί για τα πιστοποιητικά νόσησης
Μάλιστα, με γνώμονα τη βέλτιστη ατομική προστασία αλλά και τη συλλογική ανοσία τροποποίησαν την περασμένη εβδομάδα τις συστάσεις για το χρόνο που μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση όσοι έχουν στο ενδιάμεσο νοσήσει από κορωνοϊό, καταλήγοντας πως πλέον και με τα διαθέσιμα δεδομένα ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει έναν μήνα μετά τη νόσηση αντί για τρεις που ήταν η προηγούμενη σύσταση.
Χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δήλωσε «υπάρχουν και χώρες οι οποίες δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τη νόσηση και συστήνουν τον εμβολιασμό αμέσως μετά τη νόσηση. Να σας θυμίσω ότι η πρώτη-πρώτη σύσταση της Επιτροπής ήταν στην αρχή της επιδημίας, και ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, να εμβολιάζονται από ένα μήνα μέχρι τρεις μήνες μετά τη νόσηση, δεδομένου ότι ήταν και σε αυξημένο κίνδυνο, σε υψηλό ιικό φορτίο εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων».