Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Λήγει από αύριο για τους 300.000 που δεν έκαναν την τρίτη δόση
Από αύριο, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, θα σταματήσει να ισχυεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού για μια κατηγορία πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, αυτό αφορά όσους πολίτες δεν έκαναν την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου.
Στα τέλη του προηγούμενου έτους είχε ανακοινωθεί πως όσοι ενήλικοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας είχε δώσει και παράταση, αναφέροντας: «λόγω του ότι στην κακοκαιρία δεν μπόρεσαν πολλοί συμπολίτες μας που είχανε προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από την 31η Ιανουαρίου έως και την 7η Φεβρουαρίου».
Χωρίς το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης
Υπολογίζεται πως σχεδόν 300.000 πολίτες δεν προέβησαν στην τρίτη αναμνηστική δόση, οι οποίοι από αύριο θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.
Η παύση ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού συνεπάγεται αδυναμία εισόδου σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να καλύπτουν πλέον από την τσέπη τους το κόστος των τεστ που απαιτείται για την προσέλευση στην εργασία τους.
Ειδικότερα, δεν θα έχουν πρόσβαση σε:
- κέντρα διασκέδασης
- κλειστούς χώρους εστίασης
- θέατρα
- κινηματογράφους
- μουσεία
- εκθέσεις
- συνέδρια
- γυμναστήρια
Παράλληλα από αύριο Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου όσοι ταξιδιώτες διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό –έχει ισχύ 9 μηνών– δεν θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλάδα, το μέτρο αφορά στους εμβολιασμένους, ενώ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ισχύει ό,τι ίσχυε: θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα.
Πλέον η κυβέρνηση εξετάζει την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, για το οποίο είχε ερωτηθεί η καθηγήτρια παιδιατρικής Β. Παπαευαγγέλου, λέγοντας πως «γίνεται κουβέντα για το πώς θα ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά του αν θα αρχίσει (επιπλέον χαλάρωση) τι θα εισηγηθούμε εμείς σαν Επιτροπή. Αν είμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε κάποια χαλάρωση, από πού θα ξεκινήσουμε».