Το καρπούζι αποτελεί αδιαμφισβήτητα το πλέον αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού. Είναι δροσερό, ελαφρύ και έχει λίγες θερμίδες.
Αυτό, ωστόσο, που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το καρπούζι δεν είναι ελληνική λέξη αλλά προέρχεται από την τουρκική λέξη karpuz η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a).
Ποια είναι, όμως η ελληνική; H επιστημονική ονομασία του φρούτου είναι «Κίτρουλλος ο εριώδης» (Citrullus lanatus). Ωστόσο, υπάρχει άλλη ελληνική λέξη για το καρπούζι την οποία λίγοι γνωρίζουν. Η ελληνική λέξη για το καρπούζι είναι «υδροπέπων» δηλαδή υδρο-πεπόνι. Αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon.