Τι αλλάζει με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν
Η κατάσταση δεν άφηνε άλλο περιθώριο για να μην παρθούν παραπάνω περιοριστικά μέτρα, αφού τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι κάνανε καθημερινά νέο ρεκόρ και εξακολουθούν να κάνουν.
Τα νούμερα του 24ωρου μιλούν από μόνα τους: 42 θάνατοι, 441 διασωληνωμένοι (εκ των οποίων οι 369 είναι ανεμβολίαστοι), 1475 τα κρούσματα στην Αττική, 1.117 στη Θεσσαλονίκη και πάνω από 500 στη Λάρισα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι το πιο σφοδρό στην Ελλάδα. Κι ενώ τα κρούσματα και ο αριθμός των διασωληνωμένων ανεβαίνουν με επιθετικό ρυθμό η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να πάμε σε γενικό lockdown απ’ τη στιγμή που φέτος υπάρχει το εμβόλιο και ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να προστατέψει τον εαυτό του.
Η στρατηγική που αποφασίστηκε να ακολουθηθεί αφορά στην πίεση στους ανεμβολίαστους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε ο κίνδυνος (σύμφωνα με την κυβέρνηση) να σταλεί το λάθος μήνυμα ότι τιμωρούνται και οι εμβολιασμένοι οι οποίοι έκαναν το καθήκον τους απέναντι στον εαυτό τους και την κοινωνία.
Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους
Στους χώρους εργασίας όπου υποχρεωτικά πλέον θα προσέρχονται όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι με δύο rapid test την εβδομάδα ανεξάρτητα από το αντικείμενό τους, οι εργοδότες θα πρέπει να ορίσουν υπεύθυνο των ελέγχων ο οποίος και θα εξετάζει πριν την είσοδο των εργαζομένων στο χώρο το rapid test, αναφέρουν πηγές του ethnos.gr. Το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να καταχωρείται και στην ψηφιακή πλατφόρμα.
Όσοι είναι εμβολιασμένοι και έχουν καταχωρηθεί στα αρχεία της επιχείρησης, θα περνούν κανονικά στο χώρο εργασίας χωρίς έλεγχο. Στις δημόσιες υπηρεσίες και στις τράπεζες θα οριστούν επίσης υπεύθυνοι που θα πρέπει να βρίσκονται στις εισόδους των κτιρίων προκειμένου να «σκανάρουν» με τη ψηφιακή εφαρμογή τα rapid test, είτε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Τα νέα μέτρα προβλέπουν τέστ σχεδόν παντού
Αξιοσημείωτο είναι ότι θα γίνεται και ταυτοποίηση των στοιχείων που εμφανίζονται στα τεστ αλλά και στα πιστοποιητικά εμβολιασμού με την ταυτότητα του πολίτη. Στους μικτούς και ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, θα πρέπει να υπάρχει υπάλληλος στην είσοδο που θα κάνει τους ελέγχους πριν οι πολίτες καθίσουν σε τραπέζι.
Στα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια επίσης η πρόσβαση θα γίνεται μόνο με rapid test για τους ανεμβολίαστους. Στην περίπτωση των εμπορικών καταστημάτων πάντως και ειδικά των mall είναι πιθανό εάν υπάρχει μεγάλη κίνηση πελατών, να καταγραφούν και ουρές αφού θα ελέγχονται τόσο οι ανεμβολίαστοι πελάτες όσο και οι εμβολιασμένοι και μάλιστα με διπλό έλεγχο τόσο με σκανάρισμα του πιστοποιητικού όσο και της ταυτότητας.