Προειδοποίηση Διδάκτωρ Πανεπιστημίου: Μια νέα μετάλλαξη μπορεί ήδη να κυκλοφορεί ανάμεσα μας
Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παραλλαγή Όμικρον να κυκλοφορούσε επι μήνες πριν την ανακάλυψη της. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί και μια νέα παραλλαγή, που μπορεί να πάρει το όνομα «Πι», να κυκλοφορεί ήδη χωρίς να έχει εντοπιστεί.
Το αν θα είναι ηπιότερη ή βαρύτερη από την Όμικρον είναι θέμα τύχης και όχι εξελικτικής του ιού.
Ο Γιώργος Παππάς, παθολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συντάκτης του αξιόπιστου και ιδιαίτερα δημοφιλούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Ημερολογίου Κορωνοϊού», εξηγεί στο iatronet.gr γιατί θεωρεί λανθασμένη την επένδυση στο επικείμενο τέλος του κορωνοϊού, μέσω της ενδημικότητας.
Όπως επισημαίνει, η Όμικρον είναι ηπιότερη από τη Δέλτα, αλλά πιθανότατα βαρύτερη από το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν σε ό,τι αφορά την επαγωγή σοβαρής νόσου, ενώ εξηγεί για ποιους λόγους δεν μπορεί να χτιστεί ανοσία με βάση τη συγκεκριμένη παραλλαγή.
Παράλληλα, χτυπάει καμπανάκι για έξαρση περιπτώσεων long Covid τους επόμενους μήνες, ενώ εντοπίζει τον υπαρκτό κίνδυνο μετάδοσης από ζώα.
Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη εστίασης στο σημερινό πρόβλημα, που είναι οι καθημερινές εκατόμβες νεκρών, αντί για τη συζήτηση για το πώς θα περάσουμε το Πάσχα.
Προειδοποίηση Διδάκτωρ Πανεπιστημίου: Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία με βάση την Όμικρον
Τα νέα μεταδοτικότερα στελέχη, από το Άλφα και μετά, αύξησαν δραματικά το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που απαιτείται για το χτίσιμο ανοσίας μέσω του εμβολιασμού. Με το Όμικρον, ο στόχος έχει φτάσει στο 92%, που δεν έχει πιάσει ούτε η Πορτογαλία.
Σε ό,τι αφορά την ανοσία μέσω νόσησης, ο κ. Παππάς υποστηρίζει πως είναι αδύνατη με βάση την Όμικρον και εξηγεί τους λόγους: Αρχικά, όπως λέει, το κόστος μιας τέτοιας επιλογής θα είναι υψηλό, όχι μόνο σε αριθμό θανάτων -γιατί η Όμικρον είναι ηπιότερη από τη Δέλτα αλλά όχι ήπια-, αλλά και σε ό,τι αφορά το φορτίο στην κοινότητα μέσω του long Covid.
«Ένας στους 100 να παρουσιάσει long Covid, που είναι ελάχιστο σε σχέση με το πραγματικό, σημαίνει 200 άτομα κάθε μέρα που θα ταλαιπωρούνται επί μήνες», αναφέρει και προσθέτει: «Το τρίτο είναι ότι δεν είμαστε σίγουροι πως η Όμικρον επάγει καμία σοβαρή ανοσία. Βλέπουμε από μεγάλες μελέτες στις ΗΠΑ και αλλού ότι η ανοσία επάγεται σε ένα βαθμό απέναντι στο Όμικρον, αλλά όχι απέναντι σε άλλα στελέχη. Αυτοί που θα νοσήσουν ήπια μπορεί να μην έχουν καν ανοσία και να ξανακολλήσουν».
Η προειδοποίηση του Διδάκτωρ Πανεπιστημίου – Η μετάλλαξη «Πι» μπορεί να έχει αρχίσει ήδη να κυκλοφορεί
Με την αλόγιστη κυκλοφορία του ιού, του δίνεις χώρο να συνεχίσει να κυκλοφορεί και να σου βγάλει την επόμενη μετάλλαξη, επισημαίνει ο γιατρός, σημειώνοντας πως αυτή μπορεί να κυκλοφορεί ήδη κάπου έξω από τα ραντάρ μας και να μας έρθει ξαφνικά, όσο ξαφνικά και εντελώς απρόσμενα ήρθε η Όμικρον.
«Βλέπουμε τώρα το Όμικρον 2, που είναι λίγο πιο μεταδοτικό. Δεν ξέρουμε τι θα είναι το ‘Πι’ που θα έρθει κάποια στιγμή. Και εξακολουθούμε να μην ξέρουμε τι ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα σε πολλά μέρη του πλανήτη», αναφέρει και συμπληρώνει: «Όπως το Όμικρον μπορεί να κυκλοφορούσε για μήνες στην Αφρική πριν το ανακαλύψουμε εμείς, επειδή για καλή μας τύχη πέρασε και από τη Νότια Αφρική, όπου κάνουν καλό έλεγχο, έτσι μπορεί να κυκλοφορεί ένα άλλο στέλεχος πιο σοβαρό, που μπορεί να μην το έχουμε βρει ακόμη».
Ο κ. Παππάς παραπέμπει σε απόψεις των πλέον διακεκριμένων ειδικών στην εξελικτική ιολογία, που απορρίπτουν την άποψη ότι ο ιός από τη φύση του έχει την τάση να γίνεται ηπιότερος με την πάροδο του χρόνου.
«Η ευλογιά δεν έγινε καθόλου ηπιότερη στο πέρασμα των χιλιάδων χρόνων που ταλαιπώρησε την ανθρωπότητα μέχρι να την εξαφανίσουμε. Ο HIV που είναι μια συνεχιζόμενη πανδημία την οποία την αγνοούμε, δεν έχει γίνει καθόλου ηπιότερος, όπως η ελονοσία και η φυματίωση. Το αντίθετο, προσπαθούν να ξεφύγουν από την ανοσία που έχουμε εμείς εναντίον τους», αναφέρει και εξηγεί γιατί δεν έχει ανάγκη ο ιός να ακολουθήσει αυτή την πορεία:
«Λένε κάποιοι ότι γίνεται ηπιότερο για να μη σκοτώσει τον φορέα του. Ναι αλλά με τον συγκεκριμένο ιό υπάρχει μια βασική διαφορά: πρώτα κολλάς, μεταδίδεις για αρκετό διάστημα ενώ είσαι ασυμπτωματικός και στη συνέχεια νοσείς βαριά, αφού έχεις μεταδώσει τον ιό.
Δεν τον ‘νοιάζει’ δηλαδή τον ιό αν εσύ θα νοσήσεις βαριά μετά από δέκα μέρες. Τη δουλειά του ιού την έχεις κάνει ως μεταδότης».