Πρωτοχρονιά ρόδια: Γιατί τα σπάμε την Πρωτοχρονιά – Από πού ξεκίνησε το έθιμο
Πρωτοχρονιά ρόδια: Ανάρπαστες είναι οι πωλήσεις ροδιών τις τελευταίες ημέρες στις λαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τις πληφορορίες, περισσότεροι από 4.000 τόνοι ροδιών έχουν πουληθεί στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ομάδας Παραγωγών Δράμας, «Φέτος, οι πωλήσεις σε σχέση με τις άλλες χρονιές έσπασαν κάθε ρεκόρ και το ρόδι έχει ήδη φτάσει στους καταναλωτές τόσο στη χώρα μας όσο και το εξωτερικό, όπου μάλιστα το προτιμούν σε σχέση με παραγωγές άλλων χωρών, γιατί ξέρουν ότι το μικρόκλιμα της χώρας μας είναι ιδανικό, ο αέρας, η θάλασσα, η θερμοκρασία, ο ήλιος κάνουν καλύτερα τα ρόδια μας και γιατί και όχι πιο γούρικα!».
Περισσότεροι από 1.000 παραγωγοί αποτελούν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ομάδας Παραγωγών Δράμας και καλλιεργούν 10.000 – 20.000 στρέμματα ροδιάς. «Πρόσφατα, μάλιστα, στη λίστα των χωρών που εισάγουν τα ρόδια μας, μπήκε και μια ακόμη μεγάλη αγορά, αυτή της Ολλανδίας», ανέφερε ο κ. Αθανασιάδης.
Από που προέρχεται το πρωτοχρονιάτικο έθιμο σπασίματος του ροδιού και τι σημαίνει
Το έθιμο σπασίματος του ροδιού την Πρωτοχρονιά είναι πανάρχαιο στη χώρα μας. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο και ύστερα διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα. Το ρόδι συμβολίζει την καλοτυχία, τον πλούτο και τη γονιμότητα.
Οι ευχές που μπορεί να πει κανείς τη στιγμή που σπάει το ρόδι είναι δύο. Η μία είναι «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι , τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά». Ενώ η άλλη είναι «Όσο βαρύ είναι το ρόδι, τόσο βαρύ να είναι το πορτοφόλι μας. Όσο γεμάτο καρπούς είναι το ρόδι, να είναι γεμάτο το σπίτι μας με καλά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας!».