Ραγδαίες εξελίξεις για τη Κιβωτό του Κόσμου: Έρευνες για μαύρα ταμεία και για τα μεγάλα πλεονάσματα στους ισολογισμούς

Κιβωτός του Κόσμου: Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πάτερ Αντώνιου και της Σταματίας Γεωργαντή

Από μισό μέχρι ένα εκατομμύριο η διαφορά εσόδων και εξόδων κάθε χρονιά για την Κιβωτό του Κόσμου. Ερευνάται αν έχει γίνει σωστός χειρισμός των οικονομικών στοιχείων της δομής αλλά και αν έχει γίνει υπεξαίρεση των χρημάτων.

Μετά από την βροχή καταγγελιών για κακοποίηση τροφίμων αλλά και ασέλγεια από τον πατέρα Αντώνιο, στο μικροσκόπιο των Αρχών τίθενται πλέον και τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου» – η Αρχή του ξεπλύματος μαύρου χρήματος διέταξε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας Σταματίας Γεωργαντή, καθώς διαπιστώνεται ότι η ΜΚΟ εμφάνιζε σημαντικά ετήσια πλεονάσματα.

Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει δρομολογήσει ήδη έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου», στενών συγγενών του και τρίτων πρόσωπων τα οποία συμμετέχουν στη διαχείριση των οικονομικών της δομής.

Ειδικότερα, αναζητείται εάν αυτά τα πρόσωπα έχουν χειριστεί ορθά τα οικονομικά στοιχεία (ταμεία, κ.λπ.) της δομής. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα της δομής προέρχονται από χορηγίες, επιχορηγήσεις και το υστέρημα απλών πολιτών προς τα παιδιά της Κιβωτού.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ελέγξει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών, όπως θα ελέγξει και το ενδεχόμενο εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Όπως είναι επόμενο, σε όλους τους ελεγχόμενους θα ανοιχθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν τα περιουσία στοιχεία τους αποκτήθηκαν από εγκληματικές πράξεις ή όχι.

Κιβωτός του Κόσμου: Οι ισολογισμοί και τα πλεονάσματα που κινητοποίησαν τις αρχές

Τι δείχνουν οι ισολογισμοί

Οι ισολογισμοί της Κιβωτού δείχνουν ότι ο οργανισμός είχε ετησίως έσοδα 4 με 5 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανιζόταν πλεόνασμα που κυμαίνονταν από 500.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή ωστόσο η ίδια η Κιβωτός του Κόσμου δημοσίευε στο ίντερνετ ανά τακτά χρονικά διαστήματα πόσα χρήματα είχε συγκεντρώσει για φαγητό, θέρμανση και άλλες πάγιες δαπάνες. Σήμερα πάντως, στην ιστοσελίδα της Κιβωτού, η μοναδική αναφορά στα οικονομικά της έχει να κάνει με το 2015: υπό μορφή γραφήματος τονίζεται ότι οι πόροι της εκείνη την χρονιά ήταν 100% ιδιωτικοί.

Η Κιβωτός έφτασε να αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς, να είναι σχεδόν «πανταχού παρούσα» στον τομέα δράσης της. Απόδειξη της δημοφιλίας και της εκτίμησης που απήλαυε η Κιβωτός του Κόσμου και προσωπικά ο πατήρ Αντώνιος είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, η παράκληση των συγγενών σε πολλές κηδείες ήταν να κατατίθενται χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του φορέα εις μνήμην του τεθνεώτος αντί για στέφανα, άνθη κ.λπ.

Καθώς συμπληρώνει 23 χρόνια λειτουργίας, η Κιβωτός του πατέρα Αντωνίου είχε κατακτήσει το status του αυτονόητου αποδέκτη, όχι μόνο εκκλήσεων για βοήθεια και παρέμβαση, αλλά και χορηγιών οποιασδήποτε μορφής. Από την εθελοντική εργασία και τη δωρεάν προβολή του έργου της έως τις υλικές προσφορές (σε τεχνικό εξοπλισμό, καύσιμα και αναλώσιμα, εισιτήρια και υπηρεσίες, πληρωμή ενοικίων κ.τ.λ. – ακόμη και με την παραχώρηση ολόκληρων κτιρίων, όπως αυτή που αποκάλυψη η χήρα Καρέλια, ή απλώς χρημάτων), η ενίσχυση της Κιβωτού θεωρούνταν απολύτως ασφαλής, υπεράνω οποιασδήποτε υποψίας.

Εξάλλου, με κάθε ευκαιρία οι διοικούντες την δομή τόνιζαν ότι η μόνη πηγή εσόδων για την Κιβωτό του Κόσμου είναι οι δωρεές, μιας και δεν χρηματοδοτείται, αμέσως ή εμμέσως, από δημόσιους φορείς – ασχέτως που και αυτό αποδείχθηκε αναληθές, μετά από το «πάγωμα» μίας χρηματοδότησής της από το υπουργείο Οικονομικών.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών μπαίνουν πλέον και τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς η ΜΚΟ εμφάνιζε σημαντικά πλεονάσματα

Εκπέμποντας εμμέσως το μήνυμα ότι καμία δωρεά προς την Κιβωτό δεν σπαταλιέται, καμία δεν πάει χαμένη, ότι όλα «πιάνουν τόπο», πάντα προς όφελος των παιδιών που στερούνται και υποφέρουν. Και οι χορηγοί όντως συνωστίζονταν στο κατώφλι της Κιβωτού, καθώς η οργάνωση εντάχθηκε σε έναν ιδιότυπο «συρμό», τον οποίο επιχειρήσεις κάθε κατηγορίας και μεγέθους, μαζί με πλήθος μεμονωμένων πολιτών, διασήμων και αφανών, έσπευδαν να ακολουθήσουν.

Οι αλλεπάλληλες βραβεύσεις, οι διακρίσεις, η διαρκής προβολή στα ΜΜΕ του φιλανθρωπικού έργου που επιτελεί περιθάλποντας εκατοντάδες παιδιά, εκλαμβάνονταν σαν πιστοποίηση ότι η Κιβωτός είναι μια νησίδα ανιδιοτελούς αγαθοεργίας, εστιασμένη στο παιδί και τη μητέρα. Εως σήμερα έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο παραρτημάτων ανά την Ελλάδα, καθώς ο οργανισμός της γίνεται ολοένα και πιο σύνθετος, πολυάνθρωπος και αντιστοίχως δαπανηρός.

Related posts

Βασίλης Καρράς: Ένας χρόνος πέρασε από τον θάνατο του άρχοντα – Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνό του

Έκτακτο τώρα για Δημήτρη Κόκκοτα – Ανατροπή από τη σύζυγό του

ΘΡΗΝΟΣ: Πέθανε ο αθλητής Σάκης Σιδέρης- Τον πρόδωσε η καρδιά του