Σώζει ζωές: Αυτή η συνήθεια μπορεί να μειώσει κατά 75% τα εγκεφαλικά και τις καρδιοπάθειες

by Newsroom i-diakopes.gr
Σώζει ζωές: Αυτή η συνήθεια μπορεί να μειώσει κατά 75% τα εγκεφαλικά και τις καρδιοπάθειες

Τα ευρήματα νέας, πολυετούς μελέτης σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Πόσοι από εμάς έχουν ήδη αυτή τη συνήθεια. Οι πέντε προϋποθέσεις που μπορεί να σώσουν τη ζωή μας.

Αν θέλετε να προστατεύσετε την καρδιαγγειακή υγεία σας, βάλτε στη ζωή σας μία συνήθεια που μπορεί να αποτρέψει τα επτά στα δέκα εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες.

Η συνήθεια αυτή είναι εύκολη και ανέξοδη, αλλά δυστυχώς μόνο το 10% του πληθυσμού πληροί τις προϋποθέσεις της, σύμφωνα με μία νέα, πολυετή μελέτη.

Σώζει ζωές: Αυτή η συνήθεια μπορεί να μειώσει κατά 75% τα εγκεφαλικά και τις καρδιοπάθειες
Επιστήμονες από το γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM), στο Παρίσι, παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC Congress 2022) μελέτη που έδειξε ότι ο καλός, ποιοτικός ύπνος έχει ζωτική σημασία για την καρδιαγγειακή υγεία. Αρκεί να πληροί πέντε συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εξετάζουν τη συσχέτιση του ύπνου με τα εγκεφαλικά και την καρδιοπάθεια.

Ωστόσο οι προγενέστερες μελέτες εστιάζονταν στις επιμέρους προϋποθέσεις του καλού ύπνου (π.χ. στη διάρκειά του). Στην παρούσα, οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές τους μία βαθμολογία, αναλόγως με το αν και κατά πόσον πληρούσαν κάθε μία από αυτές.

Επιπλέον, κατέγραψαν τις αλλαγές σε αυτές τις προϋποθέσεις με την πάροδο του χρόνου. Τέλος, κατέγραφαν τις αντίστοιχες αλλαγές στα εγκεφαλικά και την καρδιοπάθεια.

Συνολικά, δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη 7.200 άνδρες και γυναίκες.

Κατά την έναρξή της, είχαν ηλικία 50-75 ετών και ήσαν υγιείς. Το 62% από αυτούς ήταν άνδρες. Όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση. Τρεις φορές, εξ άλλου, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους.

Οι πέντε προϋποθέσεις του καλού ύπνου

Μεταξύ των ερωτημάτων που απάντησαν ήταν και ορισμένα που αφορούσαν τις πέντε προϋποθέσεις του καλού ύπνου. Κάθε μία από αυτές βαθμολογήθηκε με 1 όταν οι εθελοντές την πληρούσαν και με 0 αν δεν την πληρούσαν.

Έτσι, η συνολική βαθμολογία του ύπνου των εθελοντών κυμαινόταν από 0 έως 5. Το 5 ήταν ο ιδανικός ύπνος και ήταν αυτός που:

Είχε διάρκεια 7-8 ώρες κάθε βράδυ

Διαταρασσόταν σπανίως έως ποτέ από αϋπνία

Δεν συνοδευόταν υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας

Δεν διακοπτόταν από υπνική άπνοια (δυνατό ροχαλητό και ύστερα αιφνίδια σιγή, λόγω παροδικής διακοπής της αναπνοής)

Επέτρεπε στο άτομο να ξυπνά νωρίς κάθε πρωί

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές μόλις το 10% των εθελοντών τους βαθμολογήθηκε με 5. Το 8% βαθμολογήθηκαν με 0 και οι υπόλοιποι με τους ενδιάμεσους βαθμούς, διότι πληρούσαν μερικές από τις προϋποθέσεις.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν ανά διετία τους εθελοντές τους, καταγράφοντας μεταξύ άλλων τα καρδιαγγειακά επεισόδια που υπέστησαν. Στο τέλος των πρώτων 8 ετών, 274 από τους εθελοντές είχαν διαγνωστεί με καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικά.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου (από τη χοληστερόλη μέχρι το κάπνισμα), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως με κάθε 1 βαθμό στην κλίμακα του ύπνου, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού προβλήματος μειωνόταν κατά 22%. Ειδικά στους εθελοντές που είχαν βαθμολογία 5, η μείωση του κινδύνου έφτανε το 75%.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τι σημαίνει το ποσοστό αυτό σε απόλυτους αριθμούς. Το συμπέρασμά τους ήταν πως αν όλοι οι εθελοντές τους είχαν τέλειο ύπνο, θα αποτρεπόταν κάθε χρόνο το 72% των νέων καρδιοπαθειών και άλλα τόσα εγκεφαλικά.

Οι αλλαγές

Την επόμενη διετία, το 48% των εθελοντών άλλαξε συνήθειες ύπνου. Στο 23% των περιπτώσεων βελτιώθηκαν και στο 25% επιδεινώθηκαν. Οι ερευνητές εξέτασαν τι σήμαιναν οι αλλαγές αυτές για τα εγκεφαλικά και την καρδιοπάθεια. Όπως διαπίστωσαν, με κάθε αύξηση της βαθμολογίας του ύπνου κατά 1 βαθμό, μειωνόταν κατά 7% ο κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιοπάθειας.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν τη σημασία που έχει ο ύπνος για την διαφύλαξη της υγείας. Καρδιοπάθεια και εγκεφαλικά αποτελούν κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στον κόσμο. Δυστυχώς, τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ύπνο και αυτό σαφέστατα υπονομεύει την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Aboubakari Nambiema.

Προτεινόμενα