Η στεφανιαία νόσος είναι μια κοινή καρδιακή πάθηση: Τα κύρια αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά (στεφανιαίες αρτηρίες) δυσκολεύονται να στείλουν αρκετό αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον καρδιακό μυ.
Η στεφανιαία νόσος κατά κανόνα οφείλεται στις εναποθέσεις χοληστερόλης (πλάκες) στις καρδιακές αρτηρίες και στην φλεγμονή.
Τα σημάδια της στεφανιαίας νόσου εμφανίζονται όταν η καρδιά δεν λαμβάνει αρκετό πλούσιο σε οξυγόνο αίμα. Εάν έχετε στεφανιαία νόσο, η μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος (στηθάγχη) και δύσπνοια. Μια πλήρης απόφραξη της ροής του αίματος μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα.
Η στεφανιαία νόσος αναπτύσσεται συχνά σταδιακά επί δεκαετίες. Τα συμπτώματα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα έως ότου μια σημαντική απόφραξη προκαλέσει προβλήματα ή συμβεί καρδιακή προσβολή. Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής για την καρδιά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.
Στεφανιαία νόσος: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα μπορεί να περνούν απαρατήρητα στην αρχή ή μπορεί να εμφανιστούν μόνο όταν η καρδιά χτυπά δυνατά, όπως κατά τη διάρκεια άσκησης. Καθώς οι στεφανιαίες αρτηρίες συνεχίζουν να στενεύουν, όλο και λιγότερο αίμα φτάνει στην καρδιά και τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά ή πιο συχνά.
Τα σημάδια της στεφανιαίας νόσου είναι συνήθως τα εξής:
Πόνος στο στήθος (στηθάγχη): Μπορεί να νιώσετε πίεση ή σφίξιμο στο στήθος σας. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι αισθάνονται σαν κάποιος να κάθεται πάνω στο στήθος τους. Ο πόνος στο στήθος εμφανίζεται συνήθως στο μέσον ή στην αριστερή πλευρά του θώρακα. Η σωματική δραστηριότητα ή τα έντονα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν στηθάγχη. Ο πόνος συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγα λεπτά μετά το τέλος του συμβάντος που τον “ενεργοποίησε”. Σε ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα στις γυναίκες, ο πόνος μπορεί να είναι σύντομος ή οξύς και αισθητός στον λαιμό, το χέρι ή την πλάτη.
Δυσκολία στην αναπνοή: Μπορεί να αισθάνεστε σαν να μην μπορείτε να πάρετε αρκετό οξυγόνο σε κάθε εισπνοή.
Κόπωση: Εάν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός σας, μπορεί να αισθάνεστε ασυνήθιστα κουρασμένοι.
Έμφραγμα: Μια εντελώς φραγμένη στεφανιαία αρτηρία θα προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Τα κλασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν οξύ πόνο ή πίεση στο στήθος, πόνο στον ώμο ή το χέρι, δύσπνοια και εφίδρωση. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν λιγότερο τυπικά συμπτώματα, όπως πόνο στον αυχένα ή το σαγόνι, ναυτία και κόπωση.
Στεφανιαία νόσος: Πότε είναι επείγουσα η κατάσταση
Εάν νομίζετε ότι βιώνετε έμφραγμα, καλέστε αμέσως το 166. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ζητήστε από κάποιον να σας οδηγήσει στα Επείγοντα του πλησιέστερου νοσοκομείου. Το να οδηγήσετε μόνοι σας έως εκεί πρέπει να είναι μόνο η τελευταία σας επιλογή.
Το κάπνισμα, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, σας τοποθετεί στην ομάδα πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις για να ελέγξετε πιθανή στένωση των αρτηριών και στεφανιαία νόσο.
Στεφανιαία νόσος: Αιτίες
Η στεφανιαία νόσος ξεκινά όταν λίπη, χοληστερόλη και άλλες ουσίες συγκεντρώνονται στα εσωτερικά τοιχώματα των καρδιακών αρτηριών. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Η πλάκα χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσει στένωση των αρτηριών, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Μπορεί επίσης να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και δημιουργηθεί θρόμβος αίματος.
Εκτός από την υψηλή χοληστερόλη, η βλάβη στις στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί να προκληθεί από τα εξής:
διαβήτης ή αντίσταση στην ινσουλίνη
υπέρταση
καθιστική ζωή (ανεπαρκής σωματική άσκηση)
κάπνισμα
Στεφανιαία νόσος: Πρόληψη
Οι ίδιες συνήθειες του τρόπου ζωής που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψή της. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν οι αρτηρίες δυνατές και καθαρές από την αθηρωματική πλάκα. Για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:
κόψε το κάπνισμα
κρατήστε υπό έλεγχο υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη
ασκηθείτε τακτικά
διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος
ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αλάτι και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως
μειώστε και διαχειριστείτε το καθημερινό άγχος