Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδίδεται σε 5 δευτερόλεπτα χωρίς επαφή
Μετάλλαξη Δέλτα: Ανηχυχία στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού. Έρευνες αποκαλύπτουν ότι είναι ακόμα πιο μεταδοτική. Η νέα παραλλαγή εκτιμάται ότι στοχεύει ως επί το πλείστων ανεμβολίαστους και ευάλωτες ομάδες.
Η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού φαίνεται να είναι η πιο μεταδοτική από όσους έχουν απομονωθεί μέχρι τώρα, σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας, η μετάλλαξη Δέλτα διαδίδεται σε διάστημα 5 – 10 δευτερολέπτων μέσα σε ένα mall, χωρίς, μάλιστα, να υπάρξει καμία επαφή ή συνωστισμός μεταξύ των ατόμων.
Η Υπηρεσία Υγείας της Αυστραλίας προέβαλε ένα βίντεο που δείχνει δύο άτομα να ψωνίζουν σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ. Πέρασαν ο ένας δίπλα από τον άλλον γρήγορα, χωρίς να έχουν επαφή. Απλώς μοιράστηκαν τον ίδιο αέρα για μια στιγμή και είναι πλέον ασθενείς με τη μετάλλαξη Δέλτα.
Επιστήμονες επισημαίνουν, πως ο ιός θα είχε παραμείνει στον αέρα αρκετό καιρό για να κολλήσει τον κορονοϊό με μία ανάσα.
Τι είπε ο καθηγητής Τζανάκης για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ANT1, αναφέρθηκε στη μετάλλαξη. Τόνισε ότι η αυξημένη ανησυχία οφείλεται στο γεγονός ότι η μεταδοτικότητα της είναι περίπου 60% μεγαλύτερη από τη βρετανική. Με τη σειρά της, η βρετανική ήταν πιο μεταδοτική σε ποσοστό 50% από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.
«Μεταδίδεται ακαριαία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τζανάκης τόνισε επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα νοσήσουν σε πολύ χαμηλό ποσοστό από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ακόμα και οι ελάχιστοι που θα νοσήσουν θα το περάσουν ελαφρά και δεν θα χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι νέοι κάτω των 18 ετών. Μιλάμε για ένα κομμάτι του πληθυσμού που αγγίζει περίπου τα 2 εκατομμύρια.
Σε ότι αφορά την κάρτα ελευθερίας για τους νέους και την «πριμοδότηση» των 150 ευρώ για τον εμβολιασμό τους, ο κ. Τζανάκης είπε ότι θα πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει, γιατί είναι πιθανό κάποιοι να καθυστερήσουν να εμβολιαστούν περιμένοντας ανάλογη πριμοδότηση και για αυτούς.