Συναγερμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα – Προβληματισμένη η κυβέρνηση, τι συμβαίνει

by Maria Giannoutsou
Συναγερμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα – Προβληματισμένη η κυβέρνηση, τι συμβαίνει

Κορονοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ – 575 νοσηλείες και 21 θάνατοι σε 7 μέρες
Ο ΕΟΔΥ, μετά από αρκετούς μήνες, εξέδωσε για πρώτη φορά ειδικές συστάσεις – Στο επίκεντρο ο κορονοϊός, κυριαρχία των μεταλλάξεων FLiRT

Αυξημένη δραστηριότητα του SARS-CoV-2 (κορονοϊός) καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες με αυξητική τάση στις εισαγωγές για νοσηλεία και έτσι ο ΕΟΔΥ, μετά από αρκετούς μήνες, εξέδωσε για πρώτη φορά ειδικές συστάσεις.

Συναγερμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα – Προβληματισμένη η κυβέρνηση, τι συμβαίνει

Ο ΕΟΔΥ συστήνει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής μόλις εκδηλώσουν συμπτώματα, ώστε να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία.

Η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T φαίνεται να επικρατεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες
Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, όταν έχει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, να περιορίζει τις επαφές του με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, καθώς και την τελευταία εβδομάδα η θετικότητα παρουσιάζει νέα αύξηση.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών για COVID-19 την τελευταία εβδομάδα έφτασε τις 575 (487 την περασμένη εβδομάδα).

Καταγράφηκαν 9 νέες διασωληνώσεις. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13.

Κορονοϊός: 21 θάνατοι σε 7 μέρες
Την ίδια στιγμή καταγράφηκαν 21 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη Covid.

Η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) φαίνεται να επικρατεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε οκτώ από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα μειώθηκε στο 10% (sentinel) (εποχικό όριο έναρξης/λήξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).

Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), ούτε στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, η κάθε έξαρση του κορονοϊού διαρκεί από έναν έως δύο μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η θερινή έξαρση που βιώνουμε θα επιμείνει μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε αναμένεται αποκλιμάκωση.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης στην ΕΡΤ, “πρόκειται για διαφορετικά στελέχη της Covid-19 που έχουν τις ίδιες μεταλλάξεις και γι αυτό έχουν πάρει την ονομασία Flirt. Πρόκειται για μεταλλαγμένα στελέχη της covid 19 που διαφεύγουν πιο εύκολα της ανοσίας από προηγούμενη νόσο ή εμβολιασμό και οδηγούν μια φετινή θερινή έξαρση που ήρθε φέτος έναν μήνα νωρίτερα αλλά δεν φαίνεται να προκαλούν βαριά νόσο“.

“Ακόμα είναι νωρίς για την ύφεση, συνήθως μια έξαρση κρατάει 1 με 2 μήνες άρα προς το τέλος του Αυγούστου θα αρχίσει η ύφεση. Λογικά θα δούμε το πλατό αν όχι αυτή την εβδομάδα, στα τέλη Ιουλίου και μετά θα υπάρξει αποκλιμάκωση”, πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ειδικά, δε, για τα εμβόλια για τον κορονοϊό διευκρίνισε ότι “επικαιροποιούνται μια φορά τον χρόνο και γίνονται περίπου τον Οκτώβριο, αυτά που θα κυκλοφορήσουν τον Οκτώβριο δεν έχουν λάβει υπόψη αυτές τις μεταλλάξεις αλλά έχει αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμός ακόμα και να μην πιάνει τις μεταλλάξεις στο 100%, τις πιάνει στο 80%. Έχει αποδειχθεί οτι ο εμβολιασμός προστατεύει από βαριά νόσο και όχι να κολλήσουμε”.

Όσον αφορά τις νοσηλείες σημείωσε ότι “υπάρχει αύξηση σε σχέση με έναν μήνα πριν. Έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός των εισαγωγών και έχει αυξηθεί 4 φορές ο αριθμός στις απλές κλίνες αλλά είναι χαμηλά σε σχέση με την πανδημία, δεν υπάρχει κίνδυνος για το ΕΣΥ” προσθέτοντας ότι “οι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι περιστατικά με συννοσηρότητα”. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όσους έχουν συμπτώματα “να κάνουν τεστ γιατί υπάρχει αντιική προστασία που προστατεύει από επιπλοκές. Καλό είναι να την πάρουν αμέσως και να μην περιμένουν να ανεβάσουν πυρετό”.

Θλίψη στο Άργος: Εργαζόμενος στην καθαριότητα πέθανε εν ώρα εργασίας – Ήταν πατέρας 4 παιδιών

EKTAKTO – Φωτιά TΩΡA σε πασίγνωστο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας: Σuναγερμός στην Πυροσβεστική

«Λάκη, σε ευχαριστώ που γύρισες»: Οι 26 λέξεις του Λαζόπουλου για τις οποίες αποθεώθηκε

Eκτακτη ανακoίνωση: Πpόσεχε αν έχεις λoγαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί

Γέννησε πριν λίγο η Αλεξάνδρα Νίκα: Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός – To φύλο του μωρού

Προτεινόμενα