Τέταρτο κύμα στην ξαπλώστρα (μόνο) για ανεμβολίαστους

Τέταρτο κύμα: Στην ξαπλώστρα μόνο για ανεμβολίαστους

Τέταρτο κύμα: Το τέταρτο κύμα έχει κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Με αποτέλεσμα ο Ιούλιος να γίνεται δύσκολος και απρόβλεπτος. Επιβεβαιώνοντας την ανησυχία και τον φόβο των επιστημόνων για τον κορονοϊό.

Σε έναν δύσκολο και εξαιρετικά απρόβλεπτο μήνα για την επιδημία κορωνοϊού εξελίσσεται ο Ιούλιος. Επιβεβαιώνοντας την ανησυχία και τον φόβο των επιστημόνων για τους αστάθμητους παράγοντες που ανακύπτουν. Επηρεάζοντας τον μαραθώνιο αγώνα κόντρα στον κορωνοϊό και τα μεταλλαγμένα πλέον στελέχη του.

Χρειάστηκαν μόλις δύο εβδομάδες χαλάρωσης και ανεμελιάς – απολύτως αδικαιολόγητης- και τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν. Με τους ειδικούς να αναμένουν την επόμενη εβδομάδα να φτάσουν κατά μέσο όρο στα 2.500, που σημαίνει πως κάποιες ημέρες θα πλησιάσουν ή θα αγγίξουν τα 3.000 περιστατικά. Στο ίδιο διάστημα διπλασιάστηκαν και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Στις 30 Ιουνίου είχαν χρειαστεί νοσηλεία 39 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, και χθες οι εισαγωγές έφθασαν τις 80!

Το τέταρτο επιδημικό κύμα έχει υψωθεί και στην Ελλάδα, με τους νέους να το «οδηγούν» (ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι τα 23 έτη) και τους ειδικούς να παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξή του: θα συνεχίσει να ανεβαίνει, διαγράφοντας εκθετική αύξηση κρουσμάτων, παίρνοντας μαζί του ευάλωτους και ηλικιωμένους, και την προσεχή εβδομάδα ή μπορεί να σταθεροποιηθεί σηματοδοτώντας και την αρχή της υποχώρησης του;

Σε κάθε περίπτωση, το κύμα φαίνεται να «παρασύρει» το ασφαλές καλοκαίρι μας και η αβεβαιότητα τείνει να γίνει «κυρίαρχη» κατ’ αναλογία της… κυριαρχίας του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού, τουλάχιστον στον μήνα που διανύουμε. Και στα δύο σενάρια που ξεδιπλώνουν οι ειδικοί με βάση τα γνωστά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους σε αυτήν τη δύσκολη επιδημιολογική εξίσωση, φαίνεται πως η επιδημία τίθεται υπό σχετικό έλεγχο μέσα στον Αύγουστο.

Τα σενάρια σχετικά με το τέταρτο κύμα

«Βρισκόμαστε πάνω στο κύμα, κι όσο κι αν θέλουμε να ελέγξουμε τη φορά του, δεν μπορούμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Με βάση τα στοιχεία που παρακολουθούμε θεωρούμε πιθανά δύο σενάρια. Το «αρνητικό» είναι να συνεχιστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Η οποία έγινε σαφής την τελευταία εβδομάδα, οπότε τα κρούσματα αυξήθηκαν 2,5 φορές σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, τότε τα κρούσματα μπορεί να διπλασιαστούν την επόμενη εβδομάδα» λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας.

Το «θετικό» σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο είναι «να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια να ανακοπεί αυτός ο δραματικός ρυθμός αύξησης. Που τώρα καταγράφεται επιτρέποντας την αποδρομή του κύματος στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου».

Οι πολίτες αναδεικνύονται στον υπ’ αριθμόν ένα αστάθμητο αλλά και κρίσιμο παράγοντα για την πορεία του κύματος. Όπως εξηγεί ο κ. Παρασκευής, «η στάση τους αναφορικά με τον εμβολιασμό και η συμμετοχή τους στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας αλλά και η συνετή συμπεριφορά τους ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας θα καθορίσουν εν πολλοίς την πορεία του κύματος».

«Κατευναστικά» θα δράσει στην ένταση και τη διάρκεια του κύματος η τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Ιδίως η χρήση μάσκας, η αποφυγή συγχρωτισμού, η υγιεινή. Ωστόσο, η βασική παρέμβαση είναι η συμμετοχή των πολιτών στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία». Με ζητούμενο τους 100.000 και πλέον εμβολιασμούς την ημέρα και σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες επίτευξη συλλογικής ανοσίας τουλάχιστον στο 60% από 40%. Που είναι σήμερα και στοχευμένα 100% ανοσία στους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς από το 70% που είναι σήμερα, μπορεί να αλλάξουν την πορεία της επιδημίας.

Ανεμβολίαστοι οι νοσούντες του τέταρτου κύματος;

«Όσο ενισχύεται ο εμβολιασμός, τόσο θα χαμηλώνει το επιδημικό κύμα. Ως γιατρός καλώ τους πολίτες να σκεφθούν τι θέλουν: να είναι προστατευμένοι ή απροστάτευτοι έναντι του ιού ;

Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους μήνες του καλοκαιριού, αλλά και τους επόμενους, όλο το 2022 που θα μας «ακολουθεί» ο κορωνοϊός. Στο τέταρτο κύμα, παρότι έχουμε τα εμβόλια στη διάθεσή μας, δυστυχώς «χτίζεται» ακόμη φυσική ανοσία κατά του κορωνοϊού. Δηλαδή πολίτες μολύνονται και νοσούν ενώ θα μπορούσαν να εμβολιαστούν και να το αποφύγουν. Μέσα από τη διαδικασία της φυσικής ανοσίας, θα έχουμε δυστυχώς απώλειες.

Οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι ευάλωτοι, κινδυνεύουν» επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας. Αυτό σημαίνει πως το 30% των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων ή ευάλωτων πολιτών είναι εκτεθειμένο και απογυμνωμένο έναντι του κορωνοϊού. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους αλλά και για την…υγεία του ΕΣΥ. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μία δύσκολη φάση συγκράτησης δυνάμεων έπειτα από τα αλλεπάλληλα κύματα κορωνοϊού τους τελευταίους 16 μήνες.

Η αρμόδια επιστημονική Επιτροπή εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα να διενεργούνται rapid test στους πολίτες και κατά την επιστροφή τους από τα νησιά, «Ο έλεγχος των πολιτών στην επιστροφή από τη νησιωτική χώρα θα έχει θετικό αποτέλεσμα, καθώς θα περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας προς την ηπειρωτική χώρα, προς τον τόπο κατοικίας. Είναι σημαντικό να εφαρμοστεί» λέει ο κ. Παρασκευής.

Related posts

Βαρύ πένθος για τον Μιχάλη Κουινέλη – Δύσκολες ώρες για τον τραγουδιστή

Θλίψη στο Άργος: Εργαζόμενος στην καθαριότητα πέθανε εν ώρα εργασίας – Ήταν πατέρας 4 παιδιών

EKTAKTO – Φωτιά TΩΡA σε πασίγνωστο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας: Σuναγερμός στην Πυροσβεστική