Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Απίστευτη αύξηση 300% στα λύματα της πόλης

Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Αυξήθηκε τρομακτικά η συγκέντρωση του κορονοϊού στα λύματα της πόλης

Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Σύμφωνα με έρευνα ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και της ΕΥΑΘ, υπάρχει αύξηση της τάξης 290% στα λύματα. Η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως γέμισε κυριολεκτικά από το γονιδίωμα του SARS-Cov-2. Ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου και η ΕΥΑΘ, διαπιστώθηκε αυτός ο τρομακτικός αριθμός.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Αριστοτελείου αλλά και της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, το ιικό φορτίο στην πόλη έχει αυξηθεί κατακόρυφα και αυτό είναι εμφανές από τα λύματα.

Ενώ στις αρχές, η συγκέντρωση ήταν λίγο παραπάνω από το όριο ανίχνευσης, πλέον μιλάμε για συγκέντρωση σχεδόν 300%. Αυτό καταδεικνύει την σημαντική επιδείνωση των λοιμωξιολογικών δεδομένων στην πόλη.

Δείτε τι ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου για τη συγκέντρωση ύψους 300% στα λύματα της πόλης από τον κορονοϊό

«Οι τιμές ανίχνευσης έγιναν με εφαρμογή της πρωτοποριακής και συνάμα ευαίσθητης μεθόδου της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ και της ΕΥΑΘ. Κατέδειξαν τη χαρακτηριστική αύξηση της παρουσίας του ιού στα λύματα περίπου τρεις φορές, μέσα σε δύο ημέρες ή μία αύξηση της τάξης του 290%».

«Η αύξηση αυτή συμφωνεί ποιοτικά και ποσοτικά με την επιδημιολογική εικόνα αυτών των ημερών», όμως, «επειδή η επιδημιολογική εικόνα είναι δυναμική και όχι στατική στο χρόνο…

Επισημαίνεται η μεγάλη προσοχή που πρέπει να επιδειχθεί από όλους, με κύριο μέλημα την εφαρμογή των κανόνων προφύλαξης.

Με έμφαση την αποφυγή του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα τις αμέσως επόμενες μέρες, έτσι ώστε να μην εκτιναχθεί η διασπορά του ιού».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού.

Γίνεται δε με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Τέλος, στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας. Καθώς και Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Related posts

Αργούσε να γυρίσει πίσω και τελικά τον βρήκαν νεκpό

Βόλτα με το Μετρό Θεσσαλονίκης: Σε 17 λεπτά από τον έναν τερματικό στον άλλον – Όσα είδαμε

Θρήνoς για τη Μαρία – «Έσβησε» στα 49 της χρόνια