Πέθανε ο πρίγκιπας Μιχαήλ – Το μόνο μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας που παρέμεινε στην Ελλάδα
Ο συγγραφέας και ιστορικός Μισέλ Ντε Γκρες, πέθανε σε ηλικία 85 ετών σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Ο ιστορικός και λογοτέχνης, πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας και της Δανίας, ο μοναδικός εν ζωή εγγονός του Γεωργίου Α’ και συγγενής του εκλιπόντος τέως βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου, πέθανε σε ηλικία 85 χρόνων, στην Αθήνα.
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ, γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1939. Ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδας και της Δανίας (1888-1940) ήταν ο πέμπτος γιος του Γεωργίου Α΄ και της βασίλισσας Όλγας, και κατά δυο δεκαετίες μικρότερος αδελφός του Κωνσταντίνου Α’.
Η μητέρα του Μιχαήλ, Φραγκίσκη της Ορλεάνης, ήταν κόρη του Ιωάννη από τον Οίκο των Βουρβόνων-Ορλεάνης (Maison de Bourbon-Orléans), δούκα του Γκιζ.
Η επιστροφή στην Ελλάδα
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μιχαήλ έζησε στο Μαρόκο, ενώ το 1948, μαζί με την μητέρα του Φραγκίσκη μετακόμισαν στο Παρίσι. Πέντε χρόνια αργότερα, η μητέρα του φεύγει από τη ζωή και την κηδεμονία του αναλαμβάνει ο θείος του.
Σε ηλικία 25 ετών, έχοντας λάβει το πτυχίο του στις Πολιτικές Επιστήμες από πανεπιστήμιο της Ιταλίας, καταφθάνει στην Ελλάδα όπου και υπηρετεί για τέσσερα χρόνια στον στρατό. Εκείνη την περίδιο, διέμενε στο Τατόι.
Το 1965, ο Μισέλ ντε Γκρες ερωτεύεται σφοδρά και παντρεύεται την καλλιτέχνιδα Μαρίνα Καρέλλα και παραιτείται από τη διαδοχή του ελληνικού θρόνου.
Το ζευγάρι απέκτησε δυο κόρες λίγα χρόνια αργότερα, την Όλγα γεννηθείσα το 1971 και την Αλεξάνδρα, γεννηθείσα το 1968.
Η πορεία του
Ο Μισέλ Ντε Γκρες ξεκίνησε την καρίερα του ως ιστορικός αλλά και ως συγγραφέας το μακρινό 1970 όταν μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ γραπτού λόγου και ιστορικής έρευνας. Καταπιάνονταν με ποικίλα θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα, τους ήρωες της Επανάστασης, τους Λουδοβίκους και τους Τσάρους αλλά και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ενδεικτικά κάποια από τα έργα του είναι: «Η Μαχαράνη», «Ο Βουρβώνος Μαχαραγιάς», «Ο Τελευταίος Σουλτάνος», «Το Μυστήριο των Κυθήρων», «Μπουμπουλίνα».
*Kεντρική φωτογραφία θέματος: Nikos D. Karabelas – Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις