Τι απαγορεύεται να βάζω στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου και δεν το γνωρίζατε – Ποιο είναι το πρόστιμο

by Newsroom i-diakopes.gr
Τι απαγορεύεται να βάζω στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου και δεν το γνωρίζατε – Ποιο είναι το πρόστιμο

Ο χώρος αποσκευών του αυτοκινήτου μπορεί να βοηθήσει στη μεταφορά διαφόρων αντικειμένων, με τον Κ.Ο.Κ. όμως να θέτει τους περιορισμούς για λόγους ασφάλειας.

Ως μέσο… μεταφορικό, το αυτοκίνητο είναι από κατασκευής ένα όχημα που μπορεί και προσφέρει λύσεις ποικιλοτρόπως, στη μεταφορά πραγμάτων ή ατόμων. Ακόμη και για αυτό όμως υπάρχουν φυσικά όρια στο τι μπορεί να μεταφέρει και τι όχι, όρια που μπαίνουν από τους ίδιους τους κατασκευαστές αλλά και από το νόμο, πολλές φορές σε συνδυασμό. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά που απαγορεύεται να μεταφέρουμε με το αυτοκίνητο μας μαζί με τους λόγους που οδηγούν στην απαγόρευση τους.

Τι απαγορεύεται να βάζω στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου και δεν το γνωρίζατε – Ποιο είναι το πρόστιμο

Υπερβολικά βαριά αντικείμενα

Ο Κ.Ο.Κ. είναι πολύ σαφής για το πώς επιτρέπεται να φορτώνουμε το όχημα μας ξεκινώντας ίσως με το πιο σημαντικό, το βάρος. Συγκεκριμένα στο άρθρο 32 αναφέρει ότι μετά τη φόρτωση του αυτοκινήτου μας το μικτό βάρος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει εκείνο που έχει οριστεί από τον κατασκευαστή και αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.

Αντικείμενα υπερβολικά μακριά

Ο Κ.Ο.Κ. απαγορεύει και την μεταφορά αντικειμένων των οποίων το μήκος ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο, με το τελευταίο να είναι διαφορετικό, ανάλογα με το αυτοκίνητο μας. Ειδικότερα, το φορτίο απαγορεύεται να προεξέχει από το πίσω τμήμα του οχήματος περισσότερο από 30% του συνολικού μήκους του αμαξώματος.

Στην περίπτωση που θέλετε να μεταφέρετε αντικείμενα με το αυτοκίνητο σας που προεξέχουν από το πίσω τμήμα περισσότερο από το 30% του μήκους το αμαξώματος, ο Κ.Ο.Κ. αναφέρει ότι «απαιτείται προηγούμενη άδεια της κατά τόπον αρμόδιας Τεχνικής υπηρεσίας.»

Αντικείμενα που σύρονται στο έδαφος

Μια ακόμη κατηγορία αντικειμένων που απαγορεύεται να μεταφέρουμε με το αυτοκίνητο μας είναι εκείνα που κατά τη μεταφορά τους έχουν επαφή με το έδαφος και από αυτή την επαφή προκύπτει φθορά του οδοστρώματος ή/και δημιουργείται κίνδυνος για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Η μεταφορά αντικειμένων που ακουμπούν στο έδαφος επιτρέπεται μόνο αν αυτά δεν προκαλούν φθορές ή κίνδυνο για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου και «ύστερα από ειδική άδεια της αρμόδιας κατά τόπον Τεχνικής Υπηρεσίας.»

Το διοικητικό πρόστιμο για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχεται στα 80 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επικίνδυνης φόρτωσης μπορεί να επιβληθεί ακόμη και ακινητοποίηση του οχήματος, σύμφωνα με τον ΚΟΚ.

Καύσιμα

Εάν χρειαστεί να μεταφέρετε καύσιμο με δοχείο, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για την ασφάλειά μας γεμίζουμε μόνο μεταλλικά ή πλαστικά δοχεία εγκεκριμένου τύπου, διότι πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για την μεταφορά εύφλεκτων υλικών και εξασφαλίζουν την απομάκρυνση του στατικού ηλεκτρισμού. Δεν γεμίζουμε ποτέ απλά πλαστικά δοχεία, μπουκάλια από νερό, και δοχεία που δεν σφραγίζουν.

Το δοχείο καυσίμου μεταφέρεται σε όρθια θέση και με ασφαλή στήριξη μέσα στο όχημά μας, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση ανατροπής του. Κατά τη μεταφορά του δοχείου, φροντίζουμε για την ανανέωση του αέρα (ανοιχτό παράθυρο αυτοκινήτου) και οδηγούμε με μικρή ταχύτητα. Δεν συστήνεται η μεταφορά δοχείων με καύσιμο στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, καθώς ο αέρας είναι περιορισμένος και υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας εκρηκτικής ατμόσφαιρας.

Κατοικίδια ζώα

Σε περίπτωση που πρέπει να μεταφέρουμε το κατοικίδιο μας με το αυτοκίνητο, δεν το τοποθετούμε στον χώρο αποσκευών, καθώς πέρα από απάνθρωπο, είναι και επικίνδυνο για το ζώο.

Ο σωστός τρόπος μεταφοράς του ζώου μας είναι είτε μέσα στο ειδικό κουτί μεταφοράς στον χώρο για τα πόδια του συνοδηγού, είτε με ειδική ζώνη στο κάθισμα που συγκρατεί το ζώο στη θέση του. Οτιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνο και παράνομο.

Προτεινόμενα