Τι να φάω όταν έχω γαστρεντερίτιδα, διάρρoια και εμετoύς

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος, η οποία περιλαμβάνει το στομάχι και το έντερο. Τα πιο κοινά συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι η διάρροια, ο εμετός, ο κοιλιακός πόνος και οι κράμπες.

Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής με μολυσμένα κόπρανα ή υγρά, ή μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφών ή νερού.

Η γαστρεντερίτιδα συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες και υποχωρεί από μόνη της. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρή και να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Τι να φάτε εάν έχετε γαστρεντερίτιδα, διάρροια και εμετούς. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε και τι ισχύει για τα παιδιά.

Η γαστρεντερίτιδα συνήθως οφείλεται σε ιό και σπανιότερα σε κάποιο μικρόβιο και ως εκ τούτου αποτελεί μεγάλο πρόβλημα σε παιδιά και ενήλικες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, όταν οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Χαρακτηρίζεται από ναυτία, ενοχλήσεις στο στομάχι, εμετό και διάρροιες, ενώ κάποιες φορές συνοδεύεται με ένα πρήξιμο, πυρετό και αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας.

Ένα βασικό πρόβλημα της γαστρεντερίτιδας είναι πως ο ασθενής συχνά νιώθει χειρότερα μετά την κατανάλωση φαγητού. Ως εκ τούτου, χάνονται από τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, υγρά και ηλεκτρολύτες, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η ανάρρωση.

Είναι σημαντικό ο ασθενής να κρατήσει μια ισορροπία έτσι ώστε να μην προκαλεί περαιτέρω ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό του σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να προσλαμβάνει αρκετή τροφή για να έχει την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναρρώσει.

Για πολλά χρόνια, οι γιατροί πρότειναν την δίαιτα BRAT για όσους υπέφεραν από ναυτία, εμετό και διάρροια. Πρόκειται για μια διατροφή με φαγητά ελαφριά, που χωνεύονται εύκολα και σπάνια ενοχλούν το στομάχι.

Ειδικότερα, τα αρχικά της δίαιτας BRAT αναφέρονται στις λέξεις: Μπανάνα, Ρύζι, Μήλα και Ψωμί. Σύμφωνα, όμως, με την Κλινική του Oregon, οι ειδικοί πλέον θεωρούν ότι η συγκεκριμένη διατροφή είναι αρκετά περιοριστική, καθώς υπολείπεται πρωτεϊνών και διάφορων άλλων θρεπτικών συστατικών που προωθούν την ανάρρωση. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον δεν προτείνεται να ακολουθούν οι ασθενείς την εν λόγω διατροφή μέχρι να αναρρώσουν πλήρως, αλλά να προσθέτουν σταδιακά νέα τρόφιμα σε διάρκεια 3 – 5 ημερών, έως ότου μπορούν να επανέλθουν στο κανονικό τους πρόγραμμα.

Γαστρεντερίτιδα, διάρροια και εμετός – Πρόγραμμα διατροφής 3 ημερών

– Πρώτες 24 ώρες

Εάν υποφέρετε από εμετό και έντονη ναυτία, θα πρέπει να αποφύγετε το φαγητό κατά τις πρώτες δύσκολες ώρες, ενώ καλό είναι να μην πίνετε απότομα μεγάλες ποσότητες σε νερό. Ξεκινήστε με 1 – 2 μικρές γουλιές κάθε 10 λεπτά περίπου.

Εάν το νερό δεν επιδεινώνει σημαντικά τη ναυτία σας, μετά από λίγες ώρες μπορείτε να δοκιμάσετε να πιείτε λίγο τσάι, ή να διαλύσετε καλά μια πρέζα αλάτι στο νερό σας, έτσι ώστε να προσλάβετε μερικούς ηλεκτρολύτες. Φυσικά, μπορείτε να αγοράσετε ηλεκτρολύτες από το φαρμακείο (φροντίστε να ενημερώσετε τον φαρμακοποιό σας για την κατάστασή σας, έτσι ώστε να σας προτείνει το κατάλληλο προϊόν).

Εάν η ναυτία και ο εμετός έχουν υποχωρήσει, ή εάν δεν υποφέρετε από αυτά τα συμπτώματα και έχετε μόνο διάρροια, μπορείτε να ξεκινήσετε με λίγο ζωμό κοτόπουλου και ίσως λίγο κοτόπουλο βραστό με λίγες κουταλιές από ρύζι. Εάν η ναυτία επιστρέψει ή επιδεινωθεί, τότε θα πρέπει να σταματήσετε το φαγητό και το νερό και να ξαναδοκιμάσετε να πιείτε λίγο νερό μετά από 1 – 2 ώρες.

– Δεύτερη μέρα

Το πρώτο σας γεύμα θα πρέπει να είναι πολύ «ασφαλές», κατά προτίμηση λαπάς. Μπορείτε να συνεχίσετε με απλά, εύπεπτα φαγητά, όπως είναι το ρύζι, το κοτόπουλο ή λίγο ψημένο/φρυγανισμένο ψωμί. Συνεχίστε να πίνετε νερό τακτικά και εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι και ζάχαρη στο νερό σας (ανακατεύοντας καλά) για να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες σας.

Θα πρέπει να λαμβάνετε μικρά γεύματα κάθε λίγες ώρες. Εάν τα παραπάνω τρόφιμα είναι καλά ανεκτά, προς το απόγευμα – βράδυ, μπορείτε να δοκιμάσετε να φάτε μισή μπανάνα ή ένα μήλο, ή να φτιάξετε μια σούπα με κοτόπουλο ρύζι και λίγο βραστό καρότο.

– Τρίτη μέρα

Εάν βλέπετε βελτίωση, θα πρέπει σιγά – σιγά να επιστρέψετε σε μια φυσιολογική διατροφή. Μπορείτε να προσπαθήσετε να εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα όπως το γιαούρτι, τα κράκερς (σκέτα), το ψητό κοτόπουλο (χωρίς, πέτσα ή λίπος) οι βραστές πατάτες, το κεφίρ ή ο χυμός μήλου.

Καλό είναι να συνεχίσετε να αποφεύγετε οτιδήποτε αναστατώνει το στομάχι, δηλαδή τα καυτερά τρόφιμα, το αλκοόλ και τα όσπρια, για 2 – 3 ημέρες ακόμα.

Εάν η διάρροια, ο εμετός ή η ναυτία δεν έχουν αρχίσει να βελτιώνονται μετά την τρίτη ημέρα, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Γαστρεντερίτιδα και διάρροια: Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Τηγανητά, λιπαρά τρόφιμα με πολύ λάδι
Πικάντικα / καυτερά φαγητά και μπαχαρικά γενικότερα
Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα κ.ά)
Ωμά λαχανικά/ σαλάτες
Γλυκά
Τα εξής φρούτα: πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, ντομάτες, κεράσια, σταφύλια, σύκα, φράουλες (και μούρα εν γένει), σταφίδες
Μείνετε μακριά από το γάλα και το τυρί για τις 3 πρώτες ημέρες. Όταν προσπαθήσετε να επανεντάξετε τα γαλακτοκομικά στη διατροφή σας, ξεκινήστε με γιαούρτι ή κεφίρ
Όσον αφορά τα ροφήματα, αποφύγετε το αλκοόλ, τον καφέ και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά

Related posts

Ήχησε το 112 στη χώρα

Άνοιξαν δεκάδες 24ωρα σούπερ μάρκετ στην Αθήνα: Τα έχετε δει ξανά;

Έκτακτo: Τέλη κυκλοφορίας – Πάρθηκε η απόφαση για πληρωμή και παράταση