Τι συμβαίνει πραγματικά στο σώμα σας όταν ακολουθείτε τη διαλειμματική νηστεία

Η νηστεία μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Από επιστημονική άποψη, σημαίνει ότι δεν λαμβάνεις θερμίδες.

Οι άνθρωποι νηστεύουν για διάφορους λόγους. Μπορεί να είναι για λόγους θρησκείας ή μια προσπάθεια για αυτοπειθαρχία ή ακόμη και για απώλεια βάρους

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στη διαλειμματική νηστεία και αν έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία.

Η νηστεία μπορεί να είναι διαλειμματική ή παρατεταμένη
«Διαλειμματική» σημαίνει ότι νηστεύετε για λιγότερο από μερικές ημέρες ή κάνετε εναλλαγή μεταξύ φαγητού και νηστείας. «Παρατεταμένη» σημαίνει νηστεία από 2 ημέρες έως αρκετές εβδομάδες.

Μια δημοφιλής μορφή διαλειμματικής νηστείας είναι η χρονικά περιορισμένη διατροφή. Αυτό περιλαμβάνει φαγητό μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο κάθε μέρα.

Μερικές από τις πιο κοινές μεθόδους περιλαμβάνουν:

16/8: φαγητό σε ένα διάστημα 8 ωρών (ας πούμε από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ.) και νηστεία για το υπόλοιπο της ημέρας
18/6: φαγητό σε ένα διάστημα 6 ωρών και νηστεία για τις υπόλοιπες 18 ώρες
20/4: φαγητό σε ένα διάστημα 4 ωρών και νηστεία την υπόλοιπη ημέρα
Άλλες εκδοχές της διαλειμματικής νηστείας περιλαμβάνουν την εναλλακτική νηστεία ημέρας και τη δίαιτα 5:2. Αυτό περιλαμβάνει μόνο φαγητό τις 5 ημέρες και νηστεία για τις άλλες 2 ημέρες της εβδομάδας.

Ανεξάρτητα από το είδος της νηστείας, το σώμα σας ανταποκρίνεται στην έλλειψη καυσίμου. Μπορεί να υπάρχουν πιθανά οφέλη για την υγεία, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι κίνδυνοι.

Η νηστεία μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους. Επίσης ανεξάρτητα από το διατροφικό σας πρόγραμμα, τα τρόφιμα που επιλέγετε είναι εξίσου σημαντικά.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν ακολουθείτε τη διαλειμματική νηστεία

Το σώμα σας έχει μια απίστευτη ικανότητα προσαρμογής. Κάθε φορά που μένετε χωρίς καύσιμα, εκείνο κάνει αρκετές αλλαγές ως απάντηση. Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν νηστεύετε.

Αλλαγή στην πηγή ενέργειας
Το σώμα σας χρησιμοποιεί τις ενώσεις στα τρόφιμα για ενέργεια. Τυπικά, διασπά τους υδατάνθρακες σε απλά μόρια σακχάρου.

Αυτή είναι η κύρια πηγή ενέργειας. Ό,τι δεν χρησιμοποιείται αποθηκεύεται στο συκώτι σας ως γλυκογόνο και ως λιπαρά οξέα στα λιποκύτταρά σας.

Τις πρώτες ώρες που δεν τρώτε, το σώμα σας τραβάει από τα αποθέματα γλυκογόνου του για ενέργεια. Αλλά καθώς αυτά τα αποθέματα τελειώνουν τελικά, το σώμα σας βρίσκει μια διαφορετική πηγή καυσίμου.

Έτσι λοιπόν όταν η γλυκόζη δεν είναι πλέον διαθέσιμη, το σώμα σας αρχίζει να διασπά το σωματικό λίπος σε κετόνες.

Στη συνέχεια, αυτές μεταφέρονται στα κύτταρά σας και χρησιμοποιούνται ως ενέργεια. Όταν έχετε αυξημένη ποσότητα κετονών στο αίμα σας, λέγεται ότι βρίσκεστε σε «κέτωση».

Ανάλογα με την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνετε και την ποσότητα του αποθηκευμένου γλυκογόνου στο συκώτι σας, αυτή η αλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από 12-36 ώρες χωρίς φαγητό.

Πιθανή απώλεια βάρους
Η διαλείμματική νηστεία, μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αλλά όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό μπορεί να μην είναι πιο αποτελεσματικό από τις παραδοσιακές δίαιτες περιορισμένων θερμίδων.

Επίσης τα στοιχεία δείχνουν ότι η τυχόν απώλεια βάρους μπορεί να μην προέρχεται από το σωματικό λίπος.

Κόπωση και αλλαγές στη διάθεση
Η χαμηλή ενέργεια, η ευερεθιστότητα και η δυσκολία συγκέντρωσης είναι κοινά όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να νηστεύουν, αν και αυτά τα συμπτώματα συχνά βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Διαταραγμένη διατροφή
Η διαλείμματική νηστεία μπορεί να προάγει μια αρνητική σχέση με το φαγητό για όσους διατρέχουν κίνδυνο διαταραγμένης διατροφής. Ειδικότερα, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπερφαγίας.

Ποιος δεν πρέπει να ακολουθεί τη διαλειμματική νηστεία

Έγκυος γυναικά
Άτομα με ιστορικό διαταραχής διατροφής
Μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες
Άτομα με διαβήτη τύπου 1
Όποιος παίρνει φάρμακα με το φαγητό
Εάν σκέφτεστε να ακολουθήσετε τη διαλειμματική νηστεία μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας για να δείτε εάν είναι κατάλληλο για εσάς.

Τέλος όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές συνήθειες και ανάγκες, γιατί είναι διαφορετικός.

Γι αυτό και η εξατομίκευση είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε ένα πρόγραμμα διατροφής, είτε αφορά την απώλεια βάρους είτε όχι.

Related posts

15χρονη έχασε τη ζωή της στην Πάτρα

Έφυγαν νωρίς: 6 αγαπημένες Ελληνίδες ηθοποιοί των ’90s που έχασαν πρόωρα τη ζωή τους

Χαμός με το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης – «Πλάκα Με κάνεις» – Απίστευτο πόσο κóστισε