Τσαβούσογλου: Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας
Τεταμένες είναι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τις προειδοποιήσεις να είναι έντονες και από τις δυο πλευρές.
Σε άλλη μια πρόκληση προχώρησε η Τουρκία το πρωί της Τρίτης δια του υπουργού Εξωτερικών της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν δίστασε να επανέλθει στο αβάσιμο αίτημα της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου εκτοξεύοντας και απειλές όσον αφορά την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών αυτών.
Συγκεκριμένα μιλώντας στο Αnadolu o Τσαβούσογλου είπε ότι «αν η Ελλάδα δεν υποχωρήσει από αυτές τις παραβάσεις θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών αυτών» επιβεβαιώνοντας πλήρως όσα έλεγε νωρίτερα στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Newsbomb.gr ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ότι η Τουρκία είναι αυτή που με τη στάση της αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σχολίασε και το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ λέγοντας ότι «έκαναν lobbying στις ΗΠΑ κατά ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Βάζουμε τέλος στον μηχανισμό συνομιλιών με την Ελλάδα».
Τι είπε ο Τσαβούσογλου για τους Έλληνες πολιτικούς
Ο Τσαβούσογλου με ειρωνικό ύφος πρόσθεσε, μάλιστα, πως «οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα δεν μπορούν να ικανοποιήσουν το κοινό τους»
Ο ίδιος δεν δίστασε, μάλιστα, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας και αναπαράγεται από όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να παρουσιάσει και έναν χάρτη με όλα τα ελληνικά νησιά για τα οποία η Άγκυρα ζητά με προκλητικό τρόπο να προχωρήσει η αποστρατικοποίηση.
Η πρόκληση Τσαβούσογλου έρχεται λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Newsbomb.gr στην οποία τόνισε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι σε κίνδυνο από τις ενέργειες της Τουρκίας
Ερώτηση: Μετά την χαραμάδα αισιοδοξίας την Κυριακή της Ορθοδοξίας και την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, είχαμε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτoν και την λεκτική επίθεση από τον Τούρκο Πρόεδρο. Την ίδια ώρα έχουμε μπαράζ υπερπτήσεων και αύξηση των ροών μεταναστών προς τα νησιά. Με το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί υπάρχει γυρισμός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Ανησυχείτε, και δεν λέω φοβάστε, θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο και ίσως νέα εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία;
Απάντηση: Καταρχάς, θα ήθελα να υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά ότι, όσον αφορά τις σχέσεις της χώρας μας με τη γείτονα, η Ελλάδα δεν αντιπαρατίθεται με την Τουρκία, δεν επιθυμεί να εισέλθει σε μια τέτοια διαδικασία. Η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική, έχει τις δικές της θέσεις που διέπονται από τον σεβασμό και την εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Και αυτό νομίζω, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, έχει πλέον εδραιωθεί ως αντίληψη στο σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας.
Οι απαντήσεις του Δένδια στην προκλητικότητα του Τσαβούσογλου
Οι θέσεις της Ελλάδας, απολύτως καθαρές, επαναλαμβάνονται κάθε φορά σε όλα τα διεθνή φόρα. Δυστυχώς, η τουρκική παραβατικότητα στην οποία αναφερθήκατε και η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα αναθεωρητισμού και να προσθέσω νεο-οθωμανισμού που χαρακτηρίζει την τουρκική στάση το τελευταίο διάστημα, τεκμηριώνει απόλυτα τα ελληνικά επιχειρήματα. Αποδεικνύει στην πράξη ότι το casus belli κατά της Ελλάδας δεν είναι κενό περιεχόμενου, καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει υπαρκτή απειλή από την Τουρκία, η οποία δεν περιορίζεται απλώς σε ρητορικό επίπεδο. Και αυτό εκθέτει ανεπανόρθωτα την ίδια την Τουρκία διεθνώς. Απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία. Δεν υποκύπτει στον πειρασμό να απαντά με τον ίδιο τρόπο. Αντιθέτως, εμείς αποφασίζουμε πότε και με ποιον τρόπο απαντάμε στις τουρκικές προκλήσεις. Δεν παρασυρόμαστε σε μια ρητορική αντιπαράθεση, παρά τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες σε πλείστες περιπτώσεις έχουν και προσωπική διάσταση. Εμείς δεν αναφερόμαστε σε πρόσωπα.
Η πρόσφατη απαντητική επιστολή της Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού σχετικά με δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου αποτελεί παράδειγμα νηφάλιας αντίδρασης. Στην επιστολή αυτή τεκμηριώνεται το αβάσιμο των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς, νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων. Παράλληλα, τονίζεται ο κίνδυνος που συνιστούν οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.
Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, είναι συνειδητή και υπεύθυνη επιλογή μας να συνομιλούμε με την Τουρκία, καθώς θεωρούμε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γείτονα πρέπει να παραμένουν ανοικτοί. Αυτό βέβαια προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας μία ριζική αναθεώρηση της συμπεριφοράς της και την πλήρη εναρμόνισή της με τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Και σε αυτό είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι προσβλέπει όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας, καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία της τουρκικής κοινωνίας.