Υπερπανσέληνος: Σήμερα και αύριο θα απολαύσουμε το μεγαλύτερο φεγγάρι για το 2021

Υπερπανσέληνος: Θα ακολουθήσουν άλλες δύο υπερπανσέληνοι μέσα στο 2021

Υπερπανσέληνος: Απόψε και αύριο το βράδυ, κοιτάξτε όλοι ψηλά για να απολαύσετε ένα μοναδικής ομορφιάς θέαμα. Απόψε αλλά και άυριο το βράδυ, το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη. Και έτσι η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από συνήθως. Θα έχουμε την υπερπανσέληνο, την πρώτη για φέτος ενώ θα ακολουθήσουν ακόμα δύο μέσα στο 2021.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό στους αυτόχθονες της Αμερικής ως «Ροζ φεγγάρι». Γιατί σηματοδοτούσε την εμφάνιση ενός ροζ λουλουδιού, από τα πρώτα που έβγαιναν την Άνοιξη.

Η υπερπανσέληνος λαμβάνει χώρα όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά σε κοντινή απόσταση με τη Σελήνη. Έτσι, η απόσταση της Γης με τη Σελήνη κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα έως 356.445 χιλιόμετρα.

Την Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου, η απόσταση θα φτάσει στα 357.379 χιλιόμετρα από την Γη. Θα φτάσει δηλαδή στο περίγειο ενώ στις 19:30 ώρα Ελλάδας αύριο, το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο όσο και σήμερα το βράδυ.

Τη στιγμή που η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, υπάρχει υπερσελήνη, σουπερσελήνη ή υπερπανσέληνος. Χωρίς αυτοί οι όροι να είναι αστρονομικοί. Ο συγκεκριμένος όρος εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία.

Το φεγγάρι στην περίπτωση των υπερπανσελήνου δείχνει 14% μεγαλύτερο σε μία πανσέληνο στο περίγειο

Μία πανσέληνος στο περίγειο που είναι πιο κοντά στη Γη, είναι 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από μία πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης, η υπερπασνέληνος είναι 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σύγκριση με μία μέση πανσέληνο.

Οι επόμενες δύο υπερπανσέληνοι είναι στις 26 Μαΐου και στις 24 Ιουνίου. Μάλιστα, αυτή στις 24 Μαΐου θα συμπέσει με έκλειψη και θα λέγεται το «Ματωμένο Φεγγάρι».

Related posts

Αργούσε να γυρίσει πίσω και τελικά τον βρήκαν νεκpό

Βόλτα με το Μετρό Θεσσαλονίκης: Σε 17 λεπτά από τον έναν τερματικό στον άλλον – Όσα είδαμε

Θρήνoς για τη Μαρία – «Έσβησε» στα 49 της χρόνια