Υποχρεωτική μάσκα: Έτοιμη η κύβερνηση για το νέο μέτρο

by Newsroom i-diakopes.gr
Υποχρεωτική μάσκα: Έτοιμη η κύβερνηση για το νέο μέτρο

Υποχρεωτική μάσκα: Έτοιμη η κυβέρνηση για το μέτρο αν χρειαστεί σύμφωνα με τον Πέτσα

Υποχρεωτική μάσκα: Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επεκταθεί το μέτρο υποχρέωσης χρήσης μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους . Έτσι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, εφόσον ζητηθεί από τους επιστήμονες . Πλέον μοιαζεί περισσότερο από πιθανή η επέκταση του μέτρου της μάσκας καθώς είναι πάγιο το αίτημα πολλών επιστημόνων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί. Αναφέρθηκε επίσης και την τουρκική Navtex για θαλάσσιες σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis ανοιχτά του Καστελόριζου.

Για τον κορονοϊό ο κ. Πέτσας είπε ακόμα ότι ο εφησυχασμός που οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε στην απαγόρευση των πανηγυριών και στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ. Είπε μάλιστα ότι αν χρειαστεί τις επόμενες ημέρες θα γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους.

Υποχρεωτική μάσκα: Έτοιμη η κύβερνηση για το νέο μέτρο

Συγκεκριμένα, αφού ανέφερε ότι ο κίνδυνος για τον κορονοϊό βρίσκεται στο εσωτερικό, ο κ Πέτσας είπε το εξής. «Τις επόμενες μέρες αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών η χρήση μάσκας αν χρειαστεί θα γίνει υποχρεωτική και σε άλλους κλειστούς χώρους».

Σημειώνεται ότι παράταση πήρε η μάσκα στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας τόσο για εργαζόμενους, όσο και για πελάτες. Το μέτρο της παράτασης υπάρχει σε σχετική απόφαση που πήρε ΦΕΚ.

Αυτή τη στιγμή που οι επιστήμονες ζητούν την εδώ και τώρα υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Έτσι θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα ενστερνιστεί την άποψη αυτή και θα ανακοινώσει το μέτρο τις αμέσως επόμενες μέρες.

Τι άλλο δήλωσε πέραν της πιθανότητας υποχρεωτικής μάσκας

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επεσήμανε πως «η κυβέρνηση κινήθηκε από την πρώτη στιγμή σε δύο επίπεδα, για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού: το κοινοτικό και το εθνικό. Στο κοινοτικό επίπεδο είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ισότιμο κράτος-μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό το γεγονός αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, των τραπεζών και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων. Απαλλάχθηκε από τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π. το 2020. Και καλύπτεται, όπως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την απόφαση για ενεργοποίηση της γενικής «ρήτρας διαφυγής» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ήδη, πριν από περίπου τέσσερις μήνες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προετοίμαζε μεθοδικά την διαδρομή προς την ιστορική απόφαση. Πρόσθεσε πως «υπογράφοντας την κοινή επιστολή μαζί με άλλους οκτώ ηγέτες, στις 25 Μαρτίου, διεκδίκησε μία μορφή κοινού δανεισμού. Έτσι θα αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και των εξαιρετικών συνθηκών που πλήττουν όλες τις χώρες, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της».

Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος . «Καθώς η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ζήτησε μία πολύ φιλόδοξη απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο οικονομικό σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία, συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις και πετύχαμε ένα συνολικό πακέτο που φτάνει τα 72 δισ. ευρώ. Οικοδομώντας πάνω στην εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας προς την Ελλάδα, καταφέραμε μία ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποτελεί ταυτόχρονα μία μεγάλη εθνική επιτυχία. Υπενθυμίζεται ότι με τη Συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θεσμοθετείται για πρώτη φορά τέτοιου μεγέθους κοινός δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου τα κράτη μέλη να λάβουν τις επιχορηγήσεις».

Προτεινόμενα