Αυξάνεται το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ στους λογαριασμούς ρεύματος. Η εισήγηση προς την κυβέρνηση.
Αυξάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ στους λογαριασμούς ρεύματος, γεγονός που προέκυψε μετά από εισήγηση της νέας διοίκησης προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Το σημερινό κόστος του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ στους λογαριασμούς ρεύματος ανέρχεται στα 3 ευρώ ανά μήνα, ανά κάθε νοικοκυριό, ενώ στη σχετική εισήγηση γίνεται λόγος για αύξηση της τάξης των 0,50 λεπτών, δηλαδή στα 3,50 ευρώ ανά μήνα για κάθε νοικοκυριό.
Άξιο αναφοράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ότι ο τζίρος της ΕΡΤ αυξάνεται ανά χρόνο, ανερχόμενος στα 176.888.000 ευρώ για το 2021 και στα 193.290.000 ευρώ για το 2022.
Επίσημα ανέλαβε τα καθήκοντά της στη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της ΕΡΤ η Κατερίνα Κασκανιώτη. Θα παραμείνει για μεταβατικό διάστημα 6 μηνών έως ότου ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες προκήρυξης και κάλυψης της θέσης.
Το έμπειρο στέλεχος των Ελληνικών μίντια είχε συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Προηγήθηκε η παρουσίασή της σε θερμό κλίμα από τον Πρόεδρο της Δημόσιας Τηλεόρασης, Κωνσταντίνο Ζούλα, ο οποίος εξήγησε πως εύλογα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της ΕΡΤ θα συζητηθούν σε δεύτερο χρόνο.
Ωστόσο, επιγραμματικά ο επικεφαλής της Δημόσιας Τηλεόρασης έθεσε τις προτεραιότητες: Επέκταση της επένδυσης στο ειδησεογραφικό κανάλι του ομίλου ERTNEWS και επιπλέον ενίσχυση του ERTFLIX. Η ψηφιακή πλατφόρμα ήδη ενισχύθηκε με 25 σειρές και 140 ταινίες εν όψει της εορταστικής περιόδου και ήδη τρέχει η νέα καμπάνια με σλόγκαν «Το ERTFLIX φορτώνει».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά θέματα που θα τεθούν επί τάπητος το επόμενο διάστημα είναι η αποχώρηση ή μη της ΕΡΤ από τις μετρήσεις της Nielsen, η διαχείριση της διαφημιστικής δαπάνης, η αναδιάρθρωση των γραμμικών καναλιών του Δημοσίου Δικτύου και οι ανανεώσεις των υφιστάμενων συμβάσεων. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο Reader πως υπάρχουν ήδη εισηγήσεις για όλα τα θέματα.
Όσον αφορά στην τηλεθέαση η σύμβαση με τη Nielsen έχει λήξει, αλλά είναι πιθανόν να ανανεωθεί. Η σκέψη είναι να μετρούνται όλοι οι σταθμοί, αλλά να δημοσιοποιείται από τη νέα σεζόν μόνο η τηλεθέαση της ΕΡΤ1. Αναφορικά με τη διαφήμιση εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθεί, αλλά να επανέρχεται σε ειδικές περιστάσεις, όπως τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα ή εμπορικές μεταδόσεις όπως είναι ο διαγωνισμός της Eurovision.
Σε σχέση με τα κανάλια η ΕΡΤ1 θα διατηρήσει τον χαρακτήρα της με έμφαση στην ψυχαγωγία, ενώ δεν αναμένονται κομβικές αλλαγές στα ενημερωτικά προγράμματα. Συγκεκριμένα συνεχίζει να υπάρχει η ζωντανή ενημερωτική πρωινή εκπομπή «Συνδέσεις» με πιθανό το ενδεχόμενο επιμήκυνσής της (να ξεκινά στις 5.00 π.μ.), τα δύο δελτία ειδήσεων θα μεταδίδονται στις 12.00 και στις 18.00 και φυσικά θα υπάρχει και η πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Σαββατοκύριακου.
Το ERTNEWS θα ενισχυθεί με νέες εκπομπές, ενώ θα γίνουν και προτάσεις σε πρόσωπα της ιδιωτικής τηλεόρασης. Στην ΕΡΤ3 έχουν μετακομίσει ήδη πολιτιστικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ καθώς και ξένες σειρές αλλά και ταινίες. Η βασική στόχευση του τρίτου καναλιού είναι να ενισχύσει τον επιμορφωτικό του χαρακτήρα προάγοντας παράλληλα τον πολιτισμό και την σύνδεση με την περιφέρεια. Τα νέα δεδομένα αφορούν στην ΕΡΤ2. Ενώ ήταν πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας του σταθμού, τώρα υπάρχει νέα εισήγηση που θέλει το κανάλι να μετατρέπεται σε Library Channel της Δημόσιας Τηλεόρασης αξιοποιώντας το αρχείο της ΕΡΤ, το οποίο είναι το πλουσιότερο και μακροβιότερο της Ελληνικής Τηλεόρασης.
Όσον αφορά στην επέκταση των συμβάσεων θα γίνει σχεδόν με όλες τις υπάρχουσες τουλάχιστον μέχρι καλοκαίρι του 2024, ενώ ήδη συζητείται κάποιες εκπομπές να πάρουν το «πράσινο φως» και για του χρόνου όπως το «Πρωίαν σε είδον» με το Φώτη Σεργουλόπουλο και τη Τζένη Μελιτά, αλλά και το «Στούντιο 4» με τους Νάνσυ Ζαμπέτογλου και Θανάση Αναγνωστόπουλο. Επίσης στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθούν οι πρώτες εγκρίσεις στη μυθοπλασία για την επόμενη σεζόν.