ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ταυτότητα σε δεύτερη μοίρα: Πότε μπαίνει σε ισχύ ο Προσωπικός Αριθμóς

Μέχρι τα μέσα Απριλίου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης θα θέσουν σε πλήρη εφαρμογή τον προσωπικό αριθμό του πολίτη.
Ο προσωπικός αριθμός είναι ο μοναδικός αριθμός που θα χρειάζεται να γνωρίζει ο πολίτης για τις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Δηλαδή δεν θα χρειάζεται να θυμάται τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ κ.α.. για να εξυπηρετηθεί, ενώ το κάθε μέλος οικογένειας θα έχει τον δικό του αριθμό.

Ένα πρόσθετο όφελος με την εισαγωγή του προσωπικού αριθμού είναι και ότι ο πολίτης θα αποκτήσει ενιαία εικόνα στα επιμέρους μητρώα του Δημοσίου καθότι μέχρι σήμερα μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ επιμέρους στοιχείων.

Ο προσωπικός αριθμός αποτελείται από τα 9 εννέα ψηφία του ΑΦΜ συν άλλα τρία ψηφία, εκ των οποίων τα δύο θα μπορεί να επιλέγει ο πολίτης. Αυτά τα τρία νέα ψηφία το πιθανότερο είναι ότι θα προηγούνται του ΑΦΜ. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορεί ο πολίτης να επιλέγει τον αριθμό του, καθιστώντας τον περισσότερο «προσωπικό».

Ο προσωπικός αριθμός θα χρησιμοποιείται στις φυσικές και ηλεκτρονικές συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο. Όταν ο πολίτης επισκεφθεί οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, π.χ. εφορία, ΕΦΚΑ, περιφέρειες ή δήμους, θα μπορεί να δίνει μόνο τον αριθμό αυτόν χωρίς κατά περίπτωση να απαιτείται να θυμάται τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, τον αριθμό ταυτότητας κ.τ.λ.

Σε σχέση με τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ, τον αριθμό ταυτότητας, τον αριθμό διαβατηρίου δεν θα αλλάξει κάτι, δηλαδή δεν καταργούνται αλλά δεν χρειάζεται κάποιος να τους θυμάται, όπως ήδη δεν χρειάζεται να θυμόμαστε και άλλους αριθμούς στον δημόσιο τομέα, όπως είναι για παράδειγμα ο αριθμός στο Μητρώο Πολιτών.

Related posts

Σάλος με το δώpο Χριστουγέννων – Έξαλλοι οι εργαζόμενοι

IRIS: Eκτακτη ανακοίνωση – Νέο όριο συναλλαγώv

Πώς θα πάρουν σύνταξη 50άρηδες και 55άρηδες