Πολύτεκνες οι οικογένειες με τρία παιδιά: Τα επιδόματα που θα δικαιούνται

Νοµοθετικές παρεµβάσεις για την εξίσωση των 200.000 τρίτεκνων οικογενειών µε τις πολύτεκνες, ώστε να απολαµβάνουν όλα τα «προνόµια» που σήµερα έχουν οι οικογένειες µε τέσσερα παιδιά και άνω καθώς και τη δηµιουργία Παρατηρητηρίου για το δηµογραφικό πρόβληµα αναµένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Ήδη σήμερα πραγματοποιείται σχετική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο πρωθυπουργός παρουσιάζει το σχέδιο της κυβέρνησης στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα µέτρα που έχει στο “τραπέζι” το κυβερνητικό επιτελείο αποσκοπούν στη δηµιουργία πλέγµατος κινήτρων που θα ενθαρρύνει τις οικογένειες να γεννήσουν περισσότερα παιδιά και να δοθεί µεσοπρόθεσµα απάντηση στο δηµογραφικό πρόβληµα που αντιµετωπίζει η χώρα µας.

Τη σχετική επεξεργασία έχει κάνει η αρµόδια υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, και περιλαµβάνει προτάσεις των φορέων που εµπλέκονται στις δράσεις του υπουργείου, όπως είναι οι πολύτεκνοι και οι µεγάλες Περιφέρειες και δήµοι της χώρας.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται
Στο πρώτο σκέλος των αλλαγών που σχεδιάζονται είναι:

Η αλλαγή της ιδιότητας του πολύτεκνου. Πλέον µε νοµοθετική ρύθµιση θα θεωρούνται πολύτεκνες οι οικογένειες µε τρία παιδιά. Το µέτρο αφορά σήµερα 200.000 οικογένειες που θα αποκτήσουν όλα τα προνόµια που κατέχουν όσοι έχουν σήµερα τέσσερα παιδιά και άνω, συνολικά δηλαδή 21 παροχές και επιδόµατα.
Η αλλαγή παραµονής στην ιδιότητα της πολύτεκνης οικογένειας ακόµα και σε όσες εξ αυτών τα τέκνα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, µε αποτέλεσµα, υπό το σηµερινό καθεστώς, να βγαίνουν από τη λίστα των δικαιωµάτων.
Τα «προνόμια»
Έτσι, οι 200.000 τρίτεκνες σήµερα οικογένειες θα µπουν στα «προνόµια» που απολαµβάνουν οι οικογένειες µε περισσότερα µέλη, και περιλαµβάνουν µεταξύ άλλων:

Αυξηµένη µοριοδότηση σε ό,τι αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, τις µετεγγραφές φοιτητών και τους διορισµούς στο ∆ηµόσιο.
Μειωµένο τεκµήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελµατίες.
Μειωµένο τιµολόγιο ρεύµατος.
Αυτοκίνητο µε έκπτωση στο τέλος ταξινόµησης κατά την αγορά.
Απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα 6θέσια ΙΧ.
Άδειες ταξί.
Εκπτώσεις στα δηµοτικά τέλη.
Οικονοµική ενίσχυση από τους δήµους κατά τη γέννηση 3ου και 4ου παιδιού.
Προστασία της µητρότητας από απόλυση.
Μειωµένα δικαστικά έξοδα.
Μειωµένα εισιτήρια σε µέσα µαζικής µεταφοράς και πλοία.
Μειωµένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ελεύθερες εισόδους σε µουσεία, θέατρα, κατά περίπτωση.
Εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές µε ειδική µοριοδότηση.
Στους βασικούς πυλώνες εντάσσονται και:
Η πρόσφατη νοµοθετική παρέµβαση για την επέκταση των επιδοµάτων των πολύτεκνων αγροτισσών και ελεύθερων επαγγελµατιών, µε όσες έχουν 1-2 παιδιά.
Η ενίσχυση γεννήσεων – στήριξη οικογένειας: Η άρση των αντικειµενικών (οικονοµικών, πρακτικών και ψυχολογικών) εµποδίων που αποτρέπουν άνδρες και γυναίκες από το να δηµιουργήσουν οικογένεια ή/ και να πετύχουν τον επιθυµητό αριθµό παιδιών.
Η ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των απασχολουµένων, ώστε να µετριαστούν οι δηµοσιονοµικές και οικονοµικές επιπτώσεις της µείωσης του παραγωγικού πληθυσµού της χώρας. Ταυτόχρονα στο Εθνικό Σχέδιο δράσης για το ∆ηµογραφικό θα προβλέπονται µέτρα, σε συνεργασία µε το υπουργείο Εργασίας, για την ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και της ενθάρρυνσης της απασχόλησης άνω των 55 ετών. Επίσης προωθούνται:
Η ένταξη σε πρόγραµµα στήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας 200 ατόµων που βρίσκονται στο φάσµα του αυτισµού.
∆ιευρυµένο πρόγραµµα λειτουργικών ανακαινίσεων σπιτιών και εργασιακών χώρων ατόµων µε αναπηρία, προκειµένου να ενισχυθεί η προσβασιµότητα και να επιτευχθεί η µέγιστη αυτονοµία τους.
Στη φάση ολοκλήρωσης είναι το πρόγραµµα της πρώιµης παρέµβασης. ∆ηλαδή η δυνατότητα εντοπισµού προβληµάτων ανάπτυξης του παιδιού ήδη από την ηλικία 0-3 ετών, πριν καν πάει στον βρεφονηπιακό σταθµό.
Κ. Μητσοτάκης: Κοινωνικό και εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό – Δύσκολο να πείσεις κάποιον να κάνει παιδί
Η στρατηγική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ξετυλίγεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι δημογραφικές τάσεις στη χώρα μας δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα, καθώς οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν είναι μόνο οι γεννήσεις που δημιουργούν τις συγκεκριμένες δημογραφικές τάσεις, αλλά και το αρνητικό ισοζύγιο θανάτων προς γεννήσεις.

Χαρακτήρισε το δημογραφικό κοινωνικό και εθνικό πρόβλημα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση το έχει αντιμετωπίσει ολιστικά και ότι τα όποια αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται μετά από χρόνια. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια σειρά από 60 πολιτικές που έχουν αναπτυχθεί για την ισότητα και τη στήριξη των οικογενειών.

«Η χώρα μας βγαίνει από μια κρίση και οι γενιές που θα κάνουν τώρα παιδιά βίωσαν την κρίση σε όλη της την ένταση και η αναδιάταξη των πολιτικών μας για να ελαφρύνουμε το οικονομικό βάρος είναι οι πρώτες μας κινήσεις, όπως έχουμε ήδη κάνει με το επίδομα γέννας το οποίο αυξήσαμε, όπως και επιδοματική πολιτική πιο στοχευμένη και φορολογικά κίνητρα, αλλά και προγράμματα που έχουν να κάνουν με τη στέγη» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον να κάνει παιδί και εκτίμησε ότι πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τα παιδιά και την οικογένεια.

Related posts

Σάλος με το δώpο Χριστουγέννων – Έξαλλοι οι εργαζόμενοι

IRIS: Eκτακτη ανακοίνωση – Νέο όριο συναλλαγώv

Πώς θα πάρουν σύνταξη 50άρηδες και 55άρηδες