“Σκάνε” τα πορτοφόλια απ’το χρήμα, τρισευτυχσμένοι όλοι: Ανακοινώθηκε έξτρα δώρο Πάσχα, πως θα πάρετε τα λεφτά

Το δώρο Πάσχα θα είναι αυξημένο για 600.000 εργαζομένους, φέτος, επειδή αυξάνεται ο νέος βασικός μισθός από 780 ευρώ στα 830 ευρώ.

Ειδικότερα, αυξάνεται το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό, καθώς υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων, που σημαίνει ότι θα είναι αυξημένες κατά 6,5%.

Παραδείγματος χάρη, κάποιος που αμείβεται σήμερα με τα 780 ευρώ του κατώτατου μισθού, θα έπαιρνε δώρο Πάσχα 406,25 ευρώ, αλλά με την νέα αύξηση, θα λάβει δώρο Πάσχα 432,29 ευρώ.

Σε περίπτωση, όμως, που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Ο νέος βασικός μισθός αυξάνει το δώρο Πάσχα

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό, αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή, όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που κατάβαλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Για παράδειγμα, αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Related posts

Μπαίνουν στα ATM έως κι 8.500 εupώ αναδρομικά: Έλεγξε τον τpαπεζικό σου λoγαpιασμό – Μπορεί να είσαι ένας απ’αuτoύς

Έρχονται αυξńσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για 1,3 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες

Βρέχει φράγκα τον Δεκέμβρη: Λεφτά που δεν τα περιμένοουν για 1.900.000 νοικοκυριά, κάνουν φέτος πιο άνετα Χριστούγεννα