Συντάξεις: Γıατί είναι τυχερoί όσοı έχουν έστω ένα ένσημο πρıν το 1993

Πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων στο ΙΚΑ που έχουν έστω και ένα ένσημο πριν από το 1993, παίρνουν σύνταξη πλήρη ή μειωμένη, από 60 ετών, μετά τα νέα όρια ηλικίας που ισχύουν από τον Αύγουστο του 2015.

Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr το «κλειδί» για την έξοδο είναι να συμπληρώσουν με εργασία, ανεργία ή εξαγορές χρόνου ασφάλισης, ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών μέχρι το 2012. Τα ένσημα ως το 2012 τους κατοχυρώνουν με όρια ηλικίας που ξεκινούν από τα 56,5 για τις μητέρες ή τα 59,5 και 60,2 ετών για όσους έχουν έως το 2012, με αναγνωρίσεις χρόνου ασφάλισης, τις 10.500 ημέρες εργασίας.

Αν όμως ο απαιτούμενος αριθμός ημερών δεν συμπληρώνεται έως το 2012, αλλά από 1/1/2013, τότε χάνεται η κατοχύρωση και το όριο ηλικίας πηγαίνει αυτόματα στα 62 για μειωμένη και στα 67 για πλήρη ή στα 62 με πλήρη αλλά με 12.000 ημέρες εργασίας. Η “παγίδα” αυτή αποφεύγεται μόνο με αναγνώριση χρόνου.

Για ποιες συντάξεις εξετάζονται νέες αυξήσεις
Τι είπε ο υπουργός για τις συντάξεις χηρείας – Η πλήρη κατάργηση της παρακράτησης στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2024 τόνισε ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Ant1, ο υπουργός πλέον με τον νέο νόμο τα ένσημα που θα πληρώνονται θα προστίθενται στην σύνταξη αυξάνοντάς την», διευκρινίζοντας παράλληλα πως «προϋπόθεση για την έκδοση σύνταξης είναι η παύση της εργασίας».
Για τις αποζημιώσεις των 534 ευρώ στους πληγέντες της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία ανέφερε πως “αυτή την εβδομάδα θα πάρουν τα χρήματα οι περισσότεροι”.

Για την ακρίβεια

Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στη χώρα είπε πως “το Kαλάθι του Νοικοκυριού πήρε δύο χρυσά μετάλλια από τον Economist και πως θα συνεχίσει σίγουρα μέχρι το τέλος του χρόνου” αλλά και πως “το μέτρο του 5% με τα ταμπελάκια σε 233 προϊοντα έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει” επισημαίνοντας την ίδια στιγμή πως “η Ελλάδα είναι στους 5 χαμηλότερους πληθωρισμούς στα τρόφιμα στην Ευρώπη, με πληθωρισμό που αγγίζει το 9,8%”.
Όπως είπε “η ακρίβεια αποτελεί τεράστιο ζήτημα αλλά πάμε καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν”.
Για το θέμα των πολυεθνικών και της αισχροκέρδειας ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει αυστηρούς νόμους και πως η διαφορά τιμολόγησης ανά χώρα στις πολυεθνικές είναι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα, γιατί πάντα βρίσκουν τρόπο να “ξεγλιστράνε”».

Συντάξεις χηρείας

«Μελετούμε τις αυξήσεις χηρείας, μετά από την απόφαση του ΣτΕ και αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις» απάντησε σε σχετικό ερώτημα και χαρακτήρισε τις συντάξεις χηρείας ως το πιο «σύνθετο θέμα που έχω κληρονομήσει» ενώ για το επίδομα είπε πως «είναι παράνομο να είναι ενσωματωμένο στο μισθό».

Αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ ο Υπουργός είπε πως “η Ελλάδα ψήφισε ό,τι και η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, λέγοντας “ΝΑΙ” στην προστασία των αμάχων αλλά χωρίς να κάνε στα στραβά μάτια σε αυτό που έγινε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου” ενώ τόνισε πως “οι νεκροί άμαχοι και τα νεκρά παιδιά είναι συνέχεια των θυμάτων στη Χαμάς, η οποία κρατά εγκλωβισμένο κόσμο για να μπορεί να το παρουσιάζει στα media τους”, ενώ προέτρεψε τις αραβικές χώρες να ανοίξουν τα σύνορά τους για τους αμάχους.

Ενώ στο ζήτημα των ενδεχόμενων μεταναστευτικών ροών από τη Μέση Ανατολή στη χώρα μας τόνισε πως “η Ελλάδα δεν έχει εμπλακεί σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν χώρες που έχουν την πίεση που έχουμε εμείς και θα μπορούσαν να δεχτούν ανθρώπους από τις χώρες της Μέσης Ανατολής”.

Related posts

Βρέχει φράγκα τον Δεκέμβρη: Λεφτά που δεν τα περιμένοουν για 1.900.000 νοικοκυριά, κάνουν φέτος πιο άνετα Χριστούγεννα

Πριν 10′ έσκασαν τα μαντάτα για τα πουρμπουάρ των σερβιτόρων: Μέχρι τόσα μπορούν να παίρνουν τον μήνα

Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Η χαμηλότερη τιμή της 2ετίας – Τι θα γίνει με το επίδομα