Ανατροπή στον καιρό: Οι αλκυονίδες ήρθαν για να μείνουν – Μέχρι πότε & που θα δείχνει έως και 19 βαθμούς ο υδράργυρος

Οι αλκυονίδες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Όπως υπογράμμισε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, στην πρόγνωσή του για τον καιρό τις προσεχείς ημέρες, “οι αλκυονίδες ημέρες ήρθαν για να μείνουν. Μέχρι τουλάχιστον τις 15 Φλεβάρη δεν αναμένεται κάποια ψυχρή εισβολή”.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε “πιο αναλυτικά, την Δευτέρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 4 με 5 βαθμούς. Στην Αττική ηλιοφάνεια. Ασθενείς οι άνεμοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη επίσης προβλέπεται μια ημέρα με αίθριο ουρανό. Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς”.

Γιατί οι Αλκυονίδες διαρκούν περισσότερο στην Αττική
Εξηγήσεις για τις Αλκυονίδες ημέρες έδωσε με ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς, καθώς- όπως σημειώνει- η συμπεριφορά τους δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα.

Ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει, γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα, δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική.

Ποιο είναι το διάστημα των αλκυονίδων
Όπως τόνισε: “Αλκυονίδες ημέρες ορίζονται οι “ημέρες καλοκαιρίας” μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου και της 16ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελάχιστη θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 4 βαθμούς και η μέγιστη υπερβαίνει τους 16 βαθμούς Κελσίου.

Τις ημέρες αυτές, για να τις ονομάσουμε Αλκυονίδες, ο καιρός θα πρέπει να “κυλήσει” με λίγα σύννεφα και η μέση ταχύτητα του ανέμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 κόμβους, δηλαδή η μέση ένταση του ανέμου να μην ξεπερνά τα 2 μποφόρ.

Η συμπεριφορά των Αλκυονίδων δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. Θα είχαμε την εμφάνιση ακόμη περισσότερων τέτοιων ημερών, αν δεν υπήρχε κυρίως το κριτήριο της ελάχιστης θερμοκρασίας. Έτσι, μπορεί σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχουμε αλκυονίδες ημέρες και σε άλλες να μην έχουμε.

Πάντως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα, δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική, δηλαδή δημιουργείται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, που “παγιδεύει” τις θερμές μάζες της ατμόσφαιρας στο ίδιο σημείο για περισσότερες ημέρες”.

Related posts

«Παγωμένο» 2025 από τα Μερομήνια: «Ο νέος χρόνος θα μπει με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια μέχρι…»

Χιόνια μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας! Πότε θα ντυθεί στα λευκά;

Προσοχή: Αλλάζει ραγδαία ο καιρός σε λίγες ώρες