Καιρός Δεκαπενταύγουστος: Έρχονται βροχοπτώσεις και κυκλώνες
Καιρός Δεκαπενταύγουστος: «Τον καύσωνα ίσως ακολουθήσουν βίαια καιρικά φαινόμενα», προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Παράλληλα, ο μετεωρολόγος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της κλιμάκωσης του καυτού κύματος το οποίο πλήττει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, που εκτιμάται πως θα λάβει χώρα στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.
Πιο αναλυτικά ο κ. Μαρουσάκης επισημαίνει τα εξής:
Σε εξέλιξη είναι το ισχυρό κύμα καύσωνα που επηρεάζει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα μας. Στην εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου (πρώτος χάρτης) παρατηρούμε το πόσο ξηρή έχει καταστεί η τροπόσαφαιρα στο σύνολό της (απουσία νεφώσεων). Εξαιτίας της πολύ θερμής αέριας μάζας που έχει κατακλύσει την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου (δεύτερος χάρτης – κόκκινες αποχρώσεις).
Οι επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ δύσκολες για τη χώρα μας με τον υδράργυρο να παραμένει σταθερά πάνω από τους 40° με 43°. Ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας η υποχώρηση του υδραργύρου θα είναι μικρή με θερμοκρασίες κοντά στους 32° με 34° στα μεγάλα αστικά κέντρα. Και γενικά κοντά στους 30° στις περισσότερες περιοχές.
Στους επόμενους τρεις χάρτες μπορείτε να έχετε μία εικόνα σχετικά με το που αναμένονται οι πιο υψηλές θερμοκρασίες. Στην επικράτεια αλλά και στην Αττική – Θεσσαλονίκη τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας μας.
Μανουσάκης: Πώς θα είναι ο καιρός τον Δεκαπενταύγουστο
Όπως τονίσαμε και παραπάνω δεν είναι εύκολα προσδιορίσιμο το πότε θα ολοκληρώσει τη δράση του αυτό το πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα στη χώρα μας. Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία θέλουν θερμοκρασίες κοντά στους 43° με 45° μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη.
Στη συνέχεια θα οδηγηθούμε σε μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας για να ακολουθήσει και πάλι ένα ισχυρό θερμό κύμα που θα μας οδηγήσει κοντά στις 15 Αυγούστου.
Το είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες στη δυτική και κεντρική Ευρώπη. Όπου τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες ακολούθησαν βίαιες βροχοπτώσεις. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν μια τέτοια ακολουθία καιρικών φαινομένων συμβεί και στη χώρα μας κοντά στις 15 Αυγούστου και μετά.
Εξαιτίας διαφορετικής θερμοχωρητικότητας οι θάλασσες λειτουργούν σαν τεράστιες αποθήκες θερμότητας – ενέργειας. Αυτό μπορεί για την ώρα να μην μας απασχολεί θα το συναντήσουμε όμως σύντομα μπροστά μας. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να έρθουμε αντιμέτωποι με ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά ή ακόμη και κυκλωνικές καταστάσεις.
Το ζήσαμε πέρυσι με τον μεσογειακό κυκλώνα που χτύπησε τη χώρα μας αρκετά πιθανό να το δούμε και φέτος. Γενικότερα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα πολλά χρόνια. Μιας και η φύση προσπαθεί να αντισταθμίσει με αυτόν τον τρόπο έντονες διαταραχές στο θερμοκρασιακό προφίλ της. Για τις οποίες διαταραχές η επιστήμη προσπαθεί να προσδιορίσει την αιτία ή τις αιτίες. Και σίγουρα σε αυτό δεν ευθύνεται ΜΟΝΟ η ανθρώπινη δραστηριότητα!