Καύσωνας: Η χώρα απειλείται με πολύ υψηλές θερμοκρασίες
Καύσωνας: Νέος καύσωνας, αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα τις επόμενες ημέρες. Μετά από τις ανάσες δροσιάς των τελευταίων ημέρων, ο υδράργυρος θα ανεβεί απειλητικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, το νέο καμίνι που θα μας επισκεφθεί θα είναι -κατά πάσα πιθανότητα- διαρκείας.
Σύμφωνα με τη πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, η θερμοκρασία σήμερα Δευτέρα, εξαιτίας του μελτεμιού θα μείνει σε φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, από την Τετάρτη και μετά αναμένεται ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Δεν αποκλείεται να φτάσει και τους 45!
Αυτό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, σύμφωνα με το μετεωρολόγο του Open είναι η διάρκειά του. Δεν αποκλείεται το σκηνικό της ισχυρής ζέστης να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι και τις 5 με 7 Αυγούστου!
«Αυτό το κύμα καύσωνα -τουλάχιστον- ως προς την διάρκειά του θα θυμίζει τον ισχυρό καύσωνα του 1987. Τώρα όμως οι υποδομές του κράτους είναι εντελώς διαφορετικές, υπάρχουν κλιματιστικά και άρα θα περάσουμε σχετικά πιο ήπια αυτό το κύμα καύσωνα του οποίου ακόμα δεν γνωρίζουμε την διάρκειά του. Δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε τις 7 με 10 μέρες» σημείωσε ο κ. Μαρουσάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως τα δύσκολα ξεκινούν από την Τετάρτη και τα δυσκολότερα θα έρθουν το Σαββατοκύριακο 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου.
«Θα φτάσουμε τους 44 με 45 βαθμούς στις κλειστές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας» ανέφερε.
Εξήγησε πως η ζέστη αυτή, θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας μας αν και θα είναι λίγο πιο αισθητή στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας, στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, στη νότια Κρήτη και στο εσωτερικό της Ρόδου.
Κατέληξε, σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται πανικός. Ναι μεν έχουμε μπροστά μας τον ισχυρότερο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, που θα θυμίζει 1987 όμως τώρα οι υποδομές είναι διαφορετικές.
Καύσωνας: Δείτε τις προβλέψεις του Κλεάρχου Μαρουσάκη
Τι είχε συμβεί με τον καύσωνα του 1987;
Το 1987, ήταν μια χρονιά ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας ασυνήθιστα παρατεταμένων χιονοπτώσεων. Τη Δευτέρα 9/3/1987, το πάχος του χιονιού στο κέντρο της Αθήνας, έφτασε τα 10-15 cm, ενώ ως τις 17 Μαρτίου, έπεφταν χιόνια σε Αττική και Εύβοια και οι θερμοκρασίες ήταν καθαρά πολικές. Στη Νέα Φιλαδέλφεια -4°C, στο Τατόι -7°C και στα Τρίκαλα Θεσσαλίας -18°C ! (Γιώργος Μελανίτης, “Ο Καιρός και τα Μυστικά του”).
Η θεωρία “βαρύς χειμώνας – βαρύ καλοκαίρι” δεν γίνεται αποδεκτή από την επιστήμη της Μετεωρολογίας, ωστόσο, το 1987, υπήρξε απόλυτη “επιβεβαίωσή” της.
Καύσωνες είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα με θύματα: 20-26 Αυγούστου 1958, με ρεκόρ θερμοκρασίας 47,2°C στα Τρίκαλα και 500 – 600 νεκρούς, στις 10/7/1977 με 48°C σε Ελευσίνα και Τατόι, 25/6/1982, με 44,6°C στη Νέα Φιλαδέλφεια και 43,8°C στα Τρίκαλα (και 40 νεκρούς). Ωστόσο, ο καύσωνας του 1987 ήταν πραγματικά απίστευτος…
Στους 43°C η θερμοκρασία του καύσωνα του 1987
Ήδη από τις 18 και 19 Ιουλίου, η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει απειλητικά στους 38-39°C. Στις 20 Ιουλίου, η θερμοκρασία έφτασε στους 40°C και ως τα ξημερώματα της 28ης Ιουλίου, οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν σταθερά πάνω από 40°C (max Ελευσίνα 45°C, Νέα Φιλαδέλφεια 44°C), με μέση τιμή τους 43°C. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες κυμαίνονταν από 29°C – 32°C με μέση τιμή τους 31°C. Έτσι, σε συνδυασμό με την πλήρη άπνοια και την έντονη υγρασία, η κατάσταση ήταν κάτι παραπάνω από τραγική και αφόρητη… Κάθε μέρα ήταν χειρότερη από την προηγούμενη… Κλιματιστικά δεν υπήρχαν σχεδόν πουθενά. Οι ανεμιστήρες ήταν ανεπαρκείς και αν προσθέσουμε ότι όλοι σχεδόν αγνοούσαν τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες ήταν αναμενόμενο να έχουμε τραγικές συνέπειες…
Τα διαμερίσματα – κλουβιά μετατράπηκαν σε φούρνους, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες, ηλικιωμένοι κυρίως, άνθρωποι. Οι νεκροί σύντομα ξεπέρασαν τους 1.000… Καθώς πολλές οικογένειες είχαν ήδη ξεκινήσει τις διακοπές τους, συνέβαινε το εξής απίστευτο. Τα δελτία ειδήσεων καλούσαν ονομαστικά εκατοντάδες οικογένειες που βρίσκονταν στην εξοχή, να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία για “σοβαρή οικογενειακή τους υπόθεση”. Αφορούσε κάποιον δικό τους, ηλικιωμένο άνθρωπο που είχαν αφήσει πίσω και δεν άντεξε τον καύσωνα. Τα νεκροτομεία ήταν γεμάτα και “άνοιξαν” και εκείνα του Στρατού. Εκατοντάδες νεκροί παρέμεναν άταφοι, γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμοι χώροι στα νεκροταφεία…
“Σε Τρένα οι Νεκροί”, όπως έγραφε σε πρωτοσέλιδο και το “Έθνος”… Ο όρος θερμοπληξία μπήκε για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων…
Καύσωνας 1987: Τι είχε συμβεί;
Μέσα σε όλη την τραγική αυτή κατάσταση, ήρθε και το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο να συνδυαστεί με τον (επίσης αθάνατο) επιτήδειο Έλληνα για να εκμεταλλευτεί και τον καύσωνα. Όπως γράφει στο μπλογκ του, ο μεγάλος μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος. “Στην οδό Πανεπιστημίου, συμπατριώτες μας πουλούσαν στους ταλαίπωρους διαβάτες νερό σε πλαστικά ποτήρια, σε απίστευτα υψηλές τιμές…”! Βλέπετε, δεν υπήρχαν τότε τα μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού.
Ο καύσωνας, αφρικανικής προέλευσης, έφυγε, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς. Σχεδόν όλοι στο διαδίκτυο, αναφέρονται σε 1.000 – 1.500 νεκρούς.