Η «ακραία» πρόγνωση για τον καιρό τον Μάιο: Δεν ξέροuν τι να κάνουν οι μετεωρολόγοι

Ο Απρίλιος μπαίνει με ένα επεισόδιο… καύσωνα, με τα θερμόμετρα, εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης να δείχνουν για το διήμερο 1η Απριλίου – 2α Απριλίου πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός σίγουρα τρελάθηκε και οι μετεωρολόγοι αποκαλύπτουν την φρικτή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

Η αφρικανική σκόνη που διαλύει τον οργανισμό μας, ανεβάζει στα ύψη το θερμόμετρο και επιβαρύνει όσους έχουν ΧΑΠ δεν θα φύγει τον Απρίλιο αλλά δυστυχώς ούτε και τον Μάιο.

Όπως διαβάζουμε στη συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης, η αφρικανική σκόνη θα επιμείνει και θα είναι αισθητή στην Ελλάδα όλο τον Μάιο.

Όπως εξηγεί, «κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, τόνισε πως την προηγούμενη εβδομάδα «υπήρχε ένα τριήμερο όπου οι τιμές συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης ήταν σημαντικά υψηλές, ενώ η χειρότερη μέρα ήταν η περασμένη Τετάρτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια η μέση ημερήσια τιμή συγκέντρωσης σωματιδίων PM10 ήταν 65 μg/m³».

«Η τιμή αυτή», όπως προσέθεσε, «είναι αρκετά σημαντική, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το όριο των 50μg/m³ δεν πρέπει να το ξεπερνάμε πάνω από 35 φορές το έτος».

Τι λένε τα Μερομήνια για τον καιρό το Πάσχα 2024

Σύμφωνα με τον Νίκο Βογιατζή που μελετά τα Μερομήνια ο καιρός θα έχει ως εξής:

Μάιος 2024: 1 έως 5 Μαΐου αέρας, ίσως βροχή.

6 έως 16 Μαΐου άστατος καιρός, βροχές, μπουρίνια με σφοδρούς ανέμους, ίσως και καταιγίδες.

17 έως 24 Μαΐου πιο ήπιος καιρός, με επιφύλαξη λόγω πυρκαγιών.

25 έως 31 Μαΐου βροχές και αέρας.

Ο Μάιος δηλαδή θα κυλήσει με βροχές και ασταθή καιρό.

Ακολουθεί η ανάλυση του Λαρισαίου αναλυτή καιρού Θεοφάνη Χατζηγρίβα, ο οποίος μας φέρνει καλύτερα νέα για την περίοδο του Πάσχα.

Μάιος: Πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή πτώση στη συνέχεια και 17-26 Μαΐου υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια.

Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.

Καιρός: Ετοιμαστείτε για ιστορικό Απρίλιο – Θα σπάσουν τα… κοντέρ!

Καιρός: Πρόγνωση για τον καιρό του Απριλίου έκανε με ανάρτηση στο πρώην Twitter ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θερμόμετρο θα ανέβει σε υψηλά επίπεδα για την εποχή με πιθανότητα να φτάσει τοπικά, τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ επισημαίνει πως δεν προβλέπονται βροχές λόγω της αντικυκλωνικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας που θα σταματήσει τα συστήματα με βροχές από δυτική και κεντρική Ευρώπη ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του οι βροχές θα επιστρέψουν με ικανοποιητικά ποσά βροχόπτωσης μετά το πρώτο 10ημερο του Απριλίου.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Η ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ – ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ & ΥΕΤΟΣ

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου , αλλά όχι με τόσο υψηλές τιμές οι οποίες τοπικά θα φτάνουν και τους 10 -12°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Τάση επικράτησης κανονικών για την εποχή θερμοκρασιών κατά το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα.
Λόγω της αντικυκλωνικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας ( παρουσία υψηλών πιέσεων ) στη περιοχή μας δεν προβλέπονται βροχές, καθώς τα υετοφόρα συτήματα της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης δεν είναι ικανά να μας επηρεάσουν καθώς εμποδίζονται από τον ισχυρό αντικυκλώνα.
Μόνο μετά το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου, διαφαίνεται η τάση να δημιουργηθεί χαμηλό στη κεντρική Μεσόγειο και το οποίο θα μας επηρεάσει με ικανοποιητικά ποσά βροχόπτωσης.

Καιρός: Το σπάνιο φαινόμενο που θα ζήσουμε – Συμβαίνει μια φορά στα 284.000 χρόνια

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και φυσικά όλοι βλέπουμε τα αποτελέσματά της με ακραία φαινόμενα ακόμα και σε μέρη του πλανήτη που όλα αυτά μέχρι πριν λίγα χρόνια θα θύμιζαν σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Μια μελέτη, ωστόσο, που δημοσιεύτηκε στο Bulletin of the American Meteorological Society, προκαλεί μεγάλη ανησυχία και φέρνει ένα φαινόμενο τόσο σπάνιο που συνέβη τελευταία φορά πριν από… 284.000 χρόνια!

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και κλιματολόγος στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Επιστημών και στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, Till Kuhlbrodt, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα ευρήματά του, θεωρώντας τα ως μια πιθανή προεπισκόπηση των ακραίων κλιματικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες δεκαετίες.

Ποια ήταν όμως αυτά; Εντόπισε πρωτοφανή ζέστη στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών στους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής κατά το περασμένο έτος.

Κάτι που απλά σημαίνει πως η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1,48 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως αναφέρει το Copernicus, η ευρωπαϊκή υπηρεσία για το κλίμα, με μακροπρόθεσμο μέσο όρο αύξησης περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Για όλα αυτά έπαιξε κομβικό ρόλο το έτος 2023, που χαρακτηρίζεται από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων πυρκαγιών στον Καναδά και σοβαρών πλημμυρών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υποστηρίζει ότι χωρίς σημαντική δράση, τέτοιες καταστροφές θα μπορούσαν να γίνουν ο νέος κανόνας σε έναν κόσμο με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, ένα σενάριο που η ανθρωπότητα επιθυμεί να αποφύγει.

Από την πλευρά του, ο Brian McNoldy, επιστήμονας του πανεπιστημίου του Μαϊάμι που σχολίασε την μελέτη, υπογράμμισε το αφύσικο των περσινών επιπέδων θερμοκρασίας στον Βόρειο Ατλαντικό, περιγράφοντάς τα ως ένα τόσο σπάνιο φαινόμενο που μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά σε 284.000 χρόνια!

Υπάρχει όμως ένα τεράστιο «αλλά» στην μελέτη. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τα κλιματικά μοντέλα υποεκτιμούν συνήθως τα στοιχεία και λαμβάνουν ως δεδομένο το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και φυσικά την αποτροπή του εφιαλτικού σεναρίου για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασία μέχρι και 3 βαθμούς…

Related posts

Πολύ εντόνες βροχές και καταιγίδες από αύριο τα ξημερώματα

Παναγία μου “Πνίγηκε” πασίγνωστη ελληνική πόλη- Απελπισμένοι οι κάτοικοι δεν ξέρουν κατά που να κάνουν

Auτo δεν έχει ξαναγίνει: Τεράστια ανατρoπή – Άλλαξε κατεύθυνση η κακοκαιρία – Εκεί χτυπάει τις επόμενες ώρες