«Λάθος προβλέψεις! Μετεωρολόγική βόμβα χτυπάει την χώρα»: Καμπανάκι από τον Γιάννη Καλλιάνο

by Newsroom i-diakopes.gr
«Λάθος προβλέψεις! Μετεωρολόγική βόμβα χτυπάει την χώρα»: Καμπανάκι από τον Γιάννη Καλλιάνο

Οι μετεωρολόγοι προσπαθούν να κάνουν προβλέψεις και να «πέσουν μέσα αλλά η τελευταία κακοκαιρία με το όνομα «Bettina» τους μπέρδεψε και ειδικά η ένταση των ανέμων, αφού τα μετεωρολογικά μοντέλα έδιναν 7 ή 8 μποφόρ και τοπικά 9, αλλά όχι τις ριπές των 10 και 11 μποφόρ.

Κάτι το οποίο παραδέχεται και ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος μιλώντας στη «Ζούγκλα», σημείωσε ότι κανένα μοντέλο καιρού δεν μπορεί να πιάσει αυτές τις ριπές του αέρα.

«Λάθος προβλέψεις! Μετεωρολόγική βόμβα χτυπάει την χώρα»: Καμπανάκι από τον Γιάννη Καλλιάνο

Η εξήγηση του Καλλιάνου για τους θυελλώδεις ανέμους και τις λάθος προβλέψεις
Μιλώντας στη «Ζούγκλα», ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Bettina» που κατάφερε να μπερδέψει τα προγνωστικά μοντέλα και έκανε λόγο για ένα όχι και τόσο συχνό φαινόμενο, το οποίο όμως θα μπορούσε να επαναληφθεί.

«Σε ένα τέτοιο βαρομετρικό χαμηλό, σε ένα τέτοιο σύστημα, σε μια τέτοια κακοκαιρία και ιδιαιτέρως σαν αυτή η οποία πέρασε τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή ένα πολύ βαθύ, πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο πέρασε περίπου πάνω από τις βόρειες περιοχές της χώρας και κατευθύνθηκε προς τη Μαύρη Θάλασσα, αν η βαρομετρική πίεση στο κέντρο του μειώνεται σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή στα επίπεδα “μετεωρολογικής βόμβας”, είναι πάρα πολύ λογικό τα προγνωστικά μοντέλα όχι ακριβώς να μπερδευτούν, αλλά να υποτιμήσουν πολλές φορές ένα πέρασμα ενός τέτοιου χαμηλού.

Τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα δεν έδιναν ριπές ανέμου στα 10 και 11 μποφόρ που πράγματι είχαμε και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, έδιναν 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσει ένα μπέρδεμα».

Αναφορικά με το εάν θα δούμε ξανά ένα τέτοιο φαινόμενο σύντομα ο κ. Καλλιάνος σχολίασε: «Εάν πάλι βρεθούμε σε μια κακοκαιρία τέτοια, με ένα βαρομετρικό τόσο χαμηλό, ενδεχομένως κάποια μοντέλα να υποτιμήσουν τα προγνωστικά αποτελέσματα, αλλά δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό».

Προτεινόμενα