Ευχάριστα είναι τα νέα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος καθώς όπως όλα δείχνουν ο καιρός αναμένεται να μας κάνει το χατίρι, αφού πρώτα όμως περάσουμε μια βροχερή και… άστατη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη, Ο Ιούνιος στο ξεκίνημά του μας επιφυλάσσει βροχές και καταιγίδες, ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο καιρικών φαινομένων, των τελευταίων ημερών του Μαΐου. Η κακοκαιρία θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή, ειδικότερα την Τρίτη (2/6) και Τετάρτη (3/4). Ο καιρός θα ξεκινήσει να φτιάχνει από την επόμενη ημέρα. Από την Παρασκευή μετά, το καλοκαίρι φαίνεται να έρχεται και πάλι και να κρατάει μέχρι και μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Πιο αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Την Κυριακή βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένουμε αρχικά στο Ιόνιο και προοδευτικά και σε ηπειρωτικές περιοχές με έμφαση τις θερμές ώρες της ημέρας. Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν και σε περιοχές του Αιγαίου.
Την Δευτέρα ο Ιούνης θα μας κάνει ποδαρικό με αρκετές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Αιγαίο και προς το απόγευμα και σε ηπειρωτικές περιοχές ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου.
Τρίτη και Τετάρτη θα είναι δύο αρκετά επικίνδυνες ημέρες με ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές το μεσημέρι και το απόγευμα. Την Πέμπτη η αστάθεια δείχνει να περιορίζεται στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και με πιο τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα.
Τα καλά νέα έρχονται από Παρασκευή και μετά όπου το καλοκαίρι δείχνει να επιστρέφει κι έτσι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα είναι ιδανικό για εξορμήσεις και μπάνια στη θάλασσα.
Δείτε την πρόβλεψη του Καλλιάνου για τον καιρό για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η δραστηριότητα του ήλιου οδηγείται σε ελάχιστο πράγμα που μπορεί να σημαίνει πιο συχνές εισβολές ψυχρού αέρα σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη. Αν και η διαδικασία αυτή δεν είναι μονοσήμαντη ίσως οδηγήσει σε ένα πιο ασταθές καλοκαίρι με τα κύματα ζέστης να τα διαδέχονται ψυχρές εισβολές που θα οδηγούν σε έντονα άστατο καιρό. Επίσης ίσως ο χειμώνας που θα ακολουθήσει να είναι αρκετά πιο βαρύς και πιο ψυχρός.
Αυτό οφείλεται στη μείωση της οριζόντιας θερμοβαθμίδας μεταξύ Ισημερινού και βόρειου πόλου με αποτέλεσμα ο πολικός στρόβιλος που λειτουργεί σαν τείχος για τα ψυχρά ρεύματα όταν αυτός είναι ισχυρός, να εμφανίζεται πιο εξασθενημένος και στην ουσία να μην μπορεί να εμποδίσει την κάθοδο των ψυχρών ρευμάτων από τον βόρειο πόλο. Μένει να δούμε πώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά σε αυτή την διαδικασία.