Σε συναγερμό η Αττική λόγω της κακοκαιρίας – Καμπανάκι για τους κεραυνούς
Το 112 ήχησε στα κινητά των κατοίκων της Αττικής, προειδοποιώντας για έντονα καιρικά φαινόμενα – Η προειδοποίηση μετεωρολόγου για τους κεραυνούς
Σε συναγερμό βρίσκεται η Αττική λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που αναμένονται από το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι ήδη από την κακοκαιρία, επηρεάστηκαν κυρίως τα βόρεια τμήματα του νομού.
Οι περιοχές με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα είναι η Δυτική Αττική και η Βόρεια Αττική
Δείτε στον χάρτη της περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο:
Δείτε που έπεσαν οι περισσότεροι κεραυνοί τις τελευταίες ώρες στην Αττική:
Στην εικόνα παρουσιάζονται τα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έως τις 14:00 περίπου.
Όπως προκύπτει από αυτή, το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στον σταθμό του Αγίου Στεφάνου και ήταν ίσο με 53 χιλιοστά.
Εύβοια, Χαλκιδική και Καβάλα οι περιοχές στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη καταγραφή κεραυνών στην Ελλάδα:
Ήχησε το 112 στην Αττική για ισχυρές καταιγίδες
Λίγο μετά τις 12:00 το 112 ήχησε στα κινητά των κατοίκων της Αττικής, προειδοποιώντας για έντονα καιρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στα κεντρικά, τα ανατολικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.
Σημειώνεται ότι το μεσημέρι υπήρξε χαλαζόπτωση σε Διόνυσο, Εκάλη, Δροσιά και Άνοιξη.
Κεραυνοί: Πώς προστατευόμαστε εκτός και εντός σπιτιού
Ιδιαίτερα πολλοί αναμένεται να είναι σήμερα οι κεραυνοί σε όλη τη χώρα, λόγω της κακοκαιρίας με τις ισχυρές καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές.
Το δυστύχημα του Σαββάτου σε παραλία της Χαλκιδικής, όπου ένα 13χρονο κορίτσι σκοτώθηκε από κεραυνό ανέδειξε για ακόμα μία φορά την ισχύ του φαινομένου. Ο πυρομετεωρολόγος, Θεόδωρος Γιάνναρος εξηγεί περί τίνος πρόκειται, ενώ επισημαίνει τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες όταν σκοτεινιάζει ο ουρανός και αρχίζουν οι βροντές.
«Να γνωρίζουμε την πρόβλεψη του καιρού και να τον παρακολουθούμε»
«Πέρα από τον τραγικό θάνατο αυτού του κοριτσιού την περασμένη εβδομάδα, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας δυστυχώς και άλλοι θάνατοι από κεραυνικά πλήγματα. Το νούμερο ένα το οποίο θα πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε ενήμεροι για την πρόγνωση του καιρού στην περιοχή μας. Να γνωρίζουμε, δηλαδή εάν τις επόμενες ώρες περιμένουμε να έχουμε κάποια εκδήλωση καταιγίδας με κεραυνική δραστηριότητα. Το δεύτερο είναι να παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται καιρός και σε περίπτωση που αρχίσουμε να βλέπουμε το σχηματισμό μιας καταιγίδας, ο οποίος είναι πάρα πολύ εμφανής χωρίς χρονοτριβές να απομακρυνόμαστε και να πηγαίνουμε σε εσωτερικό χώρο» ανέφερε ο κ. Γιάνναρος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ιούνιος και Ιούλιος, οι μήνες με το μέγιστο της κεραυνικής δραστηριότητας
Συγκεκριμένα για την κακοκαιρία εξπρές που απειλεί πολλές περιοχές της χώρας μας, ο ίδιος, που είναι εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δήλωσε ότι αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή θα μας επηρεάσει σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι πάρα πολύ έντονες και θα συνοδεύονται από πολύ έντονη κεραυνική δραστηριότητα: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο του έτους, όπου παραδοσιακά κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο καταγράφουμε στη χώρα μας το μέγιστο της κεραυνικής δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών μηνών εκδηλώνεται περίπου τη μισή κεραυνική δραστηριότητα».
Τι να προσέχουμε για τους κεραυνούς εντός και εκτός σπιτιού
Δίνοντας χρήσιμες συμβουλές προφύλαξης, ο κ. Γιάνναρος ανέφερε ότι «η μεγαλύτερη ασφάλεια όταν έχουμε πολύ έντονη και ξαφνική δραστηριότητα είναι να βρισκόμαστε σε έναν εσωτερικό χώρο». Αν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό τότε «αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε ψηλά σημεία και κάτω από δέντρα».
Επιπλέον, όπως είπε, αν δεν μπορούμε να βρούμε ασφαλές καταφύγιο σε κάποιο κτήριο τότε είναι προτιμότερο να μπούμε στο αυτοκίνητό μας για να προφυλαχθούμε.
«Το πού ακριβώς θα πέσει ένας κεραυνός είναι ένα τυχαίο γεγονός» πρόσθεσε ο κ. Γιάνναρος επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα μεταλλικά στέγαστρα.
«Καλό είναι αν υπάρχει πάρα πολύ έντονη κεραμική δραστηριότητα στην περιοχή μας και βρισκόμαστε στο σπίτι, να αποσυνδέουμε κάποιες ηλεκτρικές συσκευές ούτως ώστε να αποφύγουμε την περίπτωση να πέσει κάπου κοντά ένας κεραυνός το ηλεκτρικό ρεύμα να διοχετευθεί μέσα στο δίκτυο και να καούν οι συσκευές μας. Αποφεύγουμε επίσης να είμαστε κοντά στα παράθυρα και παραμένουμε ήρεμοι μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της κεραυνικής δραστηριότητας» τόνισε ο πυρομετεωρολόγος.