Αγνώρıστος μετά τη νεφρıκή ανεπάρκεıα: Η 1η φωτο του Σοφοκλή Σχορτσανίτη ύστερα από την τεpάστια απώλεıα κıλών

by Newsroom i-diakopes.gr
Αγνώρıστος μετά τη νεφρıκή ανεπάρκεıα: Η 1η φωτο του Σοφοκλή Σχορτσανίτη ύστερα από την τεpάστια απώλεıα κıλών

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, γνωστός και ως «Big Sofo», βρίσκεται πλέον σε εξαιρετική κατάσταση μετά από πολύ καιρό, αφήνοντας πίσω την περιπέτειά του στο νοσοκομείο πριν από λίγους μήνες.
Η αναγγελία της νοσηλείας του στα τέλη Νοεμβρίου προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στον χώρο του μπάσκετ και πέραν αυτού.

Ο «Big Sofo» μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξετάσεις λόγω σοβαρών ενοχλήσεων που αντιμετώπιζε, μόνο για να αποδειχθεί ότι τα αίτια αυτών ήταν ένα αυτοάνοσο σύνδρομο που προκάλεσε νεφρική ανεπάρκεια.

Χαρούμενα νέα είναι ότι ο Σχορτσανίτης έχει επανέλθει στη φυσιολογική του καθημερινότητα και είναι πιθανώς σε καλύτερη φυσική κατάσταση από ποτέ!

Αγνώρıστος μετά τη νεφρıκή ανεπάρκεıα: Η 1η φωτο του Σοφοκλή Σχορτσανίτη ύστερα από την τεpάστια απώλεıα κıλών

Η συνέντευξη στο «Oneman»

Στο video podcast “Lunch Break” του Oneman πραγματοποίησε μια αριστοκρατική συνομιλία ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης.

Κατά τη διάρκειά της, αναφέρθηκε στις EuroLeague των ετών 2011 και 2014, αλλά και στη στήριξη που έλαβε από τους Αγγελόπουλους, καθώς και στο άγχος που αντιμετώπισε στον αγώνα με τις ΗΠΑ.

Εξέφρασε επίσης την άποψή του για τον προπονητή Coach Γιαννάκη, επαινώντας την ικανότητα του προπονητή Ιωαννίδη και μιλώντας για τη στήριξη που έλαβε από τους Αγγελόπουλους κατά τις δύσκολες στιγμές.

Επίσης, συζήτησε για τη μαγειρική και την εμπειρία της καμένης κουζίνας στην Ιταλία, ενώ χαρακτήρισε το φαγητό που απόλαυσε στο Ισραήλ ως το ωραιότερο. Όλα αυτά και πολλά άλλα αποτέλεσαν την ουσία της ενδιαφέρουσας συνέντευξής του στο Oneman.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη:

Σοφοκλής Σχορτσιανίτης: Το μπάσκετ, η μάχη με τα κιλά, η οικογένεια, ο χυδαίος οπαδός και η αγοραφοβία
Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης γεννήθηκε στο Καμερούν στις 22 Ιουνίου 1985. Αν αναρωτιέστε πώς έχει ελληνικό ονοματεπώνυμο να σας πούμε ότι ο πατέρας του είναι από την Ελλάδα και η μητέρα του από το Καμερούν.

Αγνώρıστος μετά τη νεφρıκή ανεπάρκεıα: Η 1η φωτο του Σοφοκλή Σχορτσανίτη ύστερα από την τεpάστια απώλεıα κıλών

Αγνώρıστος μετά τη νεφρıκή ανεπάρκεıα: Η 1η φωτο του Σοφοκλή Σχορτσανίτη ύστερα από την τεpάστια απώλεıα κıλών

Αγνώρıστος μετά τη νεφρıκή ανεπάρκεıα: Η 1η φωτο του Σοφοκλή Σχορτσανίτη ύστερα από την τεpάστια απώλεıα κıλών

Αγνώρıστος μετά τη νεφρıκή ανεπάρκεıα: Η 1η φωτο του Σοφοκλή Σχορτσανίτη ύστερα από την τεpάστια απώλεıα κıλών
Ο ίδιος είχε πει σχετικά: «Γεννήθηκα στο Καμερούν, όταν ο πατέρας μου ήταν εκεί και δούλευε ως πολιτικός μηχανικός. Ήρθα πολύ νωρίς στην Αθήνα. Έμενα στο Γαλάτσι, με την οικογένεια του πατέρα μου, τα ξαδέρφια μου, τους θείους μου. Λόγω της δουλειάς του μετακομίσαμε σε διάφορες περιοχές. Πήγαμε στην Ξάνθη, μείναμε για ένα μικρό διάστημα στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη. Η Καβάλα είναι το μέρος όπου έμεινα τα περισσότερα χρόνια και έκανα πολύ ωραίες φιλίες. Εκεί ήμουν από τη Δ’ Δημοτικού μέχρι το λύκειο».

Με την Εθνική Ελλάδας κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ του 2006 και το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ 2009. Λόγω των επιτευγμάτων του στο μπάσκετ ακούσει και στα προσωνύμια «Big Sofo», «Baby Shaq» και «Οδοστρωτήρας».

Η καριέρα στο μπάσκετ
Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη ξεκίνησε τη σεζόν 2000-2001 με τον Ηρακλή. Σε εκείνο το παιχνίδι, έγραψε ιστορία αφού είχε γίνει ο νεότερος που πάτησε το πόδι του στα παρκέ του Πρωταθλήματος Ελλάδας όντας 15 χρόνων, επτά μηνών και 25 ημερών (αργότερα έσπασαν το ρεκόρ οι Γιώργος Παπαγιάννης και Λευτέρης Μαντζούκας).

Η μεταγραφή στην Καντού
Το 2003, επιλέχθηκε στο νούμερο 34 του ΝΒΑ Ντραφτ από τους Λος Άντζελες Κλίπερς, χωρίς, όμως, τελικά να μετακομίσει στο πρωτάθλημα του NBA. Αντ’ αυτού ξενιτεύτηκε για ένα χρόνο, την περίοδο 2003-2004, στην ιταλική Καντού.

Την επόμενη περίοδο επιστρέφει στην Ελλάδα με τη φανέλα του Άρη, ενώ από τη σεζόν 2005-2006 αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό και έγινε ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες των «ερυθρόλευκων» οπαδών, έχοντας μια πολύ καλή χρονιά σε επιδόσεις με μεγάλη βελτίωση αλλά και εξέλιξη στον πληθωρικό πλέον τρόπο παιχνιδιού του.

Την περίοδο 2006-2007, μετά από την εντυπωσιακή του απόδοση στο Μουντομπάσκετ συνέχισε στον Ολυμπιακό δημιουργώντας την προσδοκία ότι θα ήταν πλέον ένας από τους κορυφαίους σέντερ της Ευρώπης, όμως εμφανίστηκε αδιάφορος για την εξέλιξή του και υπέρβαρος με αποτέλεσμα να έχει μια μέτρια σεζόν.

sofoklis schortsianitis ta prosonymia i katagogi apo to kameroyn i machi me ta kila i eytychismeni oikogeneia o chydaios opados kai i agorafovia 2

Τα παραπανίσια κιλά και η σθεναρή άρνηση να μεταβεί σε κλινική αδυνατίσματος
Τα χειρότερα δεν άργησαν να έλθουν και πριν από την έναρξη της σεζόν 2007-2008 το ιατρικό επιτελείο του Ολυμπιακού, αφού διαπίστωσε πως εξακολουθούσε να είναι υπέρβαρος (180 κιλά), του ανακοίνωσε πως αν δεν επανέλθει σε μια φυσιολογική φυσική κατάσταση δεν κινδυνεύει μόνο η σταδιοδρομία του, αλλά και η υγεία του.

Εξαιτίας της άρνησής του να μεταβεί σε κλινική αδυνατίσματος στην Ελβετία, ο Ολυμπιακός αποφάσισε, το Δεκέμβριο του 2007, τη διακοπή συμβολαίου του «Big Sofo». Ο ίδιος ο παίκτης, δήλωσε ότι ουδέποτε αρνήθηκε να πάει στην Ελβετία για το εν λόγω θέμα υγείας. Τελικά, ύστερα από ώριμη σκέψη του ίδιου, σε συμφωνία με τους παράγοντες της ομάδας, για το καλό του και ύστερα το καλό της ομάδας, αποφάσισε να μεταβεί στο ανωτέρω κέντρο στις αρχές Ιανουαρίου του 2008.

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης επέστρεψε τελικά στο ρόστερ του Ολυμπιακού και αγωνίστηκε για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες απουσίας στον τελευταίο αγώνα της κανονικής σεζόν του πρωταθλήματος 2007-2008. Έδωσε κανονικά το παρόν και στα playoff, όπου η παρουσία του βοήθησε σημαντικά τον Ολυμπιακό στην πορεία του μέχρι και τους τελικούς.

Η συνεργασία με την Μακάμπι Τελ Αβίβ
Το 2010, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, με την οποία έφτασε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκα το 2011, όπου και έχασε από τον Παναθηναϊκό. Εκείνη τη χρονιά αναδείχτηκε και ο καλύτερος σέντερ της διοργάνωσης, αφού βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Με τους ισραηλινούς κατέκτησε δυο συνεχόμενα νταμπλ, το 2011 και 2012.

Το καλοκαίρι του 2012, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης επέστρεψε στην Ελλάδα για χάρη του Παναθηναϊκού, με τον οποίο κατέκτησε το νταμπλ. Το καλοκαίρι του 2013, ο Παναθηναϊκός δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του, λόγω της μικρής (σε λεπτά) προσφοράς του. Έτσι, επέστρεψε στην παλιά του ομάδα, την Μακάμπι Τελ Αβίβ, με την οποία αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης για πρώτη φορά, το 2014. Στον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης που κρίθηκε στην παράταση, η Μακάμπι νίκησε με 98-86 και ο Σχορτσανίτης είχε εννιά πόντους και τρία ριμπάουντ σε 9:42.

Το ελληνικό πρωτάθλημα για τον ΠΑΟΚ
Το καλοκαίρι του 2015, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης υπέγραψε στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Μετά το σύντομο πέρασμά του από την ομάδα του Βελιγραδίου, επέστρεψε το Νοέμβρη του 2015 στο ελληνικό πρωτάθλημα για τον ΠΑΟΚ.

Ο τραυματισμός
Το Δεκέμβριο του 2016, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης μετά από έξι μήνες χωρίς ομάδα, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Απολλώνα Πάτρας.Λίγο καιρό μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με τον Απόλλωνα, ο Σοφοκλής τραυματίστηκε και έτσι λύθηκε η συνεργασία του με την ομάδα της Πάτρας

Στις 6 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την φανέλα των Τρικάλων απέναντι στο Ρέθυμνο και μάλιστα ήταν το πρώτο του παιχνίδι μετά από 623 μέρες. Σε αυτό το παιχνίδι είχε 6 πόντους και 1 ριμπάουντ σε 9:20 λεπτά συμμετοχής.

Τον Ιούλιο του 2019, συμφώνησε με τον Ιωνικό Νίκαιας.Στις 16 Νοεμβρίου 2019, επέστρεψε στην ενεργό δράση μετά από 680 ημέρες, κόντρα στον Παναθηναϊκό. Στις 16 Δεκεμβρίου 2019, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για την καλύτερη ομάδα της δεκαετίας (2010-2020) στην Ευρωλίγκα. Στις 13 Αυγούστου 2020, ανακοινώθηκε από την Ευρωλίγκα ότι αποτελεί μέλος της κορυφαίας δεκάδας (ομάδας) της Μακάμπι Τελ Αβίβ στη δεκαετία 2010-2020, όντας πρώτος σε ψήφους του κοινού με ποσοστό 83.98%.

Εθνική ομάδα

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα των εφήβων στο Ευρωμπάσκετ του 2002 και το Μουντομπάσκετ του 2003, όπου κατακτήθηκαν δύο χάλκινα μετάλλια. Έγινε ο πρώτος παίκτης με μερικώς αφρικανική καταγωγή που συμμετείχε σε επίσημους αγώνες της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ της Ελλάδας, στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2006, όπου η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της ομάδας και η εκρηκτική απόδοσή του εναντίον της Εθνικής ΗΠΑ (14 πόντοι) ήταν αποφασιστικής σημασίας για την ελληνική επιτυχία στον ημιτελικό.Το 2008, κατέκτησε την πέμπτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, με ολιγόλεπτη συμμετοχή στη διοργάνωση. Το 2009, με εξαιρετικές εμφανίσεις, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2009 στην Πολωνία. Μάλιστα στον μικρό τελικό είχε 23 πόντους, 6 ριμπάουντ, 9/12 βολές και 7/9 δίποντα στη νίκη με 57-56 επί της Σλοβενίας, που χάρισε στην Ελλάδα το μετάλλιο. Με το εθνόσημο ο Σχορτσιανίτης αγωνίστηκε σε 54 παιχνίδια σκοράροντας 439 πόντους (μ.ο: 8.13).

Η απόσυρση από τα παρκέ
Στις 10 Δεκεμβρίου 2020, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τα παρκέ, μετά από 20 χρόνια παρουσίας.[14] Στην Ευρωλίγκα αποσύρθηκε έχοντας 197 αγώνες, 1.654 πόντους (8,4 μέσος όρος), 560 ριμπάουντ (2,8), 162 ασίστ (0,8 μέσος όρος), 113 κλεψίματα (0,6 μέσος όρος) και 69 κοψίματα (0,4 μέσος όρος). Στο Πρωτάθλημα Ελλάδας μέτρησε 239 αγώνες, με 1.833 πόντους (7,67 μέσος όρος), 731 ριμπάουντ (3,09), 172 ασίστ (0,72), 112 κλεψίματα, (0,46) και 68 κοψίματα (0,28).

Τα λόγια αγάπης στη γυναίκα του
Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης σε παλιότερη συνέντευξη του, αναφερόμενος στην οικογένειά του είχε πει: «Έχω καταφέρει να έχω όλα όσα χρειάζομαι. Έχω μία πολύ όμορφη γυναίκα και δύο υπέροχα παιδιά.Τι παραπάνω θα μπορούσα να ζητήσω;»

Στη lifo μάλιστα είχε πει: «Η γυναίκα μου είναι αυτήν τη στιγμή το Α και το Ω. Δεν είναι τυχαίο ότι τα καλύτερα παιχνίδια που έχω παίξει τα έχω παίξει μπροστά της. Ό,τι προσωπικό ρεκόρ έχω κάνει στη Euroleague, το έχω κάνει μπροστά στην Ειρήνη. Είναι ευτύχημα για μένα, μου έδωσε τουλάχιστον πέντε χρόνια μπάσκετ ακόμη. Χωρίς αυτή δεν ξέρω αν θα μπορούσα να συνεχίσω να παίζω, να κρατάω το μυαλό μου υγιές. Είναι το στήριγμά μου, ο άνθρωπος που με βοηθάει να ξεχωρίζω τα πράγματα μέσα και έξω από το γήπεδο. Αυτή η γυναίκα παντρεύτηκε τον Σοφοκλή μπασκετμπολίστα, τώρα πρέπει εγώ να μάθω να είμαι ο σύζυγος Σοφοκλής, να είμαι αντάξιός της. Επειδή, όταν την παντρεύτηκα, εγκατέλειψε μια καριέρα που αγαπούσε πολύ, τώρα, το πρώτο και σημαντικότερο που έχω να κάνω είναι να τη βοηθήσω να την ακολουθήσει. Το θέλω πάρα πολύ».

Προτεινόμενα