Αγία Παρασκευή: Μαρτυρίες για χέρια της πως ήταν ζεστά

Εικόνες και μαρτυρίες που συγκλονίζουν

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, γύρω στις 6.00, τα λείψανα της Αγίας Παρασκευής Επιβατηνής (Παρασκευή του Ιασίου Cuvioasa Parascheva de la Iași) μεταφέρθηκαν με πομπή πίσω στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του Ιασίου, τερματίζοντας έτσι τους φετινούς λαμπρούς εορτασμούς για την πολιούχο της Ρουμανίας.

Με λαμπρότητα εόρτασε και φέτος η Εκκλησία της Ρουμανίας την μνήμη της Αγίας Παρασκευής Επιβατηνής (Παρασκευή του Ιασίου Cuvioasa Parascheva de la Iași), που θεωρείται πολιούχος της Ρουμανίας αλλά και προστάτιδα των Βαλκανίων.

 Στην Καλλικράτεια το σκήνωμα της Αγίας Παρασκευής θαυματουργούσε τόσο, ώστε η φήμη της ξεπέρασε γρήγορα τα Βαλκάνια και έφτασε μέχρι και τη Ρωσία. Κατά το 1238, ο Τσάρος των Βουλγάρων Ασάν Β΄, έπεισε τους Λατίνους (που κατείχαν τότε την Κωνσταντινούπολη) να του δώσουν το σκήνωμα, το οποίο πήρε το δρόμο για το Τύρνοβο της Βουλγαρίας. Εκεί παρέμεινε μέχρι το 1389, οπότε και μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι.

Περισσότερες πληροφορίες για την Αγία Παρασκευή και τις μαρτυρίες

Μετά την Πτώση της Σερβικής πρωτεύουσας στα χέρια των Τούρκων το 1521, ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής μετέφερε το σκήνωμα στην Κωνσταντινούπολη, αναγκάζοντας το Πατριαρχείο να το αγοράσει έναντι 12.000 χρυσών δουκάτων, μαζί με έναν βραχίονα της Αγίας Αικατερίνης και μιας εικόνας της Θεοτόκου. Έτσι το σκήνωμα βρέθηκε στον Πατριαρχικό ναό, μέχρι το 1641, όταν παρουσιάστηκε ο Ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας Βασίλειος Λούπου και το ζήτησε ως αντάλλαγμα, της πληρωμής όλων των χρεών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αφού λοιπόν η Ιερά Σύνοδος αναγκάστηκε να συμφωνήσει, το σκήνωμα πήρε με άκρα μυστικότητα το δρόμο για το Ιάσιο της Ρουμανίας, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Από τότε θεωρείται η Πολιούχος όλης της Ρουμανίας και η ημέρα της γιορτής της είναι Εθνική Αργία.

Όλες αυτές οι μετακινήσεις του σκηνώματός της, καθιέρωσαν την Οσία Παρασκευή ως Προστάτιδα των Βαλκανίων δημιουργώντας και διεκδικήσεις της εθνικής της ταυτότητας, χωρίς κάποια ιστορική βάση, από τους λαούς που κατείχαν κατά καιρούς το σκήνωμά Της.

Έτσι, καλείται από τους Βούλγαρους ως Βουλγάρα (Петка Българска), από τους Σέρβους ως Σέρβα (Света Петка ή Параскева Сербская) ενώ τελευταία και από τους Ρουμάνους που κατέχουν το σκήνωμα από το 1641, ως Παρασκευή του Ιασίου (Cuvioasa Parascheva de la Iași).

Σχετικά βίντεο με την Αγία Παρασκευή

Related posts

Ειρήνη Μουρτζούκου: Ήταν άραγε έγκυος ποτέ; – «Δεν την έχει δει κανείς με φουσκωμένη κοιλιά»

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός έγινε μπαμπάς: Γέννησε η 25χρονη Αλεξάνδρα Νίκα

Υπόθεση Μουρτζούκου: Οκτώ τα νεκρά βρέφη