Άγιο Όρος: Η ιστορία του Έλληνα μοναχού
Τον τελευταίο καιρό, ένα περιέργο απόκομμα κυκλοφορεί. Σύφωνα μ αυτό ένας 82χρονος άνδρας μέχρι το τέλος της ζωής του δεν είδε ποτέ γυναίκα.
Υπάρχει ένα περίεργο απόκομμα εφημερίδας, που κυκλοφορεί στο ίντερνετ τον τελευταίο καιρό και μπορείς να το δεις σε sites όπως το boldsky και το 9gag, ή και στο Facebook, στην σελίδα Historic Photographs, που μετρά πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα.
Σύμφωνα με αυτό, ένας μοναχός της Αθωνικής Πολιτείας, πέθανε το 1938, χωρίς να έχει δει ποτέ στη ζωή του πώς είναι μια γυναίκα, τουλάχιστον από κοντά. Και αυτό, γιατί υποτίθεται ότι δεν έφυγε ποτέ από Άγιο Όρος. Το απόσπασμα που κυκλοφορεί είναι αυτό:
Το απόσπασμα που κυκλοφορεί είναι αυτό:
Η ιστορία του μοναχού στο Άγιο Όρος
“Χωρίς να έχει δει ποτέ ούτε μια γυναίκα στα 82 χρόνια της ζωής του, ο ο Μιχαήλ Τολότος πέθανε σε μοναστήρι του όρους Άθω, στην Ελλάδα. Ούτε είχε οδηγήσει ποτέ αυτοκίνητο, ούτε δει μία ταινία ούτε είχε μπει σε αεροπλάνο. Η μητέρα του πέθανε αμέσως μόλις γεννήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, και μεγάλωσε σε ένα μοναστήρι όπου καμία γυναίκα δεν επιτρέπεται να μπει. Έγινε μοναχός και οι μοναχοί του μοναστηριού του έκαναν μια ειδική τελετή ταφής, γιατί πίστευαν ότι ήταν ο μοναδικός άντρας στον κόσμο που δεν δεν είχε δει ποτέ γυναίκα”.
Οι πληροφορίες που πολύ εύκολα μπορεί να βρει κανείς online, ισχυρίζονται ότι ο Μιχαήλ Τολότος γεννήθηκε το 1856, με τη μητέρα του να πεθαίνει τέσσερις ώρες μετά τον τοκετό. Κανείς δεν προθυμοποιήθηκε να τον υιοθετήσει και έτσι το μωρό αφέθηκε στα σκαλιά ενός μοναστηριού στο Άγιο Όρος, από κάποιους αγνώστους. Μεγάλωσε στο μοναστήρι, έζησε ως μοναχός και πέθανε στα 82 του χρόνια το 1938, χωρίς υποτίθεται να δει ποτέ από κοντά γυναίκα, λόγω προφανώς του γνωστού Άβατου που ισχύει από το 1046, και καθιερώθηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Μονομάχο. Αν δεν υπήρχε το απόκομμα από την εφημερίδα, ίσως και να μιλούσαμε για αστικό θρύλο, χωρίς να σημαίνει ότι από μόνο του αρκεί για να αποδειχθεί οτιδήποτε. Συνέβη; Δεν συνέβη; Ποιος ξέρει. Σίγουρα πάντως είναι κάτι που δεν ακούγεται το ίδιο παράλογο σε εμάς που γνωρίζουμε για το τι ισχύει στο Άγιο Όρος, όσο ακούγεται στους ανθρώπου εκτός Ελλάδας.