Άκης Πετρετζίκης: Οι λεπτομέρειες για την ζωή του γνωστού σεφ
Μπορεί να τον γνωρίσαμε πριν από αρκετά χρόνια μέσω του μαγειρικού διαγωνισμού τον οποίο κέρδισε, ωστόσο πολλά έχουν αλλάξει από τότε και πολλές είναι οι αποκαλύψεις για την ζωή του Άκη Πετρετζίκη.
O πολύ δημοφιλής ζεστός σεφ και παρουσιαστής Άκης Πετρετζίκης έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Το βαπτιστικό του δε όνομα είναι είναι Γεώργιος Ευλάμπιος.
Μεγάλωσε σε μια ζεστή οικογένεια γεμάτος αγάπη και θαλπωρή. Από μικρός το σπίτι του μοσχομύριζε από τα πολύ νόστιμα γλυκά και φαγητά που ετοίμαζε η μητέρα και η γιαγιά του. Έτσι, χωρίς να το θέλει έμαθε πολλά μυστικά της κουζίνας, την αγάπησε και αποφάσισε να την υπηρετήσει κάνοντας το 2004 σπουδές στη σχολή μαγειρικής Le Monde αφού πρώτα ολοκλήρωσε τις σπουδές λογιστικής στα ΤΕΙ Αθήνας.
Λατρεύει τη γυμναστική, τα τατουάζ, τη φωτογραφία, το νόστιμο φαγητό, τη μαμά του και την κοπέλα του ενώ έχει εμμονή με τη λέξη “σέξι” που τη λέει για κάθε δημιουργία του. Διαθέτει χιούμορ και λατρεύει τις πλάκες.
“Ο Άκης Πετρετζίκης ξέρει να τολμά και να ρισκάρει όταν και όπου χρειάζεται” λένε αρκετοί για τον γνωστό σεφ
Ξέρει να αντιμάχεται στις δυσκολίες, διαθέτει επιμονή και υπομονή και βαθιά γνώση της δυναμικής και της προσπάθειας που χρειάζεται για να ξεχωρίσει και να γίνει ένας chef με διάρκεια και προστιθέμενη αξία.
Έχει επικοινωνιακό χάρισμα και σε συνδυασμό με την εξωτερική του εμφάνιση, τη βαθιά γνώση μαγειρικής και τις σωστές επιχειρηματικές κινήσεις κατάφερε σε νεαρή ηλικία να διαπρέψει και να έχει το πιστό κοινό του. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι η ζεστασιά που εκπέμπει καθώς και το γεγονός πως ακόμη και την πιο δύσκολη συνταγή την απλοποιεί ώστε να τολμήσει να την κάνει ακόμη και ο πλέον άπειρος με την μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική.
“Η μαγειρική ήταν το πρώτο πράγμα που ονειρεύτηκα να κάνω”, εξομολογείται ο Άκης Πετρετζίκης
“Γιατί μέσα από αυτήν θα είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω σε κάθε γωνιά της Γης και να ανακαλύψω νέες γεύσεις. Μάλιστα, έλεγα ότι αν δεν γινόμουν μάγειρας, θα γινόμουν φωτογράφος, έχοντας πάντα στο μυαλό μου την αφορμή για ταξίδια. Η πραγματική μου αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Κάπως έτσι πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τη μαγειρική”.
Ο ίδιος έχει πει χαρακτηριστικά: “Δύο μάγειρες τους οποίους είχα ως πρότυπα και πάντα θαύμαζα τη δουλειά τους είναι o Yotam Ottolenghi και o David Lebovitz. Σίγουρα άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνομαι κάποια πράγματα στη μαγειρική. Η μαγειρική είναι η ζωή μου. Οπότε, θα μπορούσα να πω ότι σε κάποιον βαθμό επηρέασαν και τη ζωή μου. Στη ζωή μου έχω μάθει να παλεύω για όσα θέλω να πετύχω και να μην επαναπαύομαι. Να βάζω διαρκώς νέους στόχους και να δουλεύω γι’ αυτούς. Η σκληρή δουλειά σε κάνει να εκτιμάς και να απολαμβάνεις όσα έχεις πετύχει ακόμα περισσότερο”.
Επιτυχία σημαίνει να νιώθεις καλά με αυτό που κάνεις. Όταν βλέπεις ότι μέσα από αυτό που κάνεις νιώθουν και οι γύρω σου καλά, τότε η χαρά διπλασιάζεται. Αυτό είναι η επιτυχία και το τίμημά της είναι ένα, το άγχος. Το άγχος να συνεχίσεις να κάνεις καλά αυτό που κάνεις, να εξελίσσεσαι και να ξεπερνάς καθημερινά τον εαυτό σου”.
Η πορεία της καριέρας του Άκη Πετρετζίκη
Ο Ακης Πετρετζίκης είπε: “Με το που τελείωσε το MasterChef ήμουν μετανιωμένος, δεν ήξερα τι να κάνω. Δεν υπήρχε κάτι μετά το MasterChef. Ειλικρινά είχα αποφασίσει να φύγω και έτυχε στο Πρωινό του Mega με τη Φαίη και τον Γιώργο και είχε ένα πρόβλημα υγείας ο Βασίλης Καλλίδης. Δεν είχαν μάγειρα και πήγα να κάνω μερικά γκεστ. Τελικά με κράτησαν.
Επειδή με κράτησαν, αποφάσισα να το φέρω εις πέρας. Το πρόβλημα εκεί ήταν μεγάλο. Γιατί πηγαίνεις σε ένα μαγειρικό σόου πρωινού και ουσιαστικά πρέπει να ρίξεις πάλι το εγώ σου. Είσαι ένα μάγειρας, θες να αποδείξεις σε όλους ότι ξέρεις να μαγειρεύεις και θες να κάνεις κάτι εντυπωσιακό. Δεν ισχύει αυτό. Θέλει τη φασολάδα, το ρεβίθι, τη φακή. Εγώ αυτά τα πράγματα δεν τα είχα ξανακάνει. Ήξερα να σου κάνω φουά γκρά, φιλέτα… Ήταν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση” είπε ο Άκης για την εποχή που διαδέχθηκε το MasterChef.
Το καλοκαίρι του 2004 εργάστηκε ως σεφ στο Myconian Ambassador Relais & Chateux στη Μύκονο και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2005 ως Chef de Partie στο εστιατόριο 8 the Plate στην Αθήνα.
Περισσότερες επιτυχίες του Άκη Πετρετζίκη στην μαγειρική
Τον Φεβρουάριο του 2005 εργάστηκε ως Head Chef στο Saint Nicolas Bay στην Κρήτη, ενώ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ως Head Chef στην παμπ James Joyce, στην Αθήνα.
Το 2006, μετακόμισε στην Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να εργάζεται ως Chef de Partie στο εστιατόριο Havana στο Μπράιτον, ενώ από το 2008 έως το 2010, εργάστηκε ως Chef de Partie στο ξενοδοχείο The Goring.
Το 2010, ο Πετρετζίκης επέστρεψε στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στο τηλεπαιχνίδι MasterChef και έξι μήνες μετά αναδείχτηκε ως ο πρώτος Έλληνας Master Chef.Την ίδια χρονιά ξεκίνησε η πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση στην καθημερινή στήλη μαγειρικής στην εκπομπή Πρωινό mou, η οποία προβαλλόταν μέχρι το 2014.
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου – το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία ο μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-Μέχρι και σήμερα) και Akis’ Food Tour (2020-Μέχρι και σήμερα). Το 2015, ξεκίνησε τη συνεργασία του με την εταιρεία Fresh One Productions, η οποία επισφραγίστηκε με την ανάρτηση ενός βίντεο με συνταγή του Άκη, στο δίκτυο του Food Tube του Τζέιμι Όλιβερ. Από τότε, ο Πετρετζίκης είναι ένας από τους 15 επίσημους συνεργάτες του δικτύου. Από το 2013, ο Πετρετζίκης είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Άκης Πετρετζίκης ΜΟΝ ΕΠΕ – μίας εταιρίας η οποία περιλαμβάνει εκδόσεις περιοδικών και βιβλίων, τηλεοπτικές και ηλεκτρονικές μαγειρικές εκπομπές, χώρους εστίασης και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στο οποίο πωλούνται οικιακά, κουζινικά και είδη δώρων, σχεδιασμένα από τον ίδιο.
Στις 13 Ιουνίου 2019, ο Άκης Πετρετζίκης κατέρριψε ένα ρεκόρ Γκίνες στην Θεσσαλονίκη, φτιάχνοντας 3.378 μπέργκερ σε 1 ώρα (προηγούμενο ρεκόρ 2220 μπέργκερ – Ισπανία 2016). Το 2019 δέχτηκε την πρόταση του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού BBC One, για την συμμετοχή στην εκπομπή Ready Steady Cook το 2020.
Όταν η τηλεόραση μπήκε στην ζωή του γνωστού σεφ Ακη Πετρετζίκη
Μετά από το The Master Chef, ακολούθησε η καθημερινή στήλη μαγειρικής του στην πρωινή εκπομπή του MEGA Το Πρωινό Μου, η οποία διήρκησε από το 2010 έως το 2014.
Από το 2014 έως το 2016, ο Πετρετζίκης παρουσίαζε στο MEGA την καθημερινή εκπομπή Κάν’ το όπως ο Άκης[4] ως κεντρικός παρουσιαστής. Την πρώτη χρονιά προβολής της εκπομπής, ο Άκης μαγείρευε σε κάθε επεισόδιο από δύο έως τρεις συνταγές, προτείνοντας εύκολα και οικονομικά πιάτα με απλά υλικά, δίνοντας ταυτόχρονα χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για την παρασκευή τους. Τη δεύτερη χρονιά, ο Άκης φιλοξενούσε και έναν καλεσμένο – επαγγελματία ή σπουδαστή σεφ ο οποίος, με τη βοήθειά του, ετοίμαζε τη δεύτερη συνταγή της εκπομπής.
Από το 2014, ο Πετρετζίκης παρουσιάζει στο ελληνικό κανάλι του στο YouTube την εβδομαδιαία εκπομπή του με τίτλο Kitchen Lab. Επίσης, διατηρεί την αγγλόφωνη εκπομπή Akis Kitchen, στο αγγλικό κανάλι του στο ΥouΤube.
Το 2015 ξεκίνησε τη συνεργασία του με την εταιρεία Fresh One Productions, η οποία επισφραγίστηκε με την ανάρτηση ενός video[5] με συνταγή του Άκη, στο δίκτυο του Food Tube του Τζέιμι Όλιβερ. Από τότε ο Πετρετζίκης είναι ένας από τους 15 επίσημους συνεργάτες του δικτύου.
Τον Νοέμβριο του 2014, έκανε πρεμιέρα στο MEGA η βραδινή εκπομπή του Πετρετζίκη Ιστορίες από την λίστα. Ο Άκης, ανακαλύπτοντας ένα παλιό σημειωματάριο, στο οποίο σημείωνε μέρη και ανθρώπους που είχε επισκεφτεί αλλά και γεύσεις που του είχαν μείνει αξέχαστες, ξεκινούσε κάθε φορά ένα μοναδικό ταξίδι στην Ελλάδα προκειμένου να ξαναβρεί όλα όσα είχε καταγράψει.
Δύο χρόνια μετά, το 2016, ο Πετρετζίκης ταξίδεψε στην Κύπρο για την απογευματινή εκπομπή Μια βαλίτσα γεύσεις, που προβλήθηκε στο ΣΙΓΜΑ TV της Κύπρου.
To 2017, παρουσίαζε την εκπομπή Kitchen Lab, η οποία μεταδόθηκε μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ. Κάθε Σάββατο και Κυριακή ο Άκης Πετρετζίκης μαγείρευε στο δικό του εργαστήριο, στο Kitchen Lab. Εκεί, δημιουργούσε τις συνταγές του, ενώ στο τέλος κάθε επεισοδίου έλυνε τις μαγειρικές απορίες του κοινού μέσα από το social wall της εκπομπής. Το 2018 η εκπομπή μεταφέρθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha TV.
Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε να προβάλλεται καθημερινά το τηλεπαιχνίδι μαγειρικής Ready Steady Cook, με παρουσιαστή τον Πετρετζίκη, το οποίο μεταδόθηκε από τον ALPHA. Δύο ομάδες, η ομάδα της «Ντομάτας» και η ομάδα της «Πιπεριάς», γίνονται στρατοί της κουζίνας και δίνουν τη μάχη για τη νίκη έχοντας ως μοναδικά όπλα τους τις συνταγές τους και μόλις 20΄για να τις μαγειρέψουν. Έξι γνωστοί σεφ διαγωνίζονται, ανά δύο, σε κάθε επεισόδιο με πέντε μόνο υλικά, οι: Ανδρέας Καβάζης, Κωστής Καμπάς, Αθηναγόρας Κωστάκος, Βαγγέλης Λεούσης, Εύα Μονοχάρη και Γιώργος Παπακώστας. Η νικήτρια ομάδα αναδεικνύεται μετά από ψηφοφορία του κοινού.
Το 2020, θα συμμετέχει στην εκπομπή Ready Steady Cook στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό BBC One.
Οι προσωπικές σχέσεις του Ακη Πετρετζίκη είχαν καθοριστικό ρόλο στην καριέρα του
Το 2014, κυκλοφόρησε το πρώτο του περιοδικό μαγειρικής με τίτλο Menu από τον Άκη Πετρετζίκη, ενώ μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς, εκδόθηκε και το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής με τίτλο Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις, το οποίο απέσπασε το βραβείο κοινού στην κατηγορία Ευ Ζην το 2015. Τον Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο Mόνο Σοκολάτα. Το 2017, κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο του Piece of Cake, με θέμα τα κέικ. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε από τις Αττικές Εκδόσεις το νέο του τριμηνιαίο περιοδικό μαγειρικής το οποίο φέρει ως τίτλο το όνομά του.
Η επένδυσή του στη διαδικτυακή κουζίνα μέσω του καναλιού του στο youtube
Ο ίδιος είπε πει: “Επένδυσα στη διαδικτυακή κουζίνα και μου βγήκε σε καλό. Εμένα γενικότερα μου αρέσει πάρα πολύ να προγραμματίζω και να κοιτάζω το που πάει το πράγμα. Τότε ήταν το σημείο που αποφάσισα να κάνω κανάλι στο youtube.
Τότε το youtube ήταν πως δεν έχεις μέλλον στην τηλεόραση. Με έλεγα κακομοίρη. Επένδυσα πολύ στο youtube. Τον πρώτο καιρό που έκανα βιντεάκια έβγαζα 5-8 ευρώ το μήνα, όταν είχα επενδύσει χιλιάρικα. Ό,τι περίσσευμα είχα το έριχνα στο youtube. Ήθελα αυτό που κάνω στο youtube να είναι σοβαρό και μου έλεγαν πως δε θα δουλέψει ποτέ. Πίστευα σε αυτό το πράγμα και πιστεύω ακόμη. Όλοι θεωρούν ότι τα βγάζω από παντού. Δεν ισχύει αυτό”.
Λέει γι΄αυτούς: “Με στηρίζουν, με συμβουλεύουν και με ανέχονται. Θα τσακωθούμε, θα γελάσουμε, θα αναζητήσει ο καθένας τον χώρο του, αλλά και πάλι θα είμαστε μαζί σαν να μην έγινε τίποτα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι φίλοι μου αποτελούν σημαντικό κομμάτι και στο πλαίσιο της δουλειά μου. Δουλεύουμε μαζί. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, ακόμα κι αν κάποιες φορές ο ένας δυσκολεύεται να καταλάβει τον άλλο. Αυτό, όμως, είναι κάτι που συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Ε, αυτό είναι οι φίλοι για μένα. Μέρος της οικογένειάς μου”.