Παραμυθένιο χωριό: Βρίκεται 70 χιλιόμετρα μακριά από το βορειο-ανατολικό τμήμα της πόλης των Ιωαννίνων
Το όνομα του χωριού της είναι Βορβούσα ή Βωβούσα. Πρόκειται για χωριό του νομού Ιωαννίνων της Ηπείρου. Το χωριό βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά από το βορειο-ανατολικό τμήμα της πόλης των Ιωαννίνων.
Μόλις φτάσει κάποιος στο χωριό, τον καλωσορίζει με μια μεγάλη γέφυρα. Η συγκεκριμένη γέφυρα βρίσκεται πάνω από τον Αώο από το 1748 και συνδέει τους δύο μαχαλάδες από κάθε πλευρά του ποταμού. Πρόκειται για την παλαιότερη γέφυρα που βρίσκεται σε χρήση στο Ζαγόρι. Αυτή η γέφυρα είναι ένα από τα ελάχιστα ομοιώματα σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει πως είναι ανθεκτική.
Πότε χτίστηκε και από που πήρε το όνομά της, η γέφυρα της Βοβούσας
Η γέφυρα χτίστηκε το 1748. Χτίστης ήταν ο Αλέξης Μήσιος. Η γέφυρα αποτέλεσε το νεότερο αρχαιολογικό μνημείο. Οι κάτοικοι της Βοβούσας είναι κυρίως βλάχοι. Επίσης, εκεί μένουν και λίγοι Σαρακατσάνοι. Το όνομα της Βοβούσας πάρθηκε από τα νερά του Αώου ποταμού. Τα νερά του βγάζουν μια βοή καθώς διασχίζουν τη γέφυρα. Το βλάχικο όνομά της είναι «Μπαϊεάσα».
Ο Αώος κόβει ουσιαστικά το χωριό στα δύο. Περίεργο πράγμα, το οποίο θυμάται κάθε επισκέπτης του μέρους για καιρό. Ένα παραμυθένιο χωριό με ξεχωριστό και βουερό ποτάμι, το οποίο βρίσκεται στην κοιλάδα, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Η Βωβούσα περικυκλώνεται από δάση οξιών, ελάτων και μαυρόπευκων. Γύρω-γύρω απλώνονται ορισμένα λιβαδάκια και κάποιες βουνοκορφές.
Η Βωβούσα δεν είναι ένα γραφικό χωριό, αναφορικά με την αρχιτεκτονική. Όμως, η εικόνα της είναι βγαλμένη από θεατρική παράσταση. Είναι η ίδια, η ζωή.
Ακολουθούν εικόνες του πανέμορφου χωριού